Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMJETNICI PREUZIMAJU RIJEČ

Pobjedniku za dizajn kovanica eura 70.000 kuna

Zagreb: Nakon završetka godišnjeg brifinga HNB-a, guverner Boris Vujčić obratio se medijima
Foto: Robert Anic/PIXSELL
03.08.2021.
u 06:52

Ministar financija kaže da će Vlada još ovaj tjedan donijeti smjernice odnosno limite proračuna za iduće tri godine, koji će biti potpuno usklađeni s kriterijima koji su potrebni za uvođenje eura

Hrvatska ide čak i nešto brže, nema kašnjenja u ispunjavanju kriterija za uvođenje eura, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice državnog vrha posvećene euru. Nakon što je politika uz pomoć građana izborom motiva odradila svoj dio posla, doprinos izgledu buduće kovanice eura s hrvatskim motivima sada trebaju dati umjetnici.

Javni natječaj u ponedjeljak

U ponedjeljak bit će objavljen javni natječaj za grafičko rješenje, odnosno dizajn kovanica s hrvatskim motivima. Tri najbolja prijedloga za svaki od četiri motiva dobit će i novčane nagrade, za što je određen nagradni fond od pola milijuna kuna. Prva nagrada, ujedno i pobjednička, donosi 70 tisuća kuna, kazao je guverner Boris Vujčić.

– Važno je da javnost bude pravodobno obaviještena o svim koracima procesa kojim Hrvatska želi uvesti euro 2023. godine – kazao je premijer Andrej Plenković. Zajednička podloga na svim kovanicama bit će tzv. šahovnica, na kovanici od dva eura bit će geografska karta Hrvatske, na jednom euru motiv kune, na 50, 20 i 10 centa lik Nikole Tesle, a na jednom, dva i pet centa motiv glagoljice.

– Ideja je da se, sukladno uvriježenoj proceduri, grafička rješenja za buduće hrvatske eurokovanice dostave Europskoj komisiji i Vijeću sredinom listopada – kazao je premijer.

Ministar financija kaže da će Vlada još ovaj tjedan donijeti smjernice odnosno limite proračuna za iduće tri godine, koji će biti potpuno usklađeni s kriterijima koji su potrebni za uvođenje eura. Proračunski bi deficit već iduće godine trebao pasti na 2,6 posto BDP-a, a godinu dana kasnije na 1,5 posto. Ove se godine očekuje 3,8 posto deficita, što je gotovo upola manje od prošlogodišneg manjka od 7,4% BDP-a, odnosno 27,4 milijarde kuna. Javni bi se dug trebao smanjivati na 82,5 posto u 2022., 79,5 posto u 2023. te 76,8 posto BDP-a u 2024., poručio je Marić.

Premda ima procjena da bi već ove godine oporavak hrvatskoga gospodarstva mogao biti snažan i iznositi i do šest posto, Vlada se odlučila na konzervativno planiranje te se drži projekcije da nam ove godine predstoji 5,2 posto rasta. No, već iduće Vlada očekuje ubrzanje na 6,6 posto, no u godini preuzimanja eura dinamika rasta bi usporila na 4,1 posto.

Vujčić: Plaće će rasti

Nakon sjednice Nacionalnog vijeća o uvođenju eura, novinare je najviše zanimalo što će biti sa standardom građana. Guverner Vujčić rekao je da se u svim zemljama nakon uvođenja eura pokazalo da je standard porastao, odnosno da su plaće rasle brže nego cijene.

– Dakle nema razloga ne očekivati da će tako biti i u Hrvatskoj – kaže Vujčić. On ponavlja da će država uvesti kontrolne mehanizme kako ne bi bilo zaokruživanja cijena. Prije i nakon uvođenja eura svi će morati cijene iskazivati u kunama i eurima. Na pitanje koliko će rasti prosječna plaća nakon uvođenja eura, guverner je istaknuo da će plaće rasti ovisno o produktivnosti i uspjehu gospodarstva. S obzirom na to da euro omogućava brži rast produktivnosti boljicima za gospodarstvo koje donosi, može se očekivati i veći rast plaća nego što bi bio da se ne uvede euro. 

VIDEO: Ministar Marić o odobrenju Nacionalnog plana oporavka i otpornosti

Komentara 1

KR
Krotila
11:55 03.08.2021.

General,Predsjednik,Dr.Franjo Tuđman.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije