Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi Zakon

Pripremite se na dodatne provjere u bankama

Zagrebačka banka
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
VL
Autor
Valentina Wiesner
02.07.2018.
u 18:51

Provjere se odnose na sve transakcije iznad tisuću eura

Da bih roditeljima uplatila novac na račun, morala sam potpisati dva dokumenta, od kojih se jedan odnosi na potvrdu da nisam akter u politici, odvjetnik ili sudac, te ostaviti osobnu iskaznicu da je kopiraju.

Prije nekoliko mjeseci za istu transakciju nisam trebala
ništa od toga, samo znati broj računa na koji želim uplatiti – požalila nam se uznemirena čitateljica koja je u HPB-ovoj poslovnici u Zagrebu ocu uplatila na račun 8000 kuna. Da je uplatila 7000 kuna prošla bi, doduše, bez ove papirologije jer je limit koji zahtijeva novu proceduru – protuvrijednost od 1000 eura.

Provjera identiteta

Posljedice su to izmjena Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, zbog čega su banke dužne od klijenata tražiti dodatne provjere, uglavnom za gotovinske transakcije – uplate, isplate i prijenose s računa. Nije loše znati da se radi na sprečavanju pranja novca i terorizma, noistodobno je i smiješno vjerovati da se takve radnje mogu spriječiti propitivanjem klijenata jesu li politički aktivni.

Iz Splitske banke odgovaraju da su oni dosad imali čak i stroži prag za provođenje zaštitne procedure identifikacije klijenta – 5000 kuna, no uskoro će ga zamijeniti zakonom propisanim.

U ostalim bankama koje su nam odgovorile, to je zakonski iznos od 7500 kuna, odnosno 1000 eura: u HPB-u, OTP-u, PBZ-u, Erste banci... Pojašnjavaju koje su najveće promjene za povremene, a ne stalne klijente banke: u Splitskoj banci pri uplati na račune drugih osoba za iznose do 4999 kuna radi se provjera identiteta uvidom u osobni dokument kako bi se provjerilo osobu koja
uplaćuje.

Izuzeća od provjere i kopiranja dokumenta su plaćanja za isporuku robe ili pružanje usluga – plaćanje komunalija: struje, vode, čistoće, računa kreditnih kartica, mjenjačke poslove i plaćanja poreza i kazni javnom tijelu. Za iznose od 5000 do 104.999 kuna, osim kopije dokumenta, klijent mora popuniti upitnik za PEP (politički izložene osobe), izjavu o porijeklu sredstava ako je “PEP” ili dolazi iz visoko rizičnih trećih zemalja.

Banka usto mora utvrditi obavlja li platitelj transakciju u svoje ime, kao zakonski zastupnik, opunomoćenik ili u ime druge osobe, a da nije njezin zastupnik niti opunomoćenik. Za iznose od 105.000 do 199.999 kuna potrebna je još i izjava o izvoru novca, a po potrebi i dokaz, dok je iznad 200 tisuća kuna dokaz uvjet, osim ako je izvor sredstava nedvojben i evidentan – tad je moguće potpisati samo izjavu o porijeklu novca. Dokaz koji se uvažava pritom može biti ugovor ili rješenje nadležne institucije temeljem kojih je stranka došla u posjed novca, kupoprodajni ugovor, isplatni listić druge banke...

Šira definicija

Za transakcije preko Western Uniona također se za iznose veće od 1000 eura traži ispunjavanje upitnika za PEP i kopiranje dokumenta. U RBA objašnjavaju da se, za razliku od prethodne definicije politički izložene osobe, koja je podrazumijevala samo visokorangirane strane javne dužnosnke, od 1. siječnja u tu kategoriju ubrajaju i domaći visokorangirani javni dužnosnici, ali i nižerangirani – općinski načelnici, gradonačelnici, župani i njihovi zamjenici.

A s obzirom na to da u Hrvatskoj ne postoji službeni popis dužnosnika koji su politički izložene osobe, banke se služe različitim metodama kako bi utvrdile koje se klijente može uvrstiti u tu kategoriju.

Ključne riječi

Komentara 43

PR
propalismoFranjoskroz
20:27 02.07.2018.

He he sitnu stoku provjeravaju za 1000 eura a Modrić i Lovren laganini prenesu 40 miliona i da nitko ne pita kome i zašto???

TH
thu
19:25 02.07.2018.

Nabijem vas...Lopovi!

YO
yopi
19:29 02.07.2018.

Do 1000 eura je sve ok,od 1000 eura se provjerava,a od 500.000 eura se se pak opet nece provjeravat ;-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije