Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dva kotača pokreću novi biznis

Od najma 300 bicikala zarada u Dalmaciji čak dva milijuna kn

turisti bicikli
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
06.04.2017.
u 19:39

Potpora po projektu može iznositi od 40.000 do čak pola miljuna kuna ili po 350.000 ako se kandidira svih 14 županija unutrašnjosti

Pet milijuna kuna izdvojit će Ministarstvo turizma ove godine za razvoj cikloturizma, trasiranje, uređenje i označavanje biciklističkih ruta, u četrnaest kontinentalnih županija. Resorno ministarstvo nepovratno će sufinancirati do 90 posto troškova, a potpora po pojedinačnom projektu može iznositi od 40.000 do čak pola milijuna kuna. Odnosno, u prosjeku po 350.000 ako program kandidira svih 14 županija. Javni poziv za nepovratne potpore razvoju bike turizma u unutrašnjosti zemlje otvoren je do 26. travnja, a javiti se mogu županije, županijske turističke zajednice, jedinice lokalne samouprave, regionalne razvojne agencije, biciklističke udruge....

Za ravnomjerniji razvoj

– Želimo ravnomjerniji turistički razvoj cijele Hrvatske. Cikloturizam, uz, primjerice, gastro i zdravstveni, proizvod je visoke atraktivne vrijednosti, posebice značajan na turistički slabije razvijenom kontinentu i jedan od onih koji daje najbrže rezultate. Ovim programom želimo povezati županije na stvaranju biciklističkih ruta koje će biti prepoznatljive i zbog kojih će nam turisti dolaziti cijele godine – kaže ministar turizma Gari Cappelli, koji prvi u nizu naših turističkih ministara pristupa strukturirano ravnomjernom razvoju kontinenta kao ciklodestinacije.

Ministarstvo je lani za razvoj cikloturizma izdvojilo 260.000, a nedavno i 3,7 milijuna za sufinanciranje biciklističkih stajališta i vidikovaca. Predstavnici županija jučer na prezentaciji nisu krili zadovoljstvo novim programom.

– Ovo je šansa za sve kolege na kontinentu. Međimurska županija ozbiljno računa na cikloturizam. Mi smo s tri milijuna eura iz europskih fondova već uredili 700 četvornih kilometara biciklističkih staza i umrežili se s četiri paneuropske rute – pohvalio se Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije.

Hoteli, apartmani, agencije...

A koliko cikoturizam može biti unosan, podastrli su predstavnici Splitsko-dalmatinske županije. Recimo, iznajmljivač 300 bicikala, na jednom dalmatinskom otoku, s četvero zaposlenih knjiži godišnju dobit od čak dva milijuna kuna. Bike agencija sa sedam zaposlenih zaradila je, pak, nešto više od 900.000 kuna.

– Krenuli smo od nule, a danas imamo 3500 kilometara sa sto označenih cikloturističkih ruta. Izdali smo pet biciklističkih karata, a još četiri izlaze do polovice svibnja. Imamo centralnu cikloturističku web-stranicu i mobilne aplikacije. U tom je razdoblju niklo 150 bike&bed objekata i 20 bike hotela te 70 rent-a-bike i deset specijaliziranih bike agencija. Cikoturizam kod nas zapošljava sto ljudi i godišnje vrti milijun eura dobiti – kaže Denis Špadina iz Splitsko-dalmatinske županije.

Direktor županijske Turističke zajednice Joško Stella, koji je autor modela razvoja cikloturizma te regije, kolegama s kontinenta savjetuje da se obrate i fondovima EU: – Cikoturističke projekte vrlo rado financiraju.     

>> Nestali svi bicikli iz projekta EU darovani građanima

>> Novi ljetni hit! 'Morski bicikl idealan je za dvoje koji traže skrivene uvale'

Komentara 1

EB
EBERT
13:20 07.04.2017.

Stvarno ste inovativni. Dok to u svim Eu --zemjama je stara prica a vi otkrili toplu vodu. Wau.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije