Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUP-ov SKOR

Predsjednica traži kraj politikantstva i cjelovite reforme

dan poduzetnika
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/9
07.06.2016.
u 19:57

Gospodarski skup Dan poduzetnika prvi put u povijesti održavanja bez premijera.

Većina istaknutih poslodavaca, “teških” desetke milijardi kuna, okupila se u Zagrebu na gospodarskom skupu Dan poduzetnika.

Iako se službene poruke uklapaju u kontekst standardne platforme Hrvatske udruge poslodavaca, koja već godinama zagovara reforme, neslužbeni razgovori vodili su se isključivo o političkoj situaciji i vjerojatnom padu Vlade. S pozornice su i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednica HUP-a Gordana Deranja pozvale na stabilizaciju, između redaka poručujući da je možda bolje preskočiti prijevremene izbore.

U publici su sjedili ministar financija Zdravko Marić iz HDZ-a i potpredsjednik Vlade Božo Petrov, čelnik Mosta, koji su uspjeli izbjeći prijepore tijekom panel-rasprave koja se u sklopu skupa vodila. Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je da je u definiranju i provedbi reformi potreban sveobuhvatan pristup problemima, odustajanje od politiziranja, od traženja brzih rješenja radi političkih bodova te je istaknula da rast BDP-a od 2 posto drži neambicioznim.

– Potreban nam je rast BDP-a od barem 3 posto uz još jači rast industrijske proizvodnje i izvoza kako bi se servisirao javni dug, ali i promijenila struktura gospodarstva. To će stvoriti stabilna radna mjesta, što je nužno – kazala je predsjednica, koja u govoru nije ulazila u aktualnu političku situaciju. Dodala je da Hrvatska mora odustati od destrukcije kvalitetnih projekata zbog stranačkih interesa.

Čelna žena HUP-a Gordana Deranja bila je otvorenija pozvavši političare da nacionalne interese stave ispred svojih pojedinačnih, stranačkih ili drugih partikularnih interesa.

– Hrvatska nije u poziciji da si može dopustiti da nestabilnost, kakvoj svjedočimo, potraje još nekoliko mjeseci. Nemamo taj luksuz. Trebamo hitnu stabilizaciju stanja u zemlji. Ako je potrebno, i novim izborima – kazala je Deranja.

A novi izbori koji su pred vratima ne olakšavaju posao ministra financija Zdravka Marića kojem idući tjedan u posjet dolaze predstavnici rejtinških agencija. Ako u međuvremenu Vlada padne, nejasno je koliko će manevarskog prostora Marić imati u obrani kreditnog rejtinga. Zasad je uvjeren da makroekonomski pokazatelji Hrvatske, od rasta BDP-a do pada nezaposlenosti i rasta industrijske proizvodnje, pokazuju da nije potrebno rušenje rejtinga te očekuje da će Hrvatska zadržati postojeću ocjenu kreditne sposobnosti. Ipak, upozorava da su za zadržavanje rejtinga u srednjem roku nužni i nepopularni reformski potezi.

Komentara 4

Avatar Dork
Dork
07:51 08.06.2016.

Naši političari su takvi kakvi su: polupismeni (čak i sa fakultetskom diplomom u džepu), bez vizije, oportunisti koji preživljavaju od izbora do izbora. Demokracija (demos=narod) je dvosjekli mač. Povođenje političara za željama naroda vodi ovu zemlju u propast. Vjerijem da je u ovom članku spomenuta anketa (84% građana želi reforme bez da se dira u njihova 'prava') vjerodostojno zrcalo naše stvarnosti. Naši političari su odraz nas samih i našeg mentaliteta pa sve i da žele nešto poduzeti - po prirodi stvari - demokracija im to ne dopušta, jer tko god taknuo u demos-osinje gnijezdo istog trenutka će biti politički mrtav. Kod (ne)radnih ljudi-samoupravljača ne pale Churchilove fore o krvi, znoju i suzama. Svi bi se i dalje (tj. doživotno) htjeli grebati i cuclati a da pri tom po mogućnosti neki drugi (dakle država tj. svi ostali) plaćaju ceh. Sanader je možda 'jamio' jedanput-dvaput kako treba, ali za državu koliko-toliko bezbolno. Četiri i pol milijuna Hrvata cuclaju na sitno 24x7x365. Raditi i žrtvovati se nitko ne želi. Sanader nije u Remetincu. 4,2 milijuna Sanadera iz dana u dan sjedi po kafićima i očekuje sretnije dane... Njima više ni Bog ne može pomoći ako se ne promjene.

ST
Stipan
19:58 08.06.2016.

Kukurikuuuu!! Kvaaaa kvaaaa kvaaaa!

HH
helgin@hogar
06:50 08.06.2016.

ti trazis natove kobase!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije