Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Prinosi na mirovinsku štednju mogu biti pozitivni i negativni. Gospodin Fin zna zašto ne treba brinuti!

U krizama kao što je aktualna može se dogoditi da je prinos fonda negativan i u tom slučaju članovi fonda ne ostvaruju zaradu. No, budući da je riječ o dugoročnim investicijama prinose treba gledati na dulji rok
26. prosinca 2020. u 17:40 4 komentara 4585 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Mirovinski fondovi kategorije A od početka rada do kraja listopada 2020. ostvarili su prosječne godišnje prinose za svoje članove od 6,29%. Mirovinski fondovi kategorije B ostvarili su prosječne godišnje prinose od 5,34%, dok su mirovinski fondovi kategorije C od početka rada do kraja listopada 2020. ostvarili prosječne godišnje prinose od 5,20% (Hanfa, listopad 2020). U ovom trenutku na osobnim računima više od dva milijuna članova obveznih mirovinskih fondova nalazi se čak 40 milijardi kuna više od onog što su uplatili od 2002. godine u drugi mirovinski stup.

RAZGOVARAJTE NA VIBERU S GOSPODINOM FINOM I SAZNAJTE KAKO DO 750 KUNA POTICAJA! KLIKNITE OVDJE

 | Autor :

Gospodin Fin, prvi virtualni financijski pomoćnik mirovinskih fondova, ističe da prinos ili zarada ovisi o investicijskoj strategiji mirovinskog društva te o trenutnoj tržišnoj vrijednosti, odnosno cijenama dionica, obveznica i ostalih vrijednosnih papira u koje je investirana mirovinska štednja članova fonda. U krizama kao što je aktualna može se dogoditi da je prinos fonda negativan i u tom slučaju članovi fonda ne ostvaruju zaradu. No, budući da je riječ o dugoročnim investicijama prinose treba gledati na dulji rok. Jeste li znali da su obvezni mirovinski fondovi investirali vaš novac u neke od globalnih top kompanija kao što su su Amazon, The Walt Disney Company i Microsoft?

Andrijana Mušura Gabor, osnivačica laboratorija za bihevioralnu i eksperimentalnu ekonomiju na ZŠEM-u, koja je među prvima u  Hrvatskoj doktorirala u području ekonomske psihologije, ističe kako smo svi svjesni da je budućnost neizvjesna i koliko god je htjeli kontrolirati, sa sobom nosi određene rizike.

'Uvijek postoji rizik od gubitka posla, redovnih primanja ili situacije koje osobno ne možemo kontrolirati kao što su ekonomske krize i recesije. Kako se s tim nosimo je individualno, no većini nas stvara otpor i strah. Kako bi uspješno upravljali rizikom, fondovi ulažu u financijske proizvode na duže vremensko razdoblje te svoje prinose mjere na razini od šest godina. Kod dugoročnih investicija, ovaj pristup ublažava oscilacije u prinosima, kao i efekte ekonomskih kriza, koje su sastavni dio ekonomskog ciklusa. To nam ne smije stvarati stres budući da su prinosi sve tri kategorije fonda na razini od šest godina (2014. - 2020.) pozitivni, što znači da pozitivni prinosi prevladavaju. Mirovinski fondovi brinu i o zaštiti u slučaju osobnih rizika, kao što su gubitak posla i primanja te nemogućnost podmirivanja vlastitih dugova. I dok mirovinski fondovi upravljaju rizikom kako bi nam osigurali sigurna primanja u doba mirovine, mi se možemo posvetiti aktivnostima koje nam nose samo pozitivne rizike!', poručuje Andrijana Mušura Gabor.

RAZGOVARAJTE NA VIBERU S GOSPODINOM FINOM I SAZNAJTE KAKO DO 750 KUNA POTICAJA! KLIKNITE OVDJE

Sve ove, ali i ostale korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu te kako napraviti dobar plan za mirovinu pratite na digitalnoj platformi umfo.hr. Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava predstavlja vam interaktivni, omnichannel serijal 'Think Fin: Financije za svakoga'. Dio je to projekta jačanja financijske pismenosti koji provodi UMFO. Donosimo analize vodećih hrvatskih ekonomista, financijskih i bihevioralnih stručnjaka koji će vam približiti trendove i ponuditi relevantna objašnjenja za planiranje boljih umirovljeničkih dana, a uz prvog hrvatskog virtualnog financijskog pomoćnika Gospodina Fina na Viberu možete dobiti i dodatne, personalizirane informacije!

Upoznajte Gospodina Fina na Viberu i saznajte kako napraviti dobar plan za mirovinu!

Koliki udio imovine svojih članova mirovinski fondovi A, B i C kategorije mogu investirati u dionice ili obveznice  doznajte odmah u razgovoru s Gospodinom Finom, prvim virtualnim financijskim pomoćnikom mirovinskih fondova. Gospodin Fin daje korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu te vam pomaže štedjeti za mirovinu. Nastao je u partnerstvu mirovinskih fondova s vodećom hrvatskom IT tvrtkom Infobip i u suradnji s bihevioralnom stručnjakinjom sa ZŠEM-a dr.sc. Andrijanom Mušurom Gabor. 'Neovisno o tome jeste li mirovinski znalac ili ste tek dobili prvi posao, Gospodin Fin je definitivno osoba s kojom želite pročavrljati!', ističe Andrijana Mušura Gabor.

 

qr | Autor : PRISLONI KAMERU MOBITELA I SKENIRAJ QR KOD ILI KLIKNI OVDJE I ZAPOČNI RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!

'Tehnološka revolucija pokrenuta pojavom tehnologija kao što su 'cloud' i 'mobile computing', 'big data analytics' i  'machine learning' otvara potpuno nove servise i mogućnosti koje države na svim razinama mogu pružiti svojim građanima. Ove tehnologije odavno nisu rezervirane samo za Fortune 500 kompanije i građani s pravom očekuju efikasne digitalne servise u raznim područjima života, a jedno od važnijih je upravljanje osobnim financijama. Digitalizacija društva za rezultat treba imati povećanu efikasnost i olakšane procese, a to će u konačnici doprinijeti povećanju zadovoljstva građana. Tehnologija tako donosi značajnu korist zajednici i cijelom društvu', poručuju iz Infobipa. S Gospodinom Finom možete odmah razgovarati na Viberu!

Mr Fin gif | Autor :

ZAPOČNI RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!

Dobro je znati!

Aktivno birajte obvezne mirovinske fondove kako biste maksimizirali svoje mirovinsko ulaganje sukladno svojoj preferiranoj ulagačkoj strategiji i godinama života. Odabrati odnosno promijeniti fond i kategoriju fonda možete na šalteru Regosa u poslovnicama FINA-e. Kategoriju A, B ili C obveznog mirovinskog fonda možete promijeniti jednom godišnje i to samo unutar istog mirovinskog društva te samo u kalendarskom mjesecu u kojemu ste rođeni. U mirovinski fond kojim upravlja drugo mirovinsko društvo možete prijeći ako je od prethodne promjene mirovinskog fonda prošlo više od 14 dana. Ako fond mijenjate tijekom prve tri godine članstva u inicijalnom fondu, platit ćete izlaznu naknadu. Hanfa

Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji native tima Večernjeg i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia.

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • ares2020:

    Da, samo niste pojasnili najbitnije a to je koliku bi mirovinu (recimo doživotnu) imao umirovljenik s 65 godina života ako ima ušteđenih tih 217.936 kn.

  • Kitnikez:

    Fond je ostvario prinos 37,8% u 18 godina, što je samo po sebi relativno mali prinos. A da bi situacija bila još gora, stopa inflacije u tih 18 godina iznosi 38,2%. Dakle efektivno je fond u minusu 0,4% nakon 18 godina. Sramotno.

  • stjepan.klincic:

    Odgovorno tvrdim da je mirovinska štednja još jedna velika prevara hrvatske financijske oligarhije. Sve je umotano u tisuću akata i podakata s namjerom da očerupaju ulagače. Imali smo pozamašni iznos mirovinske štednje. Stekli smo uvjete za povrat, kada su odbili ... prikaži još!i kojekakve naknade itd. (povraća mi se od toga) isplatili minimum u gotovini ,a ostalo na mjesečne rate. Iznos je bio za plakanje, a sve u skladu sa pravilnicima i odlukama, koje smo mi, ovce, naravnu, unapriied potpisali da ih prihvaćamo, na lijepe riječi šalterske službenice.