Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Ovo su najutjecajnije žene u hrvatskom biznisu i financijama

Večernji list je napravio izbor 100 najutjecajnijih žena u Hrvatskoj, a ovdje ćemo izdvojiti 31 damu iz svijeta biznisa i financija.
08. ožujka 2019. u 18:55 3 komentara 7216 prikaza

Večernji list je napravio izbor 100 najutjecajnijih žena u Hrvatskoj, a ovdje ćemo izdvojiti 31 damu iz svijeta biznisa i financija.

Najutjecajnije žene u hrvatskoj politici i društvu Najutjecajnije žene VIDEO 16 najmoćnijih žena u hrvatskoj politici i društvu

Gordana Kovačević, dugogodisnja neprikosnovena šefica Ericssona Nikole Tesle, s više od 2000 zaposlenika, prometom od 1,5 milijardi kuna. Nema problema s time da dovede premijera na pressicu i pojašnjava mu što je 5G. Istovremeno je sklopila dilove s telekomimima da koriste njihovu a ne, primjerice opremu Huaweija za taj isti 5G. Sinonim je za uspješnu poslovnu ženu koja upravlja imovinom od 212 milijuna eura. Tjednik Lider dvije godine zaredom proglasio ju je najmoćnijom ženom u hrvatskom biznisu.

gordana kovačević | Autor : Marko Prpić/Pixsell Foto: Marko Prpić/Pixsell

Marica Vidaković, prokuristica je Kraša, konditorske industrije koja ostvaruje milijardu kuna godišnjih prihoda. Njezina moć ne leži u poziciji već u povjerenju koju u nju imaju zaposlenici i mali dioničari kompanije. Kraš je jedna od rijetkih kompanija u kojoj je model radničarskog dioničarstva zaživio i preživjeo, a mnogi to zahvaljuju Marici Vidaković. Liderske je pozicije pokazala i u procesu sanacije Agrokora kada je stala na čelo dobavljača čije je interese obranila.

Marica Vidaković | Autor : Žarko Bašić/PIXSELL Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Gordana Deranja, prva je žena na čelu Hrvatske udruge poslodavaca, a poziciju predsjednice obnaša u već drugom mandatu. Ne štedi nijednu vladu kada poziva na hitnost reformi i smanjenja poreznog opterećenja, a među prvima je otvorila i pitanje nedostatka radne snage na domaćem tržištu. Deranja dolazi iz 'muške industrije', odnosno vodi brodogradilište, ali primjer je ženskog liderstva kakvo je u Hrvatskoj rijetko.

Kolinda Grabar Kitarović DAN ŽENA Čestitka Predsjednice: 'Žene, zauzmite se za sebe i nikada ne odustajte!'

Gordana Deranja | Autor : Dalibor Urukalovic/PIXSELL Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Bernarda Cecelja vlasnica je tvrtke Bernarda koja se bavi proizvodnjom kreveta i madraca. Dobila je nekoliko nagrada za najbolji proizvod godine, kao i titulu poduzetnice godine za 2000., 2003., 2005., 2006., 2007. i 2010. godinu. Bernarda Cecelja nije samo poduzetnica nego i inovatorica, s naslovom vitezice inovacije koji je zaradila u Bruxellesu, a njezin jastuk "Pospanko" nagrađen je Zlatnom kunom. Svoju tvrtku izgradila je od nule, a kao poduzetnica inspirirala je mnoge u Hrvatskoj.

Bernarda Cecelja | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

Lada Tedeschi Fiorio, potpredsjednica Atlantic Grupe i sestra Emila Tedeschija, među prvih deset dioničara Atlantic Grupe i članica NO-a Atlantica, koji je lani ostvario povijesno najviše prihode na svim regionalnim tržištima. Prihodi od prodaje grupacije u 2018. iznosili su 5,3 milijarde kuna, što predstavlja organski rast od 4,2%, dok dobit prije kamata, oporezivanja i amortizacije (EBITDA) iznosi 566 milijuna kuna i veća je za 9,3% u odnosu na 2017.

Lada Tedeschi Fiorio | Autor : Željko Lukunić/PIXSELL Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Šibenik: Prometna policija dijelila ruže povodom Dana žena

Anita Letica, predsjednica uprave Philipa Morrisa Zagreb, na čelu hrvatskog biznisa duhanske multinacionalke koja se okreće novim tehnologijama i manje rizičnim duhanskim proizvodima, Kompanija je u 2017. u RH ostvarila 2,4 mlrd. kuna ukupnih prihoda, 112 milijuna više nego godinu ranije.

18.09.2015., Zagreb - Anita Letica, celnica Philip Morrisa Zagreb. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL | Autor : Grgur Žučko/pixsell Foto: Grgur Žučko/pixsell

Dan žena Žene u brojkama: Koliko ih je u Hrvatskoj, koliko zarađuju, čime se bave i koliko žive?

Ruža Tomić Fontana, predsjednica uprave Coca-Cola HBC Hrvatska. Tvrtka je u 2017. ostvarila oko milijarde kuna prihoda, 986,2 milijuna kuna, što je za oko 85,7 milijuna kuna više nego godinu ranije

Ruža Tomić Fontana, gl. direktorica Coca-Cola HBC za Hrvatsku, BiH i Sloveniju | Autor : Igor Šoban/PIXSELL, Ilustracija Foto: Igor Šoban/PIXSELL, Ilustracija

Josipa Jutt Ferlan direktorica je Zagreb City Hotela, pod čijim su krovom Double Tree by Hilton, Canopy by Hilton i Hilton Garden Inn, uspješna je menadžerica koja je cijeli radni vijek u turizmu i upoznala ga je uistinu sa svih strana; radila je na operativnim, komercijalnim, organizacijskim i razvojnim pozicijama, a prije Hiltona je bila na čelu najstarijeg zagrebačkog hotela Palace. Od lani vodi i udruženja hotelijera pri HGK.

Josipa Jutt Ferlan | Autor : Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Najmoćnije žene u hrvatskom sportu

Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga. Njezina moć proizlazi iz pozicije prve žene Zagrebačkog Holdinga, ali i činjenice da je objeručke uhvatila priliku koju joj je otvorila ta pozicija pa za nju kažu da će svakako ostaviti traga na poslovanje najveće kompanije u Zagrebu. Upravlja kompletnim komunalnim sustavom u najvećem hrvatskom gradu, a odgovorna je za više od 11 tisuća ljudi.

Ana Stojić Deban | Autor : Robert Anić/Pixsell Foto: Robert Anić/Pixsell

Iva Čović Ova mlada menadžerica ključna je osoba u Zagreb Montaži, kompaniji koja zapošljava gotovo 1300 ljudi. Od mladosti vodi financije kompanije s brojnim inozemnim poslovima, a utjecajna je i u poslovnim krugovima Hrvatske.

Irena Weber, zamjenica izvanrednog povjerenika Agrokora odradila je lavovski dio posla na pripremi nagodbe i njezinoj implementaciji. U novoj korporativnoj strukturi povjerena joj je pozicija izvršne direktorice koncerna na kojoj će donositi odluke koje se tiču operativnog poslovanja grupacije sa 150 kompanija i više od 52 tisuće zaposlenika. Weber hvale kao operativnu, oštroumnu i sposobnu menadžericu, čija je budućnost u Agrokoru osigurana povjerenjem novih vlasnika.

Fabris Peruško i Irena Weber | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

BEZ NJIH NE MOŽE Najmoćnije žene u kulturi u Hrvatskoj

Tajana Barančić, vodi udrugu Hrvatskih nezavisnih proizvođača softvera (CISEx). Tu funkciju obavlja volonterski, a živi od svojih tvrtki koje se bave poslovnim svjetovanjem i računovodstvenim uslugama. Neumorna je u promicanju interesa IT tvrtki i ukazivanja na nepravilnosti i nepravednosti kada se radi o porezima, parafiskalnim nametima, i traženju boljeg okruženja za IT industriju.

Tajana Barančić | Autor : Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Biljana Cerin, direktorica hrvatske tvrtke Ostendo Consulting, izabrana je za jednog od četiri nova člana upravnog odbora najveće svjetske organizacije za informacijsku sigurnost (ISC)². Biljana Cerin je inače diplomirala na FER-u, a informacijskom sigurnošću se počela baviti prije petnaestak godina. Specijalizirala se za sustavno upravljanje rizicima informacijske sigurnosti i sukladnošću s regulatornim zahtjevima. Te je jedna od najvećih stručnjakinja za primjenu GDPR direktive.

Zagreb: Biljana Cerin, stručnjakinja za IT sigurnost i upravljanje rizicima | Autor : Sandra Šimunović/PIXSELL Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Najutjecajnije Hrvatice u znanosti

Sonja Popović, direktorica je SAP-a u Hrvatskoj već šestu godinu.Menadžerska iskustva i poslovna znanja Sonja je stekla u tvrtki InfoOpus, gdje je provela šesnaest godina i radila na brojnim projektima za INA-u, Zagrebačku banku, Narodnu banku, Oktal Pharmu, Atlantic Trade. Radila je u Combisu i Oracleu. Sudionica niza konferencija na kojima promiče STEM vještine i tehnologije novog doba.

Sonja Popović, direktorica SAP Hrvatska | Autor : Sandra Simunovic/PIXSELL Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Katarina Šiber Makar, predsjednica uprave IN2 grupe, vodećeg isporučitelja IT usluga za javni i privatni sektor u Hrvatskoj. K. Šiber Makar je iskusan IT i poslovni lider s internacionalnim iskustvom u nekoliko industrija, od Sjedinjenih Država do 12 europskih zemalja. Zadnjih nekoliko godina vodila je digitalnu transformaciju poslovnih modela te dobro razumije kakvu inovativnu snagu informacijska tehnologija može donijeti poslovanju.

Katarina Šiber Makar | Autor : Dalibor Urukalović/PIXSELL Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Medeja Lončar, predsjednica uprave Siemensa Hrvatska i Slovenija. U svojoj tridesetogodišnjoj karijeri M. Lončar stekla je iskustvo iz područja strateškog razvoja, prodaje i marketinga. Prije dolaska u Siemens prije petnaest godina, bila je članica menadžerskih timova u uspješnim slovenskim i međunarodnim tvrtkama u različitim sektorima.

Medeja Lončar | Autor : Luka Stanzl/Pixsell Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Žena, majka preko 100 godina Žene, sretan vam Međunarodni Dan žena... Evo zašto ga obilježavamo

Tatjana Skoko, godinu dana na poziciji je direktorice Microsofta Hrvatska. Prije preuzimanja te odgovorne i funkcije Tatjana Skoko bila je na poziciji Enterprise and Partners Group Lead za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Nakon toga je bila poziciji Account Executive i bila je zadužena za Adriatic regiju koja uključuje Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Albaniju. U Microsoft je došla s pozicije direktorice Odjela za korporativne korisnike u Hrvatskom telekomu.

Tatjana Skoko | Autor : Marko Prpić/Pixsell Foto: Marko Prpić/Pixsell

Ingrid Badurina, predstavnica je prestižnog međunarodog gastronomskog vodiča Gault&Millau snažno je angažirana na promicanju hrvatske hrane i općenito kulture stola već niz godina. Nekadašnja novinarka Starta i dugogodišnja dopisnica taljanske La Stampe organizirala je više eno i gastro manifestacija, a ovoga je tjedna na jednom mjestu, na gala proglašenju najboljih u izboru Gault&Millaua u Zagrebu, kupila creme de la crema hrvatske gastronomije s više od sto hrvatskih chefova.

Ingrid Badurina | Autor : Luka Stanzl/Pixsell Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Vedrana Miholić, direktorica u CROZ-u i predsjednica udruge Programerko  završila je matematiku na PMF-u, inžinjerski smjer, a prvi rani uzor joj je bila majka, prva programerka u Apisu. Karijeru je počela 1997. u Fini gdje je bilo dosta žena programerki, većinom matematičarki. Izuzetno je aktivna, te je incirala niz projekata poput Programerka ili kodiranja za djecu.

Vedrana Miholić | Autor : Borna Filić/PIXSELL Foto: Borna Filić/PIXSELL

Mirsada Kudrić, direktorica Boscha, generalna direktorica Boscha za Hrvatsku, Sloveniju i trzište Bosne i Hercegovine. Radeći na više različitih funkcija, od logistike, internih kontrola, razvoja ljudskih potencijala do kontrolinga i financija, generalna direktorice tvrtke Robert Bosch Hrvatska stekla je potrebno iskustvo koje joj je bilo od presudne važnosti za karijerni uspon.

mirsada kudrić | Autor : Patrik Macek/Jurica Galoic/PIXSELL Foto: Patrik Macek/Jurica Galoic/PIXSELL

Martina Bienenfeld Turističku zajednicu Zagreba vodi uspješno od lipnja 2014. Dotad je bila voditeljica Odjela za turizam u zagrebačkom Uredu za gospodarstvo, a u vrijeme formiranja Plenkovićeve Vlade kuloari su je spominjali i kao moguću ministricu turizmu. U njenom mandatu Zagreb je dodatno dobio na prepoznatljivosti kao city break destinacija, posebice za adventa, ali naš glavni grad se zaslugom Turističke zajednice i direktorice sad već može pohvaliti događanjima i atrakcijama cijele godine.

Martina Bienenfeld | Autor : Sanjin Strukic/PIXSELL, Ilustracija Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Ilustracija

Najutjecajnije žene u hrvatskom sportu utjecajne i uspješne VIDEO Ovo je pet najmoćnijih žena u hrvatskom sportu

Ivana Budin Arhanić posljednje je četiri godine potpredsjednica Valamar Riviere, vodeće domaće hotelijerske grupacije. U upravi kompanije zadužena je za poslovni razvoj i korporativne poslove. Dobitnica je nagrade MBA Croatia – Poslovna žena godine 2018. MBA Croatia je udruženje polaznika i diplomanata MBA studija koje već skoro 10 godina okuplja MBA alumnije i poslovnu zajednicu u Hrvatskoj i regiji.

Ivana Budin Arhanić | Autor : Anto Magzan/Pixsell Foto: Anto Magzan/Pixsell

Vedrana Jelušić, dugogodišnja šefica EBRD-a za regiju i prva Hrvatica koja je ondje preuzela upravljačku funkciju, 20 godina provela je u toj razvojnoj banci, prvo u Londonu, a nakon toga u Zagrebu. Iskusna bankarica koja je financije magistrirala u SAD-u, odnedavno je partnerica u konzultantskoj kući Deloitte gdje hrvatskim trvtakam otvara vrata u pristupu kapitalu i nastupu na domaćem i na izvoznim tržištima.

Vedrana Jelušić Kašić | Autor : Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Mladenka Grgić, potpredsjednica Koncerna Agram i sa suprugom Dubravkom Grgićem njegova suvlasnica. Kroz upravljačke funkcije u njihovim tvrtkama, ali i impresivnom imovinom i utjecajem definitivno je moćna osoba u hrvatskom biznisu.

Mladenka Grgić | Autor : Žarko Bašić/Pixsell Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Tamara Perko, predsjednica uprave HBOR-a "po funkciji" predsjedavanja hrvatskom razvojnom bankom ima moć raspolaganja golemim iznosom novca koji se ulijeva u projekte hrvatskih tvrtki, a izabrana je, također po funkciji, i u Upravno vijeće Europske udruge javnih banaka (EAPB). Ima dugogoidšnji staž u investicijskom i korporativnom bankarstvu.

Tamara Perko | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Žene u muškom svijetu A nježniji su spol Ovo su žene koje rade poslove uz bok svojim muškim kolegama

Vedrana Ergić, arhitektica, vlasnica je arhitektonskog studija Jedanjedan arhitektura. Udruženje hrvatskih arhitekata uručilo je Ergić 2003. godine nagradu Bernardo Bernardi za projekt interijera stana na Ribnjaku, a osvojila je i nagradu slovenskog Bienalla 2006. godine za područje oblikovanja interijera za projekt upravne zgrade Podravke u Koprivnici. U lipnju ove godine ponovno je osvojila nagradu Bernardo Bernardi za dva projekta - interijer Poslovnog centra Adris Grupe u Zagrebu i interijer stana u sklopu zagrebačke gornjogradske kuće Šuflaj, što je čini jedinom ženom do sada koja je tu nagradu dobila dva puta.

PXL_150318_20048902 | Autor : Marko Prpić/Pixsell Foto: Marko Prpić/Pixsell

Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB-a,  u dosadašnjoj je karijeri prošla put  od utjecajne znanstvenice, menadžerice i političarke do centralne bankarice koja upravlja zamršenim monetarnim operacijama.  Za nju bi se moglo reći da 'tiha voda brege valja' jer u kojoj god da se nađe ulozi brzo se nametne kao vođa. Švaljek spada među osobe koja ne ruši mostove iza sebe nego spretno radi nove i premošćava zapreke gdje god se nađe.

Sandra Švaljek | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Maruška Vizek ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb britka je i intrigantna mlada znanstvenica, bez dlake na jeziku govori o društvenim, ekonomskim i političkim procesima. Ambiciozna, preuzima odgovornost i nudi rješenja, ne može se je povezati s klijentelističkim skupinama i iz njezinih javnih istupa ne mogu se iščitati osobni politički stavovi čime njezine riječi i istupi dobivaju dodatnu težinu.

Maruška Vizek | Autor : Marko Lukunić/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Dejana Borevković, suvlasnica male obrtničke tvrtke Borel za proizvodnju liftova, bivša končarevka koja je zajedno sa suprugom Božidarom sredinom devedesetih pokrenula tvrtku za izgradnju i servis dizala. Njihova se dizala nalaze  na poslovnim zgradama Googlea.  YouTubea, Porschea te Victoria’s Secreta u Londonu,  u Bristolu se liftovima Borela voze općinari, policija i knjižničari, u Berlinu posjetitelji robne kuće dm-a, a Borelov potpis nose i opera u Dublinu te londonski projekt Battersea lorda Roberta McAlpinea.

Dejana Borevković | Autor : facebook/borel Foto: facebook/borel

Ivana Jakir-Bajo, pomoćnica ministra financija i glavna državna rizničarka ima financije u malome prstu. Radi u resoru financija dvadeset godina, a u tom periodu stručno se usavršavala na brojnim sveučilištima. Uže područje znanstvenog zanimanja joj je proračunsko planiranje, upravljanje javnim rashodima, proračunsko računovodstvo i riznično poslovanje.

Ivana Jakir-Bajo | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jadranka Primorac, vodi privatnu bolnicu Sveta Katarina, ali i puno radi na brendiranju klinike u inozemstvu pa imaju pacijente iz puno zemalja koji dolaze privatno u Zabok, na svim je događanjima iz sektora, a kad je riječ o privatnicima u zdravstvu ili zdravstvenom turizmu često i predaje.

Jadranka Primorac | Autor : Tomislav Miletić/Pixsell Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Taekwondo - Women's Welterweight 57-67kg - Medal Ceremony
SVE JE OBJAVILA
Zlatna hrvatska olimpijka Matea Jelić prima jezive i prijeteće poruke zbog izjava o Oluji
Algebra
NEKI NOVI KLINCI
To kako se vaše dijete igra danas, imat će presudnog utjecaja na budućnost sutra: Upoznajte generaciju Z
  • sramitese:

    Jos donedavno naslov je ovako izgledao..Večernji list je napravio izbor 100 najutjecajnijih drugarica u Hrvatskoj,.eto van rvatska..

  • Antonja:

    Nakon ovog članka više mi ništa nije jasno!Čitam o ovim nobelovkama i genijalkama a država nam je ekonomski u q..rcu!Ukratko... je.....le vas ove upraviteljice tuđeg uspjeha!To što one rade može bilo koja prosječno inteligentna osoba!