Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

OPEC: Cijena nafte na 70 dolara do 2020.

U svom godišnjem izvješću o daljnjim procjenama, objavljenom u srijedu, OPEC predviđa da će cijena nafte iduće godine početi rasti, a potom nastaviti s porastom cijene zbog viših troškova bušenja i istraživanja
24. prosinca 2015. u 07:14 4 komentara 3107 prikaza
Naftna platforma
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) procjenjuje da će se cijena nafte podići na 70 dolara do 2020. godine, nakon što je ovoga tjedna na londonskom tržištu pala na najniže razine u 11 godina.

U svom godišnjem izvješću o daljnjim procjenama, objavljenom u srijedu, OPEC predviđa da će cijena nafte iduće godine početi rasti, a potom nastaviti s porastom cijene zbog viših troškova bušenja i istraživanja.

Još u ljeto prošle godine cijena barela bila je viša od 110 dolara, dok je ovoga tjedna na londonskom tržištu potonula na najniže razine od 2004. godine – 36,04 dolara.

OPEC procjenjuje da će potražnja za njegovom sirovom naftom u 2020. iznositi 30,7 milijuna barela dnevno, u odnosu na 30,9 milijuna barela dnevno u 2016. godini, te oko 1 milijun barela dnevno manje nego što trenutačno proizvodi.

Očekuje, također, pad njegova udjela u proizvodnji nafte u svijetu idućih godina jer su se konkurenti pokazali otpornijima na niske cijene nego što se očekivalo.

Trenutačno OPEC-ov udjel iznosi oko 30 posto, dok je 1970-ih godina iznosio 50 posto svjetske proizvodnje nafte.

Razlog je tome, među ostalim, povećana konkurencija američkih proizvođača nafte iz škriljevca, no OPEC procjenjuje da će se rast proizvodnje te nafte iduće godine usporiti zbog visokih troškova.

OPEC-ova je strategija ove godine bila da održava visoku proizvodnju i pad cijena nafte kako bi američki proizvođači ''crnog zlata'' iz škriljevca smanjili proizvodnju. No, ti su se konkurenti pokazali otporniji na niske cijene nego što je OPEC procjenjivao.

Još jedan razlog pada cijena nafte jest u slabljenju potražnje zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, posebice kineskoga, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

>> Cijena nafte pada najdulje u povijesti – više od 500 dana 

>> Od grčke krize do slabosti Kine i pada cijena nafte

Ilustracija
Mjesečna plaća
Bolovanje za koronavirus: Koliku naknadu možete dobiti za mjesec u karanteni ili izolaciji
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • than:

  Sve su to pretpostavke obicne. Ako proradi fuzija, dovidjenja nafta, Istina nece to biti preko noci, jer treba izgraditi elektrane, ali za 100njak godina dovidjenja. Nafta ne pada slucajno. Izgleda da su doterali planetu do kraja i sami znaju sto ... prikaži još! moraju pokrenuti, a od cega odustati.

 • Avatar pravi alfaman
  pravi alfaman:

  Zemljama OPEC i ostalim izvoznicima nafte bi pametnije bilo naučiti nešto raditi.

 • Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
  Pravi Hrvat na kvadrat:

  OPEC: Cijena nafte na 70 dolara do 2020. godine a cijena domoljubnih bajki i sanjarija na zapadnom balkanu kako se neda i kako si svoj na svome je več danas izuzetno visoka i biče još puno, puno skuplja.