Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brown forum

Posao će u ICT sektoru naći 5000 osoba do 2020.

Ivan Vrdoljak
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
14.04.2015.
u 20:01

Trideset je novih tvrtki osnovano u 2014. i u prva tri mjeseca ove godine u Osječko-baranjskoj županiji

Izvoz je u ICT sektoru u Hrvatskoj porastao za zavidnih 70 posto u pet godina, a broj je zaposlenih istodobno povećan za 20 posto. Još 5000 radnih mjesta otvorit će se, procjenjuje se, do 2020 godine. Statistika je to koja ukazuje kako bi upravo ova grana poduzetništva mogla biti karta za izlazak iz krize. Tema je to i 5. Brown foruma u Osijeku, gdje se danas i sutra okuplja vrh svjetske ekonomije.

– Bez ICT-a nema konkurentnosti ni poljoprivrede, ni turizma ili zdravstva. Bez njega jednostavno neće postojati – poručio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

ICT se uspoređuje s četvrtom industrijskom revolucijom

Upravo Osijek prati navedene trendove. Za 48 posto skočio je broj tvrtki iz IT područja u Osijeku od 2010. do danas. Trideset je novih firmi osnovano u 2014. i u prva tri mjeseca ove godine u Osječko-baranjskoj županiji.

Predsjednik HGK Luka Burilović istaknuo je kako je 4500 članica u njihovu udruženju IT tvrtki, dok ih je u početku, 2009. bilo 2500.

– ICT se uspoređuje s četvrtom industrijskom revolucijom pa je važno dati priliku mladim kompanijama da rastu i izvoze – kazala je, pak, Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj.

>>Ivan Vidaković: Dok se ne riješimo korupcije, nema konkurentnosti

>>Novac EU iskoristili za edukativne aplikacije za djecu

Komentara 7

DU
Deleted user
23:00 14.04.2015.

Ako netko i pronađe posao to sigurno nije zasluga lika na slici gore.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
21:52 14.04.2015.

Jel ovo onaj iz one seoske strančice koja je obećavala 200 tisuća radnih mjesta ako dođu na vlast, osim šta su uhljebili užu i širu familiju u državne službe nisam primjetio da su otvorili i jedno jedino radno mjesto, ako je ovaj čovjek u svom životu ikad ikog zaposlio i dao mu plaću, platio staž i socijalno ja osobno nikad više neću komentirat ove stranačke krpalje.....

MA
maklin
10:11 16.04.2015.

ICT jest budućnost, samo što u Hrvatskoj nije ništa budućnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije