Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ICT - AAC

Novac EU iskoristili za edukativne aplikacije za djecu

26.02.2015., Zagreb - Doc. dr. sc. Vedran Podobnik, voditelj projektnog tima ICT-AAC na Fakultetu elektrotehnike i racunarstva.  Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/2
23.03.2015.
u 16:37

Riječ je o aplikacijama za tablete s operativnim sustavom Android ili iOS te web aplikacijama

Komunikator, Matematička igraonica, Glaskalica, Pamtilica, Domino brojalica.... samo su neke od dvanaest aplikacija koje je proizveo tim sastavljen od stručnjaka, profesora i studenata četiriju fakulteta (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Edukacijsko-rehabilitacijski, Grafički i Filozofski fakultet) u sklopu projekta ICT – AAC, pod vodstvom koordinatora projekta doc. dr. sc. Vedrana Podobnika.

Riječ je o aplikacijama za tablete s operativnim sustavom Android ili iOS te web aplikacijama, koje su namijenjene ponajprije djeci sa složenim komunikacijskim potrebama.

Komunikacijska pomoć

To su zapravo sve one osobe koje ne mogu ostvariti svoje komunikacijske potrebe putem postojećih, uobičajenih načina komuniciranja zbog različitih razloga koji ograničavaju njihovu sposobnost neovisnog djelovanja u društvu. U sklopu projekta među ciljnim skupinama su osobe s Downovim sindromom, osobe s poremećajem iz autističnog spektra, osobe s intelektualnim teškoćama kao i osobe sa složenim tjelesnim teškoćama – objasnio je Vedran Podobnik.

Koordinator projekta dodaje i kako u svom spektru aplikacija imaju i aplikaciju e-Galerija Senior, koja je namijenjena starijima koji su zbog bolesti poput moždanog udara u situaciji da ponovno moraju svladavati neke osnovne vještine poput govora.

20.000 skinutih aplikacija

Naravno, ističe V. Podobnik, ove aplikacije koje su sve na hrvatskom jeziku mogu poslužiti i onima koji nemaju nikakvih teškoća poput predškolaca koji žele usvojiti vještine koje prethode čitanju, pisanju i računanju.

Posebna vrijednost ovih aplikacija, ističe Vedran Podobnik, jest što su razvijane u suradnji sa stručnim ljudima i na temelju relevantnih istraživanja, a testirane su u institucijama koje se bave upravo problemima djece i starijih sa složenim potrebama.

Aplikacije su rezultat rada stručnjaka iz tri područja znanosti, točnije tehničkog, društvenog i humanističkog znanstvenog tima.

Mogu se preuzeti u online trgovinama Applea i Googlea. Download aplikacija ili 20.000 dohvata pojedinih aplikacija i to ne samo u Hrvatskoj, dokaz je da je cijeli projekt uspješan te da postoji interes za aplikacije ovog tipa koje su lokalizirane i mogu biti visoko personalizirane spram potreba korisnika.

Ovako razgranatu mrežu stručnjaka i pristup aplikacijama, točnije razvoj projekta omogućen im je jer su aplicirali i dobili novac fondova Europske unije.

U cijelu priču uloženo je u dvije godine 770 tisuća eura, a veći dio – 550 tisuća eura – došlo je upravo iz Europske unije. A u timu od tridesetak ljudi i osam je novozaposlenih, što je dodatni uspjeh cijelog projekta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije