Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrana i dalje završava u košu

PDV ukinut, police i dalje prazne

05.11.2015., Vukovar - Irena Rajsic, Tamara Mikulic i Jasna Solin iz humanitarne udruge Duga osnivaci su socijalne samoposluge u Vukovaru koja skrbi o 580 obitelji.  Volonteri izdaju hranu svojim sticenicima.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorović/Pixsell
29.02.2016.
u 18:19

Ministarstvo poljoprivrede prikuplja informacije s terena kako bi izmijenilo kruti pravilnik koji koči punjenje socijalnih dućana

Iz platforme nevladinih udruga Mreže hrane upozorili su da se i nakon ukidanja PDV-a za tu svrhu donirana hrana u Hrvatskoj jednako baca; niti su se donacije proizvođača i trgovačkih lanaca povećale niti su košarice siromašnih punije. Da bi bili oslobođeni PDV-a, donatori hranu moraju poklanjati samo putem registriranih posrednika kojih je svega 39; uglavnom podružnica Caritasa, Crvenog križa i humanitarnih organizacija koje se žale kako su im za registraciju potrebne dozvole kao da otvaraju pravu trgovinu “špeceraja”. U šumi propisa naglasak je na higijenskom minimumu, izgledu prostorija, vođenju administracije... što traje i zahtijeva dodatan novac.

Ema Culi, direktorica sektora trgovine HGK, kaže da njihovi članovi najviše zamjeraju nepostojanje vodiča koji bi detaljno objasnio postupak donacije i to da se ne može donirati dehidrirana hrana kojoj je istekao rok; tjestenina, šećer, voda i konzerve. Iz Ministarstva poljoprivrede poručili su da prikupljaju informacije s terena kako bi izmijenili pravilnik.

>> PDV-a više nema, ali nema ni donacija. Ljudi su gladni, a hrana se baca

Ključne riječi

Komentara 1

SB
silvia_bilic
21:33 29.02.2016.

Lazu da je ukinut ! Procitajte zakon do kraja ! Tu propagandu nemozete prodavat ljudima ,,,,,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije