Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovor Udruzi Franak

Radovan Dobronić: Molim da ne gubite povjerenje u rad Vrhovnog suda - konverzije će se riješiti do kraja godine

Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
27.07.2022.
u 10:55

Nakon otvorenog pisma Udruge Franak, već drugog dana, 19. srpnja 22. stigao je odgovor predsjednika Vrhovnog suda RH.

Spisi se i sada rješavaju i bit će svakako riješeni prije kraja ove godine, moguće i ranije od toga. Vrhovni sud radi na predmetima te uvažavajući razloge, pa i nestrpljenje Vaših članova, molim da ne gubite povjerenje u rad Vrhovnog suda, odgovorio je predsjednik VSRH Radovan Dobronić na otvoreno pismo koje je Udruga Franak uputila 18. srpnja njemu i predsjedniku Građanskog odjela VSRH Damiru Kontrecu. U pismu su upozorili da punih devet godina nakon presude Trgovačkog suda p-1401/2012 u slučaju franak, javnost nije upoznata s dinamikom i načinom rješavanja pitanja prava na obeštećenje potrošača koji su konvertirali u euro kredite s valutnom klauzulom CHF tijekom 2015. i 2016. godine na temelju ZIDZPK 102/15.

U UF-u ističu da su naglasili kako su prethodno donesene dvije revizije VSRH, Rev-2868/18, Rev-18/2018 i jedan neprihvaćen zahtjev za reviziju Revd-1805/20, u kojima su vijeća VSRH identično potvrdila da potrošači koji su konvertirali svoje CHF kredite u euro kredite imaju pravni interes:

1. Utvrđivati ništetnost iz temeljnih ugovora.

2. Utvrđivati kondemnatorne zahtjeve za utvrđenje obeštećenja.

Nakon našeg otvorenog pisma, već drugog dana, 19. srpnja 22. stigao je odgovor predsjednika Vrhovnog suda RH koji sažeto glasi:

1. Preostala pravna pitanja u slučaju franak ubrzano će se rješavati već tijekom rujna, i očekuju se konačna rješenja najkasnije do kraja godine.

2. Ne treba gubiti povjerenje u rad Vrhovnog suda, koji vodi brigu o interesima građana, ali i o interesima banaka kako bi i one imale cjelovitu sliku radi zacrtavanja svojih poslovnih politika.

3. Izražena je nada da će banke na kraju pristupiti nagodbama, kako bi između ostalog umanjile svoje ukupne nepotrebne sudske troškove.

05.06.2020., Zagreb - Zrinjevac. Udruga Franak odrzala je konferenciju za medije u parku Zrinjevac preko puta Vrhovnog suda RH na temu: "Prijava Udruge Franak kojom je Republika Hrvatska prijavljena Europskoj komisiji zbog povreda prava Europske unije koje je pocinio Vrhovni sud RH sa zahtjevom za pokretanje postupka na Sudu EU". O poslanoj prijavi govorili su aktivisti Udruge Franak. Sandra Ziga. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Odgovor suca Radovana Dobronića prenosimo u cijelosti:

„Poštovani,

u vezi s Vašim pitanjima koja se odnose na dinamiku i način rješavanja pitanja prava na obeštećenje potrošača koji su konvertirali kredite s valutnom klauzulom CHF u kredite s valutnom klauzulom EURO na temelju Zakona  navodim sljedeće:

U dogovoru sa sucem Kontrecom odmah nakon godišnjeg odmora, tj. krajem kolovoza održat će se sastanak s predsjednicima vijeća od kojih će se zatražiti da tijekom rujna rasprave predmete koji su bitni. Pored toga i bez obzira na godišnje odmore, pojedini predmeti vezani uz temu CHF kredita su u postupku te sudska vijeća o njima odlučuju i tijekom ljeta , konkretno danas je nekoliko predmeta u vijećanju. Spisi se rješavaju u pravilu pojedinačno, dok sastanci Građanskog odjela i predsjednika parničnih odjela Županijskih sudova imaju drugu svrhu, naime tim putem se nastoji ujednačiti sudska praksa između samih županijskih sudova. Sjednica Građanskog odjela moguća je u slučaju nepodudarnosti odluka pojedinih vijeća, dakle pravilo je da odluke donose suci u vijećima. Prema tome, spisi se i sada rješavaju i bit će svakako riješeni prije kraja ove godine, moguće i ranije od toga. Prema tome, Vrhovni sud radi na predmetima te uvažavajući razloge, pa i nestrpljenje Vaših članova, molim da ne gubite povjerenje u rad Vrhovnog suda. Na kraju, Vrhovni sud vodi računa i o opravdanom interesu banaka da se ovi  brojni sporovi okončaju zauzimanjem pravnih stajališta, kako bi one mogle donijeti svoje poslovne odluke. Nadam se da će zauzeta stajališta Vrhovnog suda pridonijeti da se što veći broj postupaka okonča dogovorom stranaka, bez potrebe za daljnjim parničenjem.

S poštovanjem,

Radovan Dobronić“

Komentara 2

Avatar Slavonija2014
Slavonija2014
12:56 28.07.2022.

Da, Petre. Samo kako će to napraviti kada ga glavni mediji bojkotiraju? Notorni Turudić stalno nešto lupeta, a Dobronića intervjuiraju jedino N1 i Nacional.

PH
Petarstijena-HR
07:44 28.07.2022.

Svaka čast predsjedniku Vrhovnog suda g. Dobroniću,ali sve oko sebe i ispod sebe korumpirane ešalone treba demontirati i počistiti- građani u njih nemaju ni trunke povjerenja.To je živa korupcija i lopovluk.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije