Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NADMETANJE TELEKOMOPERATORA

Prvi put u Hrvatskoj: počela elektronička javna dražba za 5G frekvencije

Antenski sustavi i bazne stanice mobilnih teleoperatera na stambenim zgradama
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
12.07.2021.
u 10:30

Očekuje se da će dražbom biti prikupljeno najmanje 300 milijuna kuna, ovisno, naravno, o tijeku dražbe. U konkurenciji je osim tri najjača telekoma još šest operatora.među kojima su i talijanski i slovenski operatori

Mreža nove generacije, popularni 5G, još nije u pravom svjetlu zaživjela u Hrvatskoj, no odluke su donesene. Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti provela je javnu raspravu te potom donijela odluku o raspisivanju javne dražbe za frekvencijski spektar. A zatim je objavila sve one koji su zainteresirani za sudjelovanje u dražbi te u izgradnji 5G mreže u Hrvatskoj.
Sada je na redu najkompleksnija faza – dražba.

I ona je upravo danas počela. 

Prvi put u Hrvatskoj, dakle, provodi se elektronička javna dražba za frekvencijski spektar i to za 5G.

Kako nam uoči dražbe rekao Krešimir Mazor, stručnjak HAKOM-a za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom i voditelj tima koji se posljednjih nekoliko godina bavio pripremom upravo 5G dražbe i raspodjelom spektra te završnim dokumentom i svim detaljima koji su sastavnica dražbe, doista se radi o kompleksnom procesu.

– Valjalo je uskladiti niz parametara i ujedno implementirati najbolju praksu kako bi svi sudionici procesa dražbe naposljetku bili zadovoljni. Proučili smo i uzeli najbolje iz već odrađenih postupaka dražbe s nama usporedivim državama Europske unije. Pomogli su nam i konzultanti i uvjeren sam da nismo izostavili nijedan scenarij koji bi se mogao odigrati u dražbi.

Ono što je čini kompleksnom su ponude frekvencijskog spektra, odnosno blokova po operatoru, a usto je odlučeno da, osim na nacionalnoj razini, dodjeljujemo frekvencijski spektar na regionalnim, odnosno županijskim razinama. Budući da se radi o tri frekvencijska nacionalna pojasa i jednom regionalnom, održat će se četiri odvojena postupka dražbe – objasnio nam je Krešimir Mazor.

Usto, do sada, za prijašnje generacije mreža, također se su se provodile dražbe, no bile su vrlo jednostavne, model koji se koristio bile su tzv. zapečaćene omotnice, a ovoga puta zbog kompleksnosti frekvencijskih pojaseva, ali i obveza koje su uz te frekvencijske pojaseve pridodane cijela dražba je kompleksnija.

Podsjetimo, frekvencijski pojasevi koji  se nude u postupku javne dražbe su: 758-788/703-733 MHz, 3400-3800 MHz, 26,5-27,5 GHz. Frekvencijski pojasevi dodijelit će se na nacionalnoj razini, osim frekvencijskog bloka 3400-3480 MHz u pojasu 3400-3800 MHz, koji će se dodijeliti na regionalnoj (županijskoj) razini radi stvaranja prilika za poslovanje i manjim, regionalnim operatorima te da bi se potaknula raznovrsnost usluga, a krajnjim korisnicima omogućio izbor.

Obveze gradnje
 Ako govorimo o frekvencijskom pojasu 700 MHz, očekivano su se za taj dio spektra javila sva tri operatora koja posluju u Hrvatskoj – HT, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska.

Taj frekvencijski dio iznimno im je bitan jer im prije svega omogućava povećanje kapaciteta i pokrivenosti, a usto taj dio frekvencijskog spektra u dražbi i nosi svoje obveze. Tako da oni koji dražbom dobiju blokove, a pretpostavlja se da će biti dovoljno blokova  za sve, jedino u čemu će se razlikovati jest u obvezama, premda su oni na neki način ujednačeni.

Dakle, obveze pokrivenosti za 700 MHz: izgledaju tako da do kraja 2025. godine 5G signalom treba biti pokriveno 95 posto stanovništva u urbanim područjima, do istog datuma 25 posto ukupne površine ruralnih područja, a do 31. 12. 2027. 50 posto ukupne površine ruralnih područja, do kraja 2025. treba pokriti i 99 posto ukupne duljine autocesta te 95 posto ukupne duljine odabranih željezničkih pravaca. 4G/5G obveze pokrivenosti do 31. 12. 2024. su 95 posto stanovništva 60 odabranih naselja.

U prve tri godine, dakle, nakon izdavanja dozvola, potrebno je ostvariti pokrivenost 80 posto ukupne površine 20 odabranih jedinica lokalne samouprave od posebnog interesa. 60 naselja i 20 JLS-ova grupirano je u tri grupe obveza od kojih je svaka povezana s jednim frekvencijskim blokom 2x10 MHz u frekvencijskom pojasu 700 MHz.

Pojednostavljeno, svaki operator nadmetat će se maksimalno za  jedan blok, odnosno 2x10 MHz i pritom dobiti obvezu pokrivanja. S obzirom na to da se ponuđači nadmeću za generičke frekvencijske blokove, dražba može imati više krugova, dok će se konkretni smještaj frekvencijskih blokova unutar pojedinog frekvencijskog pojasa po ponuđaču odrediti u dodatnom krugu nadmetanja putem zapečaćenih ponuda.
Najveći interes, očekuju u HAKOM-u, odvit će se u  dijelu dražbe za nacionalni frekvencijski spektar u pojasu od 3600 MHz, gdje se pretpostavlja da će se tri operatora nadmetati za 12 blokova, što je ukupno više od ponude dražbe.

Obveze u ovom frekvencijskom pojasu odnose se na broj baznih stanica koje se moraju izgraditi, što je zapravo tek odredba koja osigurava da su sudionici spremni i na gradnju. S obzirom na to da u ovom pojasu na nacionalnoj razini nema autsajdera, takvo što nije prijetnja. U pojasu od 26 GHz na nacionalnoj razini, osim tri glavna operatora, javio se i jedan talijanski operator. No, kako u početku nije bilo previše interesa za ovaj pojas, koji je, laički rečeno, namijenjen za ograničena područja, u HAKOM-u su posebice zadovoljni interesom.

Tko se sve nadmeće za 5G frekvencije. Osim tri “domaća” telekom operatora, HT-a, A1 Hrvatske i Telemacha, za frekvencijski pojas 3600 MHz na regionalnoj razini ima još je zainteresirano šest telekoma, dok je na nacionalnoj razini za frekvencijski pojas od 26 GHz uz domaću trojku u konkurenciji i talijanski operator EOLO. Više prijava za dražbu  osigurava napetije nadmetanje, više novca u proračunu te jaču i bolju tržišnu konkurenciju kada se radi o 5G mrežama.

A evo tko će se sve nadmetati: za frekvencijski pojas 700 MHz sve potrebne uvjete za sudjelovanje u postupku javne dražbe na nacionalnoj razini ispunili su: A1 Hrvatska, Hrvatski Telekom, Telemach Hrvatska. Za frekvencijski pojas 3600 MHz sve potrebne uvjete za sudjelovanje u postupku javne dražbe na nacionalnoj razini ispunili su: A1 Hrvatska, Hrvatski Telekom, Telemach Hrvatska.  
Za frekvencijski pojas 26 GHz sve potrebne uvjete za sudjelovanje u postupku javne dražbe na nacionalnoj razini ispunili su: A1 Hrvatska., EOLO., Hrvatski Telekom, Telemach Hrvatska   Za frekvencijski pojas 3600 MHz sve potrebne uvjete za sudjelovanje u postupku javne dražbe na regionalnoj (županijskoj) razini ispunili su: BeeIN, Digicom, Eco Net., EOLO., Markoja i Terrakom.

Dozvole će se izdati na razdoblje od 15 godina (osim u slučaju Međimurske i Varaždinske županije, gdje već postoje izdane dozvole za različitu tehnologiju od 5G koje vrijede do 2023. te se za ta područja nove dozvole iznimno izdaju na 13 godina). Po isteku razdoblja valjanosti dozvole je moguće produljiti za najviše pet godina, kako je određeno pravilima na razini EU.  Očekuje se da će se odluka o dodjeli donijeti do kraja kolovoza, što će ovisiti i o samom tijeku nadmetanja. Očekuje se da će dražbom biti prikupljeno najmanje 300 milijuna kuna, ovisno, naravno, o tijeku dražbe. 

Komentara 11

DU
Deleted user
12:59 12.07.2021.

Veća pokrivenost -veće zračenje.

DU
Deleted user
12:49 12.07.2021.

Heiko von der Leyen Medical Director- ORGENESIS.INC Sve fino pise. Inace je on suprug Godpodje Ursule.

Avatar babinjak1984
babinjak1984
11:24 12.07.2021.

Dakle, obveze pokrivenosti za 700 MHz: izgledaju tako da do kraja 2025. godine 5G signalom treba biti pokriveno 95 posto stanovništva u urbanim područjima????Ja u Zagrebu imam 3 G.Koga oni lažu??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije