Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Poduzetnici: Izdržat ćemo krizu, najgora nelikvidnost

Većina poduzetnika smatra sudstvo neučinkovitim, gospodarsku regulativu netransparentnom, kredite nedostupnima. D. Bago: U državnu strategiju poticaje za izvoz!
06. veljače 2014. u 16:44 6 komentara 1006 prikaza
okrugli stol
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Domaći poslovnjaci stanje u gospodarstvu u prošloj godini ocjenjuju s dovoljnim, pokazuje istraživanje Privrednog vjesnika, predstavljeno u HGK. No tu su ocjenu navukle velike tvrtke, jer one male stanje ocjenjuju lošije, kao i građevinari. U anketi su sudjelovale 423 tvrtke.

Očekuju veću dobit

Što se tiče očekivanja u ovoj godini, najveći dio njih predviđa da će gospodarstvo još blago pasti, da će poduzetnička klima ostati ista i da će se povećati porezi i doprinosi, koje već sada ocjenjuju previsokima. Kao i prethodnih nekoliko godina, domaći gospodarstvenici očekuju da će se uspješno nositi s krizom, odnosno predviđaju da će negativan utjecaj krize biti prihvatljiv. Većina će krizu pokušati prevladati kroz povećanje plasmana i reorganizaciju. A kao najbitnije rješenje za izlazak iz krize vide rješavanje problema nelikvidnosti. Za razliku od prošle godine, kada nisu vidjeli perspektive u investiranju i poslovanju, ove godine očekuju da se uvjeti u tom segmentu neće pogoršati. Najveći dio ispitanih tvrtki očekuje povećanje prihoda u ovoj godini, nešto veću dobit, nešto manje zaposlenih, približno jednak uvoz i malo veći izvoz.

Većina zamjera gospodarskoj regulativi, koju smatraju netransparentnom, sudstvo nedovoljno učinkovitim, te poduzetničke kredite nedovoljno dostupnima.

Predstavit ćemo tvrtke koje su i u krizi bile uspješne Andrea Borošić: Predstavit ćemo tvrtke koje su i u krizi bile uspješne '26.03.2012., Zagreb - Ministarstvo poduzetnistva i obrta, ministar Gordan Maras predstavlja Poduzetnicki impuls, plan poticanja poduzetnistva i obrta. Photo: Goran Jakus/PIXSELL' optimističan Maras u Vukovaru: Dolaze bolji dani za poduzetnike

Gospodarstvenicima okupljenim u HGK Tomislav Radoš, savjetnik ministra Ivana Vrdoljaka, predstavio je industrijsku strategiju kojoj je on glavni autor. Slika koju sada imamo nije ohrabrujuća, jer smo među šest zemalja od njih 28 u EU koje od 2008 do 2012. godine imaju drugi po redu najveći pad industrije. No plan je do 2020. povećati industrijsku proizvodnju za 2,85 posto, broj zaposlenih za oko 85 tisuća, produktivnost poboljšati za 68,9 posto, a izvoz, u kojem će prevladati proizvodi veće dodane vrijednosti, povećati za 30 posto. Za to je potrebno stvoriti stabilno investicijsko okruženje, koje uključuje drugačije poticaje, omogućiti bolju suradnju s obrazovnim sustavom, povećati efikasnost javne uprave i administracije te razviti tržište kapitala.

Ključne djelatnosti

Ključne su djelatnosti farmaceutska i elektroindustrija te informatička i strojarsko-metaloprerađivačka industrija, a slijede prehrambena i drvna industrija. Darinko Bago, čelnik Končara, komentirao je da će se teško svi brojevi ostvariti i istaknuo da u strategiju treba jače uključiti poticaje za izvoz. Zvonimir Marić iz Agrokora dodao je važnost investicije te istaknuo važnost prehrambene industrije.

>> Za prerađivačku industriju i inovacije 40 milijuna kuna

Damir Novotny – najbolji analitičar u 2013. godini

Priznanje najboljeg ekonomskog analitičara za prošlu godinu dobio je Damir Novotny. Istaknuo je da politička elita ne razumije naučene lekcije, da se pokazalo da monetarna politika ne može pomoći, ali da mora fiskalna, te kako su male tvrtke pokretači rasta. Na skupu je sudjelovao i predsjednikov savjetnik Boris Cota koji je komentirao da je industrijska strategija došla prekasno, a na primjerima drugih zemalja istaknuo da treba voditi računa o poticajima, koji ne bi smjeli biti koncentrirani na jednu industriju, te da treba više ulagati u istraživanje i razvoj.

NBIoT tehnologija
#NEODUSTAJEM
Znate li što je NBIoT tehnologija? Doznajte kako ju je Tomislav Božić iskoristio da pomogne Dubrovniku u pametnom upravljanju parkingom
  • niks100:

    To sad veli kad su male zatukli.

  • 2Xgeneral:

    Pa koliko znam Vedriš nije nelikvidan!???? Od Zagrebačkog velesajma, za konzultacije, kako iznajmiti hangare tj. pavilione dobiva solidnu lovicu!!! ( jer rezultat je vidljiv - svima osim Mikiju )

  • kritičar_2:

    Naše gospodarstvo neće oživiti pričanjem priča likova sa ove slike.Niti su ikad radili u realnom sektoru,niti su ikad išta prodali na svjetskom tržištu.