Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROSTAT

Promet u europskoj maloprodaji oporavio se u prosincu, Hrvatska bilježi suprotan trend

Koronavirus u Austriji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
04.02.2021.
u 15:00

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je rast prometa u maloprodaji u prosincu na mjesečnoj razini bilježila Francuska, za 22,3 posto, prema sezonskim prilagođenim podacima.

Promet u maloprodaji EU-a i eurozone porastao je u prosincu 2020. godine, nakon oštrog pada u prethodnom mjesecu, dok je Hrvatska bilježila suprotan trend, pokazuje u četvrtak objavljeno izvješće Eurostata.

Sezonski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji EU-a i eurozone porastao je u prosincu 1,4 odnosno dva posto u odnosu na studeni, pokazali su podaci Eurostata. U studenom je prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda pao 4,9 posto u EU, za 5,7 posto u eurozoni.

Najviše je na oba područja na kraju prošle godine poskočila prodaja odjeće, obuće i tekstila, za 10,0 posto u EU, te za 12,4 posto u eurozoni. U prethodnom je mjesecu potonula 27,9 posto u EU i 30,5 posto u eurozoni.

Porastao je i promet na benzinskim crpkama, za četiri posto u EU u odnosu na prethodni mjesec kada je potonuo 7,8 posto. U eurozoni uvećan je 5,1 posto u odnosu na studeni kada je pao 10,2 posto. Stabilizirao se i promet u trgovinama hrane, pića i duhanskih proizvoda, uz stopu rasta od 1,7 posto u EU, nakon 1,8-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. U eurozoni porastao je 1,9 posto u odnosu na studeni kada je pao 2,2 posto. 

Najviše je na oba područja pala prodaja elektroopreme i namještaja, za 6,5 posto u EU, te za 7,0 posto na području primjene zajedničke europske valute. 

Foto: Reuters/PIXSELL

Najveći skok u Francuskoj

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je rast prometa u maloprodaji u prosincu na mjesečnoj razini bilježila Francuska, za 22,3 posto, prema sezonskim prilagođenim podacima.

Slijede Belgija i Irska s rastom prometa za 15,9 odnosno 11,4 posto. U Hrvatskoj je sezonski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji u prosincu pao 1,9 posto u odnosu na studeni kada je porastao 2,9 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Najviše je pak u posljednjem mjesecu prošle godine pao promet u maloprodaji u Nizozemskoj, za 10,9 posto u odnosu na studeni. Slijedi Njemačka s 9,6-postotnim padom, te Danska s padom prometa za osam posto.

Podaci za Češku, Grčku, Italiju i Cipar označeni su povjerljivima.

Stabilizacija na kraju godine

U usporedbi s istim mjesecom godinu ranije promet u maloprodaji EU-a porastao je u prosincu 2020. godine 0,5 posto, nakon revidiranog 1,5-postotnog pada u studenom, pokazuju izračuni Eurostata, bazirani na kalendarski prilagođenim podacima.

U eurozoni uvećan je 0,6 posto, nakon revidiranog 2,2-postotnog pada u mjesecu ranije. U cijeloj prošloj godini obujam prometa u maloprodaji EU-a pao je u prosjeku 0,8 posto u EU, te 1,2 posto u eurozoni.

Na kraju godine najviše je porasla prodaja hrane, pića i duhanskih proizvoda, za pet posto u EU te za 5,6 posto u eurozoni. U studenome bilježila je upola slabiji rast. Najviše je potonuo promet na benzinskim postajama, za 12,9 posto u EU, te za 14,1 posto u eurozoni, izračunali su europski statističari.

Promet u internetskoj maloprodaji i po poštanskim narudžbama bio je u prosincu 2020. viši 28,5 posto u EU, te 27,5 posto u eurozoni nego u istom mjesecu pretpandemijske 2019. godine.     

Irska u društvu Francuske

Među zemljama EU-a čijim su podacima u Eurostatu raspolagali najveći je rast prometa u maloprodaji u prosincu u odnosu na isto razdoblje godine ranije bilježila Irska, za 11,1 posto.

Slijede Francuska i Estonija sa skokom prometa za 9,1 odnosno 5,9 posto. U Hrvatskoj je obujam prometa u maloprodaji u prosincu 2020. pao na godišnjoj razini za 1,6 posto, nakon 1,5-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Najveći pad prometa na godišnjoj razini bilježila je Slovenija, za 13,3 posto.  Slijede Bugarska i Nizozemska s padom prometa za 12 odnosno 5,7 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije