Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pametno raspolaganje novcem

Projekt Učim s gospodinom Finom: Kvalitetnom preraspodjelom financija moguće je uvijek uštedjeti novac i biti u financijskom plusu

Učim s gospodinom Finom
19.10.2021.
u 09:48

U drugom modulu i emisiji o financijskoj pismenosti „Izrada budžeta“ namijenjenoj osnovnoškolcima, nastavnicima ali i svima ostalima koji žele obogatiti svoje financijsko znanje, saznalo se o štednji, organiziranju budžeta, ali i važnom pravilu za kvalitetno raspolaganje novcem

Ispuniti svoje želje, obaviti sve potrebe, a još biti u plusu na kraju svakog mjeseca? Zvuči kao nešto neostvarivo, no uz pravilno raspolaganje novcem – postaje stvarnost. U drugom modulu i emisiji projekta „Učim s gospodinom Finom“, namijenjenoj osnovnoškolcima od petog do osmog razreda u provedbi Večernjeg lista s glavnim partnerom UMFO-om, Nikol Šćrbec iz Zagrebačke škole ekonomije i managementa zajedno s voditeljicom Lucijom Helenom Kajić objasnila je kako to možemo postići.

- Uvijek je najjeftinije financirati svoju ideju iz svog kapitala. To znači ako si godinama štedjela i imaš nekakvu ušteđevinu, to je najjeftiniji način financiranja tvojih ciljeva, ili tvoje poduzetničke ideje – istaknula je Nikol u razgovoru s voditeljicom Lucijom. Luciju je zanimalo kako se to može postići, pa je Nikol u razgovoru otkrila jednostavno, te vrlo lako primjenjivo pravilo za sve.

- Najbolje pravilo je 50, 30, 20. 50 posto svojih prihoda odvajaj na one nužne potrebe kao što je to užina, 30 posto prihoda možeš odvojiti za zabavu, a 20 posto odvajaj za štednju – objasnila je.

Zdrava štednja je ona koja nam omogućava da imamo dovoljno financijskih sredstava za tri do šest mjeseci unaprijed, stoga je iznimno važno planirati svoj budžet tako da nikada ne ostanemo bez financijskih sredstava ukoliko se dogodi nešto nepredviđeno. Na taj način, uvijek ćemo biti u plusu.

Oprezno s kreditima

Nikol je u drugom modulu pod nazivom Izrada budžeta pojasnila i kako funkcioniraju krediti. Sudionici projekta što je to glavnica, kako i kada se zadužiti, ali i na što paziti. Bez obzira na to zadužili se, ili ne, Nikol je ponovila važan savjet još iz proteklog modula, tj. emisije.

- Uvijek je dobro ulagati u različite stvari, jer se tako smanjuje rizik. Smanjenje rizika još zovemo i diverzifikacijom – zaključila je.

Kako bi svim gledateljima bilo jasnije o čemu se radi, te kako se u praksi planira budžet, Nikol je zajedno s Lucijom isplanirala tjedni budžet.

- Moj savjet je da uvijek prvo odvajaš za štednju. To je uvijek sigurnije. Prvo misli na sebe, a onda na sve druge potrebe koje imaš – preporučila je Nikol.

Što više planiraš – tvoj novac radi za tebe

Možda i najvažniji aspekt planiranja i štednje jest taj da što se više novca uštedi, to su veći njegovi benefiti. Zato je ključno mudro isplanirati troškove i raspodijeliti prihode.

- Misliti na mirovinu nikada nije kasno. Neki ljudi o mirovini misle i 50 godina unaprijed. Što više štediš, više ćeš moći uložiti u mirovinu koju možeš provesti putujući po cijelom svijetu i ne razmišljajući ni o čemu – istaknula je Nikol. Također je upozorila i na to da s vlastitim kapitalom uvijek trebamo pažljivo, te da nikada ne prelazimo vlastite mogućnosti.

- Ako se zadužuješ previše, to može izazvati veliku ugrozu i možeš izgubiti imovinu – pojasnila je.

Pa ipak, ističe da kvalitetnim baratanjem novcem doista možemo postići sigurnu i stabilnu budućnost. Sve je stvar pravovremenog i kvalitetnog planiranja. Kako planirati budžet i kako to u praksi izgleda možete pogledati u drugom modulu emisije projekta Učim s gospodinom Finom na internetskoj stranici https://gospodinfin.vecernji.hr/. Emisija se sastoji od sveukupno četiri modula koja se baziraju na znanju iz svijeta financijske pismenosti, a nakon njih će školarci biti upućeni na kreativni zadatak i natjecanje za glavnu nagradu od 15.000 kuna.

Sadržaj nastao u suradnji s Udrugom društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije