Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvenik godine

Odabrani kandidati za gospodarstvenika godine

Pri kandidiranju onih koji će ponijeti titulu računa se vodilo o rezultatima, ulaganjima, otvaranju radnih mjesta, izvozu i izvrsnosti
07. listopada 2016. u 15:11 1 komentara 508 prikaza
Mate Rimac
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Zajednički žiri Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika odabrao je pet gospodarstvenika i pet gospodarskih događaja koji su obilježili 2016., a s tog će popisa čitatelji spomenutih novina sami odabrati pobjednika u svakoj kategoriji.

Pet osnovnih kriterija

Ukupno se dodjeljuju četiri nagrade, jer je žiri, sastavljen od stručnjaka i novinara, i sam izabrao gospodarstvenika i gospodarski događaj godine. Njihov će izbor, zajedno s izborom čitatelja, biti objavljen na prigodnoj manifestaciji koja će se održati u Zagrebu.

Za izbor najboljeg gospodarstvenika konkuriraju, abecednim redom: Đuro Horvat (Tehnix), Zvonimir Mršić (Podravka), Mate Rimac (Rimac), Branko Roglić (Orbico) i Ante Vlahović (Adris grupa). Gospodarski događaj godine čitatelji će izabrati između Adventa u Zagrebu, otvaranja IBM-ova centra u Zagrebu, spajanja zagrebačke i ljubljanske burze, rasta BDP-a te Podravkinog preuzimanja Žita.

 Veliki projekt Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika Biramo gospodarstvenika godine  PROMOTORI USPJEHA Žiri vodećih hrvatskih tiskanih medija bira gospodarstvenika i gospodarski događaj godine

U izboru su sudjelovali Lajoš Žager (dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu), Vladimir Cini (član Vijeća za gospodarska pitanja predsjednice RH), Davor Majetić (glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca), Luka Burilović, (predsjednik Hrvatske gospodarske komore), Marko Jurčić (savjetnik za gospodarstvo predsjednice Republike Hrvatske) i Željko Garača (dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu), te gospodarski novinari Marija Brnić (Poslovni dnevnik), Saša Ćeramilac (Al Jazeera), Damir Buković (Privredni vjesnik), Mislav Šimatović (Poslovni dnevnik), Miodrag Šajatović (Lider), Ivan Hrstić (N1), Vladimir Nišević (Poslovni dnevnik), Ljubica Gatarić (Večernji list) i Božica Babić (Poslovni dnevnik).

Pri nominaciji i izboru vodilo se računa o pet osnovnih kriterija: izvrsnost u poslovanju, nadprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta i izvozni uspjeh. Izbor je proveden tako, da je svaki član žirija odabrao svojih pet favorita za gospodarstvenika i za gospodarski događaj godine, a nna temelju zbrojenih glasova sastavljeni su popisi po kojima će glasati čitatelji.

Kako ističu organizatori, “u vremenu političke nestabilnosti, gospodarstvo i gospodarstvenici ključni su nositelji stabilnosti društva. Hrvatskoj su potrebne promjene u svim sferama života, s naglaskom na pozitivne i uspješne priče, kao brani od apatije i destrukcije.

Domaći gospodarstvenici, unatoč često negativnom i nepoticajnom političkom i društvenom okruženju, promotori su izvrsnosti, inovacija i uspješnih poslovnih pothvata.

Na ovaj način želimo, umjesto na političare i politička zbivanja, interes javnosti preusmjeriti na gospodarstvo i gospodarstvenike. Isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih pogona, a samim time i radnih mjesta, želimo otvoriti novi pogled na život u Hrvatskoj. Gospodarstveni uspjesi poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnika te u konačnici i poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku”, ističu organizatori.

Presudan utjecaj

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić u podršci ovom izboru reći će da se kod nas vrlo često o gospodarstvu i poduzetnicima govorilo u negativnom kontekstu dok su uspjesi manje vidljivi i o njima se manje govori, te smo se sa zadovoljstvom uključili u projekt.

–Očekujemo da se kroz ovaj projekt prikažu brojne uspješne priče koje s velikim trudom i entuzijazmom kreiraju hrvatske tvrtke, a o kojima se još uvijek ne zna dovoljno u široj javnosti. Poslodavci u privatnom sektoru zajedno sa zaposlenicima svojih tvrtki prošli su kroz vrlo teško razdoblje proteklih nekoliko godina. Iza uspjeha koji se danas ostvaruju često stoji puno odricanja, teškoga rada i jako puno promjena, gotovo svakodnevnih, koje se jednostavno moraju provoditi ako želite opstati i uspjeti. Nadamo se da će i ovaj projekt potaknuti državu da prepozna nužnost promjena i na svojoj strani kako bi se otvorile mogućnosti za još više uspješnih gospodarskih priča, još snažniji gospodarski rast i ukupni napredak zemlje. Mislim da gospodarstvenik godine mora biti osoba koja promovira i prakticira društveno odgovorno poslovanje -zaključio je Majetić uime udruge koja okuplja više od 6000 tvrtki-poslodavaca.

Titulu Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine ponijet će najuspješniji i najjači gospodarstvenik i događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje ili impakt presudno utječu na gospodarska kretanja u zemlji, ali i mijenjaju ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu.

Važnost društvene uloge

Svjesna svoje društvene uloge, Zagrebačka banka u kontinuitetu potiče gospodarski i socijalni napredak, usmjerena je na potrebe klijenata te svojim djelovanjem u društvu s institucijama i lokalnom zajednicom podržava društveno odgovorno poslovanje. 

Zagrebačka banka kao pouzdan partner posebno je usmjerena na inovacije te usluge savjetovanja u pronalaženju optimalnih poslovnih rješenja. Banka aktivno surađuje s domaćim i međunarodnim financijskim institucijama u osiguranju povoljnijih izvora financiranja. Kontinuirano podupire poduzetnike u pripremi i realizaciji projekata koji se natječu za sredstva iz EU fondova. Uspješni gospodarstvenici su i najbolji ambasadori poduzetništva, glavni promicatelji izvrsnosti, inovacija i promotori uspješnih poslovnih priča. Javno priznanje najboljima u gospodarstvu je poticaj svima da pronađu svoje mjesto na tržištu te budu inovativniji, prodorniji i uspješniji. Upravo zato Zagrebačka banka se odlučila podržati projekt Gospodarstvenik godine, Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • Mlach:

    prvo zlatna kuna a onda zlaatna kvaka od Remkea....kkkkk