Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Od međužupanijske izložbe stoke do najvećeg regionalnog sajma

Bjelovarski sajam
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/6
03.09.2019.
u 16:30

Bjelovarski sajam ove godine ima 27. izdanje, a zainteresiranih izlagača je toliko da je nemoguće svima osigurati izložbeni prostor

Od 6. do 8. rujna Gudovac postaje srce hrvatske poljoprivrede zahvaljujući Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu koji po 27. put okuplja 500-tinjak izlagača iz Hrvatske i svijeta te nekoliko desetaka tisuća domaćih i stranih posjetitelja. Bjelovarski sajam zauzeo je visoko mjesto na međunarodnoj gospodarskoj ljestvici, a najbolji pokazatelj da su izlagači sve zainteresiraniji govori i potreba za većim izložbenim prostorom zbog velikog broja prijava, za što organizatori već planiraju rješenje – projekte vrijedne 19 milijuna kuna koji će omogućiti prostor još većem broju izlagača koji na renomiranom Sajmu žele predstaviti svoje proizvode.

Povijest Bjelovarskog sajma seže još u davne 90-e kada su županijski vijećnici, na čelu s prvim preminulim bjelovarsko-bilogorskim županom Tihomirom Trnskim, na inicijativu Poljoprivredno savjetodavne službe regije Bjelovar uočili potrebu za pokretanjem stočarskom sajma. Međužupanijski sajam stoke bila je prvotna zamisao idejnih začetnika koju su realizirali u listopadu 1993. godine.

Organizatori Sajma ispričali su nam kako je to izgledalo prije 27 godina, a razlike između prvog i ovogodišnjeg su, kažu, velike i uočljive.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

"Ono što se desilo početkom 90-ih palo je na plodonosno tlo gdje se u nekoliko godina od međužupanijskog sajma stoke, sajam isprofilirao i u gospodarski sajam ne samo lokalnog nego i šireg značaja za Republiku Hrvatsku. Značaj sajma uočile su i naše susjedne zemlje koje su se priključile svojim sudjelovanjem i nastupom u odvijanju prepoznatljivog poljoprivrednog sajma. Postepeno je rastao, širila se ponuda, proširivali su se izložbeni kvadrati, povećavao se broj izlagača, ali i posjetitelja", pričaju nam organizatori.

U samim začetcima Bjelovarski sajam odvijao se na i u iznajmljenim prostorima tvrtke koja je bila namijenjena isključivo uzgoju junadi. Zahvaljujući inicijativi i naporima Županije i Grada Bjelovara prostor se, i prije nego što je bio u vlasništvu sajma, postepeno prilagođavao i uređivao i za gospodarske izložbe.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

"Kupnjom sajamskog prostora sajam se profesionalizirao, proširivali su se dodatni kapaciteti za izlaganje i iz godine u godinu konstantno se povećavao broj izlagača iz svih grana gospodarstva. Rezultat je bio značajan rast kojim je prestigao sve ostale sajmove u Hrvatskoj i postao broj jedan", navode naši sugovornici.

Zanimljiv je podatak kako je Bjelovarsko-bilogorska županija ovaj sajam najprije organizirala volonterski, a danas je postao prepoznatljiv, jedinstven i neponovljiv, uz još važniji pridjev koji je zaokružio cijeli uspjeh – međunarodni. "Sve se više ljudi iz odjela poljoprivrede posvećivalo jedinstvenoj stočarskoj izložbi koja je prerasla u Državnu stočarsku izložbu na sajamskom prostoru Gudovac. Na prvom Međužupanijskom izložbeno-prodajnom stočarskom i gospodarskom sajmu, izlagalo je 80-tak domaćih izlagača, dok danas imamo 500-tinjak domaćih i stranih izlagača iz svih gospodarskih grana", ističu.

Kako nam je u razgovoru naveo direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac, interes izlagača veći je od ponuđenih površina pa je tako sav izložbeni prostor rasprodan kako je potražnja za izlaganjem rasla. Stoga je, kako su najavili, u planu dodatno uređenje i proširenje izložbenog prostora te podizanje standarda izložbenog prostora i usluga. "Uprava Bjelovarskog sajma ima pripremljene projekte ukupne vrijednosti od 19 milijuna kuna, među kojima je i preuređenje jedne od postojećih hala u modernu, grijanu halu koja bi omogućila čak tri tisuće četvornih metara novog, natkrivenog i grijanog prostora", najavljuju organizatori Bjelovarskog sajma.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

S godinama se radilo na boljoj komunikaciji i promociji pa tako potporu sajamskim manifestacijama daju Županija i Grad organiziranjem različitih događanja, aktivnosti, okruglih stolova, predavanja i stručnih skupova. Svi zainteresirani dobivaju tako priliku predstaviti svoje proizvode na izložbenim prostorima.

"Sajam ne samo da je najznačajnija gospodarska priredba u rujnu za grad i županiju nego sigurno možemo tvrditi da je najvažniji i za Republiku Hrvatsku, ne samo u gospodarskom očuvanju posebnosti nego i u kulturološkom. Sajam je međunarodnog karaktera, a sa svojim manifestacijama odlična je podloga za prezentaciju svega što naš grad, županija, a naposljetku i država posjeduju. Odlična je prilika i za turističku promociju Grada i županije što dokazuje i to da su za vrijeme sajma skoro svi smještajni kapaciteti u Županiji popunjeni", zaključuju organizatori Bjelovarskog sajma.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije