Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snaga hrvatske hrane

Pesticide će zamijeniti umjetni kukci

pesticidi
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
27.01.2016.
u 13:30

Agrarni analitičar Darko Znaor na konferenciji Snaga hrvatske hrane istaknuo je da će do 2030. doći do velikog tehnološkog napretka

Razvoj poljoprivrede i prehrambene industrije u svim razvijenim društvima u samom su vrhu strateških ciljeva jer je riječ o proizvodnji hrane, što je primarni nacionalni interes oko kojega se ne rade kompromisi već postiže puni konsenzus. Agrarni razvoj je od vitalne važnosti za razvoj društva, kazao je Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, jučer na otvaranju konferencije Snaga hrvatske hrane u Zagrebu.

Neovisni agrarni analitičar Darko Znaor smatra da će do 2030. doći do velikog tehnološkog napretka. − Već je danas realnost da je poljoprivreda robotizirana. Dronovi, robotizirani strojevi, električni traktori i informatička umreženost poljoprivredne proizvodnje trend su koji će se zasigurno ostvariti. Realno je i da će doći do daljnje penetracije i sveprisutnosti GM tehnologija. Nanotehnologija i briga za ekologiju također će biti prioriteti u idućem razdoblju. Nagađam da će se sve manje koristiti pesticidi, a njihov posao obavljat će umjetni insekti. Već vidimo da su klimatske promjene dovele do velikih promjena u poljoprivredi, u Hrvatskoj nam odnesu svaku treću žetvu i sigurno je da će razvoj poljoprivrede ovisiti o vremenskim uvjetima − navodi Znaor.

Dodaje da bi u idućem razdoblju poljoprivreda trebala biti i više feminizirana. Naime, klasičan muški princip podrazumijeva da je riječ o što većem posjedu sa što jačim traktorom i većim prihodom. Ženski bi princip trebao podrazumijevati više sluha za sklad prirode i proizvodnje, zdravu hranu, ekologiju i sl. Iako je svjestan da je teško sa sigurnošću reći kako će izgledati tipični poljoprivrednik 2030. godine, Znaor daje nekoliko procjena.

Neki će svoj biznis temeljiti na tehnologiji za pohranjivanja ugljika u zemlju te će svoje poljoprivredne proizvode brendirati na taj način. Netko će se orijentirati na obnovljive izvore energije koju će kombinirati s poljoproizvodnjom. Neki će se farmeri orijentirati na proizvodnju prirodnih lijekova i dodataka prehrani, a drugi će pak vjerojatno svoj kruh zarađivati proizvodnjom korisnih kukaca.

>>U jabukama eko-proizvođača Maria Severa nisu pronađeni pesticidi

>>12 namirnica u kojima je pronađeno najviše pesticida

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije