PROMO

Ovo je dokaz da je štednja u novcu katastrofalno neisplativa

CZ
27.11.2022.
u 10:00

Većina građana u Hrvatskoj štedi tako da drži novac na bankovnom računu ili u gotovini. Neki to rade s kunama koje uskoro odlaze u povijest, dok se drugi opredjeljuju za eure. No, u oba slučaja, radi se o izrazito neisplativom obliku štednje zbog sve veće inflacije.

Naime, rastuća inflacija koja je prošli mjesec dosegla rekordnu razinu od čak 13.2% ubrzano umanjuje vrijednost novca jer je za isti iznos moguće kupiti sve manje i manje proizvoda. Kada se na to dodajnu mizerno niske kamatne stope na štednju koje banke nude, postaje jasno zašto je držanje većine štednje u obliku novca u banci ili gotovini ekonomski neisplativa odluka.

Uvođenje eura neće pomoći

Iako iz nekog neopravdanog razloga u Hrvatskoj i dalje postoji rašireno mišljenje kako je bolje štedjeti u eurima nego u domaćim kunama, to zapravo nije istina jer inflacija podjednako pogađa sve svjetske valute. To potvrđuje i činjenica da Eurozona također bilježi rekordnu dvoznamenkastu stopu inflacije, a u nekim zemljama poput Estonije ona je viša od čak 20%!

Zbog svega navedenog, rastući broj štediša prebacuje svoje novce u druge, isplativije oblike štednje koji su se povijesno dokazali otpornima na inflaciju. Najpopularniji takav oblik štednje je kupnja investicijskog zlata u obliku zlatnih poluga i zlatnika koji su oslobođeni poreza te su kroz povijest u pravilu uvijek dobro zadržavali svoju vrijednost.

Investicijsko zlato - štednja koja štiti od inflacije

Glavni razlog zbog kojeg investitori ulažu u zlato je visok prinos koji u prosjeku nadmašuje inflaciju i većinu drugih oblika ulaganja i zbog kojeg se zlato smatra tradicionalnom zaštitom od inflacije i krize. Cijena zlata u proteklih je 20 godina u prosjeku rasla oko 8.3% godišnje, a od početka 2022. godine do listopada u eurima je narasla za oko 6%. Usporedbe radi, od početka godine ostali oblici ulaganja poput dionica i kriptovaluta bilježe dvoznamenkaste gubitke.

Budući da su se zlatne poluge i zlatnici u prošlosti pokazali kao odličan način zaštite imovine u periodima visoke inflacije i recesije, ne čudi što je potražnja za žutim plemenitim metalom u velikom porastu ove godine. Naime, cijena zlata u prošloj je recesiji koja je započela 2008. godine narasla za više od 200% u svega nekoliko godina, što je investitorima u zlato donijelo značajan prinos u doba kada su drugi oblici ulaganja poput dionica i nekretnina vrlo rizični.

Likvidna i sigurna štednja oslobođena svih poreza

Osim što investitorima i štedišama donosi visok prinos, ulaganje u zlato popularno je i zbog drugih pogodnosti koje sa sobom nosi. Naime, investicijsko zlato oslobođeno je apsolutno svih poreza, uključujući PDV i porez na kapitalnu dobit, što znači da sva zarada od ulaganja ostaje isključivo vlasniku, bez obveza prema državi.

Uz to, radi se o vrsti imovine koja je vrlo likvidna, odnosno jednostavno ju je zamijeniti za gotovinu bilo gdje u svijetu po aktualnom tečaju kroz otkup zlata. Investicijsko zlato stoga predstavlja vrstu imovine koja je sigurna, prenosiva, unosna te pruža visoku razinu neovisnosti od financijskog i bankarskog sustava, što je posebno bitno u nesigurnim periodima kao što je ovaj u kojemu se trenutno nalazimo.

Centar Zlata - pouzdan partner kod ulaganja u zlato

Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer investicijskog zlata te ovlašteni distributer najpoznatijih švicarskih, njemačkih i austrijskih kovnica zlatnih poluga i zlatnika. Centar Zlata svoje poslovnice ima u najvećim hrvatskim gradovima, a kupnju zlata je moguće obaviti i preko internetske trgovine uz razne vrste plaćanja.

Kupnja zlatnih poluga i zlatnika vrlo je jednostavan i brz proces, a kupljeno zlato ulagač može odmah preuzeti, bez dugog čekanja na isporuku.. Centar Zlata klijentima također nudi i opciju besplatne pohrane kupljenog zlata u sigurnim sefovima, kao i 100% osiguranu dostavu zlatnika i poluga na kućnu adresu za one koji preferiraju kupnju iz udobnosti vlastitog doma.

Ne čekajte da inflacija pojede i vašu štednju, već novac prebacite u investicijsko zlato - sigurno utočište u nesigurnim vremenima!

Djelatnike Centra Zlata moguće je kontaktirati za besplatne konzultacije na e-mail info@centarzlata.com ili pozivom na broj 01 3000 783, a ponudu investicijskog zlata možete pogledati klikom OVDJE.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?