Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolje kvalitete nego lani

Otkupna cijena duhana u 10 godina skočila 55 posto

Plantaža duhana
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
15.09.2018.
u 06:30

BAT je najuspješnijim kooperantima, Mariju Martinušiću i Nevenki Marković, dodijelio Zlatni list u vrijednosti 10.000 kuna

Unatoč zahtjevnoj proizvodnoj godini, proizvođači duhana iz virovitičkog kraja ostvarili su zadovoljavajuće prinose, a duhan je u prosjeku više kvalitete nego lani, čulo se na jučerašnjim 19. danima polja u Virovitici, tradicionalnom okupljanju kooperanata Hrvatskih duhana u sastavu British American Tobacca (BAT).

Najuspješnijim kooperantima, 26-godišnjem Mariju Martinušiću iz Turnašice koji je ove godine u suradnji s Hrvatskim duhanima pokrenuo pilot-projekt mehaniziranog berača duhana te Nevenki Marković iz Treštanovaca koja se više od 30 godina kontinuirano bavi uzgojem duhana, dodijeljene su nagrade Zlatni list u vrijednosti 10 tisuća kuna.

– Duhan je naš temelj poslovanja. Zbog toga smo u Hrvatskim duhanima pokrenuli program održive proizvodnje, prvi takav program u hrvatskom agraru, kojim želimo dodatno potaknuti i educirati sve kooperante o važnosti ulaganja u održivost proizvodnje. Proizvodnja duhana ima budućnost u Hrvatskoj, a mi kroz sustav BAT-a domaćim proizvođačima jamčimo siguran otkup svih proizvedenih količina – izjavio je generalni direktor BAT Adria regije Antal Bekefi.

Hrvatski duhani kreću s dvogodišnjim programom doniranja 3,5 milijuna kuna vrijednog materijala za poboljšanje kvalitete tla kooperanata te za osobnu zaštitu u radu na polju i pri primjeni pesticida. Kvaliteta duhana raste, a s njom i cijena koja je ove godine u prosjeku viša 7%. U proteklih 10 godina otkupna cijena duhana porasla je čak 55%, a lani je otkupljeno duhana u vrijednosti 95 milijuna kuna, kazali su u Hrvatskim duhanima.

Ključne riječi

Komentara 3

LO
Long
08:55 15.09.2018.

Bravo. Kila duhana u otkupu je 20 kuna. Od kile se napravi 100 kutija cigareta. 100 kutija kosta najmanje 2000 kuna. Znaci proizvodjaci duhana na ukupnoj cijeni imaju 1%.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije