Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Otkrivena mudrost: Tajna uspjeha i blagostanja

Bogate obitelji svoju imovinu učvršćuju s tri ili četiri stupa, i na taj način uspješno čuvaju svoje bogatstvo čak i u vremenima velikih kriza
20. travnja 2021. u 07:31 1075 prikaza
Zlato
Pogledajte galeriju 1/2

Znate li tajnu uspjeha i blagostanja što su ga otkrile najbogatije obitelji današnjice? Obitelji koje striktno slijede načela otkrivene tajne, nastavljaju biti imućne kroz mnoga desetljeća, pa i stoljeća.

Ta je tajna vrlo jednostavna, i zapravo je može slijediti svatko, uz malo mudrosti i samodiscipline.

Bogate obitelji, naime, svoju imovinu učvršćuju s tri ili četiri stupa.

Prvi stup je gotov novac, odnosno, gotovina.

Drugi stup su nekretnine.

Treći stup su plemenite kovine, najčešće zlato, a ponekad i srebro.

Uz ta tri stupa, oni najpoduzetniji i najimućniji, koji imaju osjećaj za biznis, te se ne boje rizika, dodaju svojoj imovini i četvrti stup: dionice, obveznice i udjele u tvrtkama.

Svaki od tih stupova u pravilu ima otprilike jednak udjel u ukupnom imovinskom stanju pojedinca ili obitelji. Primjerice, portfelj s tri stupa podijelio bi svoju ukupnu vrijednost na trećine: 33 posto gotovine, 33 posto nekretnine, 33 posto plemenite kovine. Ako bi se vrijednost nekog od stupova uvećala, djelić tog stupa bi bio prodan i pridodan stupovima koji su preostali. Na taj je način portfelj zasnovan na načelima čvrstih stupova dobro balansiran u vremenima različitih društvenih ili ekonomskih kriza, te nepredvidivih prirodnih katastrofa.

Naravno, na sličan se način dobro balansira imovina zasnovana na četiri stupa, pri čemu svaki stup sudjeluje u četvrtini vrijednosti ukupnog portfelja: 25 posto gotovina, 25 posto nekretnine, 25 posto plemenite kovine i 25 posto dionice, obveznice i udjeli.

Ovakav pristup ulaganju osobito je važan u vremenima gospodarske krize u kojoj se upravo nalazimo, a čije posljedice vlade diljem svijeta i njihove središnje banke pokušavaju prevazići inflatornom proizvodnjom novca: eura, dolara, funte… Taj će se novac prije ili kasnije preliti u nenovčane stupove koje spominjemo i povisiti im cijenu, istovremeno obezvrjeđujući sam novac.

Načela protiv osiromašenja

Ulaganje na osnovi tri ili četiri stupa razvijen je ponajviše u židovskoj tradiciji očuvanja imovine. To nije nimalo iznenađujuće, budući da se židovski narod kroz mnoga stoljeća dokazao kao jedan od najmudrijih u očuvanju vlastitog bogatstva, uz istovremeno manje-više stalnu prijetnju da bi zbog neprijateljstva u društvu u kojem su živjeli mogli ostati bez svega. Ta višestoljetna mudrost pretočena u konkretnu akciju mogla bi i trebala biti primjer za svakog od nas koji nastojimo razviti imovinsku sigurnost i obraniti se od bilo kakvih katastrofa koje nas doslovno preko noći mogu osiromašiti.

Zlato | Autor :

Zašto je načelo tri, odnosno, četiri stupa moćna obrana od osiromašenja?

Ako dobro razmotrite karakteristike svakog stupa, primjetit ćete da su oni u dobroj mjeri neovisni. Opasnosti koje, primjerice, mogu nauditi nekretninama, u najvećem broju slučajeva ne mogu nauditi gotovini, zlatu ili biznisu. Isto vrijedi i za sve druge okolnosti: ekonomska situacija koja može ugroziti, primjerice, vaš biznis najčeše neće utjecati na ostala tri stupa vašeg portfelja. Ili pak ako inflacija krene obezvrjeđivati vašu gotovinu, vrijednost nekretnina će porasti, baš kao i vrijednost plemenitih kovina ili kvalitetnih dionica.

Dakle, ti stupovi jedni druge međusobno podupiru u trenucima kada je jedan od stupova napadnut okolnostima koje su izvan naše kontrole.

Ponovno probuđen interes za zlato i srebro

Funkcija zlata i srebra u zaštiti imovine od društvenih, ekonomskih i prirodnih nepogoda bila je poznata većini ljudi sve do sredine prošlog stoljeća. A onda su plemenite kovine polako počele padati u zaborav, i tek je u zadnjem desetljeću ponovno probuđen interes za njih kod mudrih ulagača koji su zamijetili kako zlato i srebro imaju neka važna ulagačka svojstva koje nemaju ni nekretnine, ni vrijednosni papiri, a ni gotov novac.

Investicijsko zlato i srebro imaju dugu tradiciju očuvanja vrijednosti imovine. Kroz mnoga stoljeća zlato i srebro bili su sinonim za gotov novac. Tek nakon drugog svjetskog rata započelo je razdvajanje tih dvaju pojmova. No baš danas, kada se novac najčešće pojavljuje u papirnatoj formi (novčanice) ili pak u formi elektroničkog zapisa (tekući račun u banci), zlato i srebro imaju dodatnu važnost kao jedan od tri ili četiri stupa imovinskog portfelja.

Plemenite kovine spadaju u kategoriju najlikvidnije imovine, koja je mnogo likvidnija od nekretnina ili čak od većine udjela u trgovačkim društvima. Investicijsko zlato  i investicijsko srebro mogu se unovčiti u vrlo kratkom roku, i to po tečaju koji se javno objavljuje diljem interneta. To plemenitim kovinama daje specifičnu vrijednost.

Želite li znati više o ovoj temi? Posjetite www.plemenit.hr

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti