Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najuredniji platiše

Ponuda kredita za umirovljenike

umirovljenici
Patrik Macek/PIXSELL
27.02.2013.
u 12:00

Imaju najniža primanja,a li su najuredniji u otplati; banke su svjesne njihova nižeg rizika

S primanjima se zasigurno neće uvrstiti u kategoriju bankarskih VIP klijenata, no svoje obveze mahom uredno podmiruju, a usto nerijetko i štede. Umirovljenicima je za dugoročne kredite ograničavajući faktor dob, no većina banaka ima za njih u ponudi kratkoročne gotovinske nenamjenske kredite. Maksimalni iznosi u kojima se mogu zadužiti prilično su limitirani i na tržištu su u rasponu od 15-ak do najviše 45 tisuća kuna, koliko im odobrava HPB. Kamate su razmjerno visoke – uglavnom iznad osam posto, a nižu od toga, i to fiksnu od 7,25 posto nudi samo RBA. Kredite mogu otplaćivati od dvije do najviše sedam godina, u Hypo banci. Među većim bankama jedino Splitska dosad nije imala kredit „skrojen“ posebno za umirovljenike koje su financirali redovitim linijama kao i ostale klijente.

Sve češća fiksna kamata

 Sad ga razvijaju i tijekom ožujka će pustiti u promet kredit do iznosa od najviše 30 tisuća kuna na rok otplate do tri godine. Kamatna stopa bit će fiksna, 8,99 posto, a naknada 1,3 posto. Sve je više kredita s fiksnim kamatama; od osam banaka koje smo anketirali, polovica ih je plasirala upravo uz nepromjenjivu kamatu. Među njima je i Erste banka, čiji je kredit za umirovljenike u kunama, a jedini za klijente ne obračunavaju naknadu za obradu kredita. Maksimalan je iznos kredita 33 tisuće kuna, rok povrata četiri godine.

Lani su se umirovljenici kod njih zadužili oko 95 milijuna kuna, nešto manje nego u 2011. Iznadprosječno su uredni u vraćanju duga, jednako kao i klijenti Hypo banke u kojoj je prosječan iznos odobrenih umirovljeničkih kredita 21 tisuća kuna. Gotovinski kredit u Hypu može se otplaćivati na najdulji rok – sedam godina, no klijent u tom trenutku ne smije biti stariji od 75 godina. Maksimalan je iznos duga 35 tisuća kuna, kamata je 8,60 posto, promjenjiva, a naknada jedan posto. Ne naplaćuju je ako klijent ugovori osiguranje od nesposobnosti vraćanja kredita ili mješovitu policu životnog osiguranja.

Najviša dob 85 godina

Zaba ima kredite za umirovljenike s promjenjivom kamatom od 8,80 posto godišnje, naknadu 0,5 posto i rok otplate dvije godine. Maksimalan je iznos kredita tri tisuće eura. Za odobrenje kredita nužno je da neopterećeni dio mirovine dvaput premašuje ratu. Rok otplate kredita kod njih je prolongiran do 85. godine što je, koliko nam je poznato, najpoznija dob koju banke kreditiraju.

HPB kunski gotovinski kredit ne uvjetuje statusom klijenta. Odobravaju ga uz najveći limit, od 45 tisuća kuna, na četiri godine otplate. Kamata je 8,49, naknada 1,72 posto. Imaju i kredit u kunama uz valutnu klauzulu do 6200 eura, s istim rokom otplate i kamatom, no uz skuplju naknadu, od 2,30 posto. Kamate su niže od 0,5 do jedan postotni bod u odnosu na klasične gotovinske kredite i dopušteno prekoračenje. Loših kredita među umirovljenicima iznimno je malo, tek dva posto, s prosječnim iznosom od 20 tisuća kuna.

OTP ima kunski kredit za korisnike paketa “OTP senior“ s maksimalnim iznosom od 38 tisuća kuna, kamatom od 8,49 posto i rokom otplate četiri godine. Naknada im je 0,5 posto. Nude i kredit u eurima do pet tisuća eura, s istim rokom otplate i kamatom od 8,99 posto. Naknada je dva posto, a uz pakete je dvostruko niža ili je nema.

PBZ na četiri godine odobrava kredite umirovljenicima koji će u trenutku otplate imati najviše 75 godina. Najviši je iznos dvije tisuće eura, fiksna je kamata 8,48 posto, a naknada za obradu kreditnog zahtjeva jedan posto. Kredit za “penziće” u RBA iznosi najviše tri tisuće eura, imaju najnižu kamatu, i to fiksnu, na dvije godine otplate. Naknada im je jedan posto.

>>Stari krediti tri puta skuplji nego u EU, ali ništa od limita

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije