Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Pokrivenost uvoza izvozom robe dosegnula 74,4 posto, najviše od 2010.

U studenom prošle godine Hrvatska je izvezla robe u vrijednosti od oko 1,3 milijarde eura, što je 12,4 posto više nego godinu dana prije, dok je uvoz porastao za 3,7 posto
09. veljače 2018. u 09:07 2 komentara 421 prikaza
novac
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Snažnije stope rasta izvoza od uvoza robe dovele su u lanjskom studenom do smanjenja deficita u međunarodnoj robnoj razmjeni Hrvatske, pri čemu je stopa pokrivenosti uvoza izvozom dosegnula 74,4 posto, najvišu razinu od 2010. godine od kada se vode ti podaci, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Zagreb Dijagnoza za 2018. Država mora manje trošiti inače nas čeka anemičan rast

U studenom prošle godine Hrvatska je izvezla robe u vrijednosti od oko 1,3 milijarde eura, što je 12,4 posto više nego godinu dana prije, dok je uvoz porastao za 3,7 posto, na 1,8 milijardi eura, pokazali su nedavno objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

"Snažnijim ostvarenim godišnjim stopama rasta robnog izvoza od uvoza roba rezultiralo je povećanjem pokrivenosti uvoza izvozom koja je po prvi put nakon studenog 2015. premašila 70 posto te je iznosila 74,4 posto. Ujedno je ostvarena stopa pokrivenosti uvoza izvozom najviša otkad su dostupni podaci – 2010.", navode analitičari RBA u petak u osvrtu na izvješće DZS-a.

Ističu i da su snažnije stope rasta izvoza od uvoza roba u studenom pridonijele smanjenju deficita robne razmjene za 15,4 posto u odnosu na studeni 2016., na 460,7 milijuna eura.

U prvih jedanaest mjeseci prošle godine izvoz je, pak, porastao za 15 posto, na 12,8 milijardi eura, dok je uvoz roba dosegnuo 20,1 milijardu eura, što je 12,2 posto više nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Pritom je deficit robne razmjene iznosio 7,3 milijarde eura, što je 7,5 posto više u odnosu na isto razdoblje 2016.

"Visoka godišnja stopa rasta robnog izvoza prvenstveno je posljedica rasta izvoza prerađivačke industrije, koja u strukturi ukupnog robnog izvoza ima udio od visokih 89 posto", navode analitičari RBA.

S druge strane, ističu, rastu uvoza roba na godišnjoj razini pridonio je rast uvoza gotovo svih djelatnosti, a dominantno prerađivačke industrije te rudarstva i vađenja.

"Visoke stope rasta robnog izvoza svakako ohrabruju i potvrđuju pozitivne učinke ulaska na jedinstveno europsko tržište. Sve veći optimizam na europskom i regionalnom tržištu, zajedno s revidiranjem ekonomskog rasta glavnih hrvatskih trgovinskih partnera na više, potiče očekivanja da će izvoz roba nastaviti sa solidnim rastom i u ovoj godini", ističu analitičari RBA.

Upozoravaju, međutim, kako razmjerno snažan rast izvoza za sobom povlači i snažniji rast uvoza roba, pri čemu ponovo do izražaja dolazi niska konkurentnost hrvatskog realnog sektora te posljedično visoka uvozna ovisnost.

Pogledajte i što će se promijeniti uvođenje eura:

novac
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
mobitel Rezultati Tele2 za 2017. Prihodi im porasli 7 posto – na 1,3 milijarde kuna Amazon Podaci za 2017. Amazonova prodaja porasla za trećinu, na 178 mlrd. dolara novac Svjetska banka Bogatstvo Hrvatske po glavi stanovnika 147.545 dolara
Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • anp:

    Genijalac, otvori ti svoju firmu pa izvezi samo 100 eur, koliko ti izvezes toliko ti i ja dam!

  • danijel553:

    najsnaznije smo izvezli ljudsku snagu...