Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Procjena

OPEC: Cijena nafte na 70 dolara do 2020.

Naftna platforma
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
24.12.2015.
u 07:14

U svom godišnjem izvješću o daljnjim procjenama, objavljenom u srijedu, OPEC predviđa da će cijena nafte iduće godine početi rasti, a potom nastaviti s porastom cijene zbog viših troškova bušenja i istraživanja

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) procjenjuje da će se cijena nafte podići na 70 dolara do 2020. godine, nakon što je ovoga tjedna na londonskom tržištu pala na najniže razine u 11 godina.

U svom godišnjem izvješću o daljnjim procjenama, objavljenom u srijedu, OPEC predviđa da će cijena nafte iduće godine početi rasti, a potom nastaviti s porastom cijene zbog viših troškova bušenja i istraživanja.

Još u ljeto prošle godine cijena barela bila je viša od 110 dolara, dok je ovoga tjedna na londonskom tržištu potonula na najniže razine od 2004. godine – 36,04 dolara.

OPEC procjenjuje da će potražnja za njegovom sirovom naftom u 2020. iznositi 30,7 milijuna barela dnevno, u odnosu na 30,9 milijuna barela dnevno u 2016. godini, te oko 1 milijun barela dnevno manje nego što trenutačno proizvodi.

Očekuje, također, pad njegova udjela u proizvodnji nafte u svijetu idućih godina jer su se konkurenti pokazali otpornijima na niske cijene nego što se očekivalo.

Trenutačno OPEC-ov udjel iznosi oko 30 posto, dok je 1970-ih godina iznosio 50 posto svjetske proizvodnje nafte.

Razlog je tome, među ostalim, povećana konkurencija američkih proizvođača nafte iz škriljevca, no OPEC procjenjuje da će se rast proizvodnje te nafte iduće godine usporiti zbog visokih troškova.

OPEC-ova je strategija ove godine bila da održava visoku proizvodnju i pad cijena nafte kako bi američki proizvođači ''crnog zlata'' iz škriljevca smanjili proizvodnju. No, ti su se konkurenti pokazali otporniji na niske cijene nego što je OPEC procjenjivao.

Još jedan razlog pada cijena nafte jest u slabljenju potražnje zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, posebice kineskoga, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

>> Cijena nafte pada najdulje u povijesti – više od 500 dana 

>> Od grčke krize do slabosti Kine i pada cijena nafte

Ključne riječi

Komentara 4

TH
than
02:46 25.12.2015.

Sve su to pretpostavke obicne. Ako proradi fuzija, dovidjenja nafta, Istina nece to biti preko noci, jer treba izgraditi elektrane, ali za 100njak godina dovidjenja. Nafta ne pada slucajno. Izgleda da su doterali planetu do kraja i sami znaju sto moraju pokrenuti, a od cega odustati.

Avatar Sidewinder
Sidewinder
11:25 24.12.2015.

Zemljama OPEC i ostalim izvoznicima nafte bi pametnije bilo naučiti nešto raditi.

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
07:25 24.12.2015.

OPEC: Cijena nafte na 70 dolara do 2020. godine a cijena domoljubnih bajki i sanjarija na zapadnom balkanu kako se neda i kako si svoj na svome je več danas izuzetno visoka i biče još puno, puno skuplja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije