Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Najveći regionalni sajam poljoprivrede, gospodarstva i poduzetništva

Bjelovarski sajam
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/2
02.09.2019.
u 16:44

Od 6. do 8. rujna na Sajamskoj prostoru Gudovac održat će se 27. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam

Na Sajamskom prostoru Gudovac od 6. do 8. rujna održat će se 27. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam. Mjesto je to okupljanja više stotina stranih i domaćih izlagača iz različitih djelatnosti. Bjelovarski sajam čvrsto zauzima svoje mjesto na europskoj karti sajmovanja gdje drži visoki rejting. Prošle je godine sajmom prodefiliralo na desetke tisuća posjetitelja.

„Pred nama je 27. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam i ja sam zadovoljan činjenicom da Jesenski sajam održava kontinuitet uspješnosti, te da se razvija i posjetiteljima nudi najbolje iz domene poljoprivrede, gospodarstva i obrtništva. Došli smo u rang najposjećenije manifestacije s brojem prodanih ulaznica. Rezultat je to koji nije došao slučajno. On se ostvaruje poboljšanjem uvjeta za sve naše izlagače, brojem posjetitelja koji ga obiđu, ali u konačnici i dobrim iskustvima svih onih koji su kroz sajam sklopili dobre poslove ili u konačnici ostvarili i financijsku dobit prodajom svojih proizvoda na samom sajmu. Ono što posebno veseli je zadovoljstvo naših partnera, odnosno izlagača koji u sve većoj mjeri dolaze kod nas. I dalje ćemo osluškivati i izlagače i posjetitelje i nastojati ulaganjima ispuniti sva očekivanja koja jedan moderan sajam mora imati“, istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Tako će i ove godine renomirani Sajam delegacijama i izlagačima iz cijele Europe predstaviti novitete iz svijeta poljoprivrede, stočarstva, obrtništva, turizma i gospodarstva. Nova je to prilika da se sklope međunarodni poslovi, poslovne suradnje i važni gospodarski ugovori. Nadalje, izlagat će najvažnije kompanije, udruge i proizvođači iz svih ostalih grana gospodarstva tako da ponuda neće biti usko vezana uz poljoprivredu i stočarstvo. Svoje novitete predstavit će izlagači iz desetak stranih zemalja; Slovenije, Austrije, Mađarske, Srbije, BIH, Italije, Češke, Danske, Njemačke, Poljske i Nizozemske, navode organizatori Bjelovarskog sajma.

Pokazatelj je to i da je Sajam odlična podloga za prezentaciju svega što posjeduju i nude grad Bjelovar, Bjelovarsko-bilogorska županija te naposljetku Republika Hrvatska. Inače je Bjelovarsko-bilogorska županija među vodećim županijama u Hrvatskoj u poljoprivrednoj proizvodnji, a veliki udio zauzimaju sektori stočarstva i ratarstva. Najzastupljenija je proizvodnja žitarica, krmnoga i industrijskog bilja, voća i povrća, a sve više raste i ekološka proizvodnja ljekovitog bilja. Županija prednjači i po broju isporučitelja mlijeka, a posebno mjesto pripada i peradarstvu.

Izložbenim potrebama prilagođeno je 6.000 m2 zatvorenog prostora, 1.800 m2 nadstrešnice, 70.000 m2 otvorenog prostora, 5.000 m2 objekata namijenjenih izložbi stoke, a za potrebe Sajma uređeno je i 75.000m2 parkirališnog prostora. Kako nam je otkrio direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac, broj izlagača bit će standardnih 500-tinjak, dok će u sklopu Državne stočarske izložbe biti izloženo 20% više goveda.

Organizatori očekuju veliki broj posjetitelja i ove godine s obzirom na to da su obogatili program, a dodatno su, kažu, privukli veliku pažnju novim sajamskim manifestacijama uvedenima prošle godine – HOROP i GRO-KO. Cijene za posjetitelje su i dalje jednake i povoljne, naveo je direktor. "Cjelodnevna ulaznica tako košta 30 kuna za odrasle osobe, a 20 kuna za djecu od sedam do 15 godina, grupne posjete i osobe s invaliditetom. Predškolska djeca ne plaćaju ulaznicu. Parkiralište je i dalje besplatno, a zadržali smo i besplatnu autobusnu liniju od autobusnog kolodvora do sajma", istaknuo je Posavac.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Posebna pozornost posvetit će se tradicionalnoj Državnoj stočarskoj izložbi, inače najvećoj nacionalnoj Izložbi stoke koja se organizira u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu (HAPIH), a koja je pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede. U sklopu izložbe, i ove godine, održati će se Bambino kup, odnosno Kup mladih uzgajivača goveda posvećen najmlađim uzgajivačima od dvije do 15 godina. Oni će biti odjeveni u tradicionalne nošnje kraja iz kojeg dolaze i provodit će svoje teliće.

Bogati program sadrži i veliki broj zanimljivih predavanja vezanih uz EU fondove i ruralni turizam, okruglih stolova, radionica i prezentacija, poput onih o najnovijoj i najvrednijoj poljoprivrednoj mehanizaciji i opremi, te o različitim poljoprivrednim proizvodima i hrani. Kako izdvajaju organizatori Sajma, posjetitelji će se upoznati s novitetima iz svijeta hortikulture i građevine, a bit će predstavljena i najnovija dostignuća u okviru komunalne tehnologije.

Također, posjetitelji će imati priliku za upoznavanjem i degustacijom tradicionalnih domaćih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji će se, osim na izložbenim štandovima, prezentirati i posluživati u Sajamskom VIP restoranu u suradnji s Baby Beef udrugom.

"Sve navedeno začinit ćemo bogatim kulturno-umjetničkim programom koji će se kroz sva tri dana odvijati u Svečanom šatoru. U sklopu programa nastupit će brojna kulturno-umjetnička društva, pjevački zborovi, orkestri, pučki pjevači, klape iz naše Županije pa i šire. U suradnji s Likovnom kolonijom Bjelovar slikat će se sajamski motivi, a prava atrakcija za najmlađe, osim zabavnog parka, bit će i dvije deve na sajamskom poligonu. Također, za najmlađe će biti organizirane razne radionice, likovna kolonija s oslikavanjem sajamskih motiva, besplatno oslikavanje lica, zabavni parkovi, a imat će priliku upoznati se s malim životinjama i fotografirati se s ponijima", navode organizatori i pozivaju sve zainteresirane da budu dio jesenske priče u poljoprivrednom srcu Hrvatske.

27. JESENSKI MEĐUNARODNI BJELOVARSKI SAJAM

27. DRŽAVNA STOČARSKA IZLOŽBA

4. PETI ELEMENT – grijanje i obnovljivi izvori energije

2. HOROP – Sajam opreme za hortikulturu

2. GRO-KO – Sajam građevinske i komunalne opreme

06. – 08. rujna 2019.
NEDJELJA, 01.rujna, 2019.

11.00 sati – Najava 27.jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma
Povijesna postrojba (PP) HV „Bjelovarski graničari-Husari 1756.“,
Bjelovarski sajam d.o.o. i Nacionalna udruga uzgajivača Gidran pasmine konja RH - Prostor oko Paviljona, Trg Eugena Kvaternika, Bjelovar

PETAK, 06.rujna, 2019.

9.00 sati – Otvorenje sajma za posjetitelje

10.00 sati – Svečano otvorenje sajma
- Svečani šator, Polje 7D

11.00 sati – Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
- Izložba peradi – ocjena kolekcija
- Izložba svinja – ocjena grla
- Izložba ovaca i koza – ocjena grla - Prostor uz boksove

12.00 sati – Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
- Bambino kup i Kup mladih uzgajivača
- Natjecanje mladih ocjenjivača vanjštine - Aukcijska dvorana, Paviljon 4

12.00 sati – Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i Uzgojna udruženja
- Provedba specifičnih tehničkih aktivnosti u upravljanju uzgojnim programom – svečano potpisivanje ugovora - Mala Sajamska dvorana, Paviljon 1

12.00 sati – Ministarstvo poljoprivrede
-
Predavanje: „Najava natječaja za provedbu Podmjere 4.1. i Podmjere 4.2. iz
Programa ruralnog razvoja“ - Velika Sajamska dvorana, Paviljon 1

13.30 sati – Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
- Izložba mesnih pasmina goveda – prikaz i nagrađivanje - Aukcijska dvorana, Paviljon 4

14.00 sati – Hrvatska udruga uzgajivača gidran konja (HUGK)
- svečana sjednica - Mala Sajamska dvorana

14.00 sati – Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
- Izložba izvornih pasmina goveda – prikaz i nagrađivanje - Aukcijska dvorana, Paviljon 4

14.30 sati – Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
- Izložba konja – ocjena grla - Aukcijska dvorana, Paviljon 4

14.00 sati – Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije
-
Predavanje: „Genetski modificirani organizmi (GMO) istine i zablude“, dr.sc. Tibor Littvay- Velika Sajamska dvorana, Paviljon 1

15.00 sati – Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije
-
Predavanje: „EU fondovi/ Mjera 8.5.1. – Konverzija degradiranih šumskih sastojina i kultura“, mr.sp. Marko Šašek - Velika Sajamska dvorana, Paviljon 1

15.30 sati – LAG Sjeverna Bilogora
- Radionica: „Pametna sela-hrabro u ruralnu sutrašnjicu“ - Mala Sajamska dvorana, Paviljon 1

KULTURNO-UMJETNIČKI PROGRAM

  • Svečani šator (glavni Sajamski ulaz, Ulaz 1), Polje 7d:

10.00 sati – Nastup - Dječji zbor Kikići, Zagreb
10.00 sati – Nastup - Klapa Bjelovar
10.00 sati – Nastup - KUD Ivan Vitez Trnski, Nova Rača
14.00 sati – Nastup – KUD Biloševica, BIH
15.00 sati – Nastup – Mali vokalni sastav HORKUD Golub, Bjelovar
16.00 sati – Nastup - KUD Rovišće

OSTALA DOGAĐANJA TIJEKOM DANA

  • Gradski muzej Bjelovar (korzo Bjelovar)

Izložba – 15.bjelovarski salon fotografije „Šuma okom šumara“

  • Grad Bjelovar (štand grada Bjelovara), Paviljon 1

Dani Bjelovarskog doručka

  • Bjelovarski sajam - Sajamski poligon (Polje 8K)

Poligon s devama

  • Udruga Mali uzgajatelj Bjelovar

Izložba malih životinja

SUBOTA, 07. rujna, 2019.
10.00 sati – Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
- Aktivnosti HAPIH-a
- Primjena rezultata stručnih aktivnosti u govedarstvu - Velika sajamska dvorana, Paviljon 1

10.00 sati – Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
- Izložba konja – prikaz grla- Aukcijska dvorana, Paviljon 4

13.00 sati – Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
- Izložba goveda holstein pasmine – ocjena i nagrađivanje- Aukcijska dvorana, Paviljon 4

14.30 sati – Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu

- Izložba svinja – nagrađivanje - Aukcijska dvorana, Paviljon 4

14.45 sati – Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
- Izložba ovaca i koza – prikaz i nagrađivanje- Aukcijska dvorana, Paviljon 4

14.00 sati – Udruga Salers
- Prezentacija Uzgojnih programa salers i limousine- Velika Sajamska dvorana, Paviljon 1

15.00 sati – Udruga salers
- Degustacija salersa i limousine - Velika Sajamska dvorana, Paviljon 1

KULTURNO-UMJETNIČKI PROGRAM

  • Svečani šator (glavni Sajamski ulaz; Ulaz 1), Polje 7d

09.00 sati - Likovna kolonija Bjelovar – slikanje sajamskih motiva
13.30 sati – Nastup - Dječja folklorna skupina Hrvatske čitaonice Hercegovac
14.00 sati – Nastup - Pučki pjevači HORKUD Golub, Bjelovar
15.00 sati – Nastup - KUD Palična, Severin
16.00 sati – Nastup - KUD Bjelovar i gosti
16.30 sati – Nastup - KUD Slavko Kolar, Palešnik

OSTALA DOGAĐANJA TIJEKOM DANA

  • Gradski muzej Bjelovar (korzo Bjelovar)

Izložba – 15.bjelovarski salon fotografije „Šuma okom šumara“

  • Grad Bjelovar (štand grada Bjelovara), Paviljon 1

Dani Bjelovarskog doručka

  • Bjelovarski sajam - Sajamski poligon (Polje 8K)

Poligon s devama

  • Udruga Mali uzgajatelj Bjelovar

Izložba malih životinja

NEDJELJA 08. rujna, 2019.
9.30 sati – Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu

- Izložba konja – prikaz i nagrađivanje- Aukcijska dvorana, Paviljon 4

11.00 sati – Lovački savez Bjelovarsko-bilogorske županije
-
Predavanje: „Veliki američki metilj, (fascioloides magna) liječenje i prevencija - Velika Sajamska dvorana, Paviljon 1

11.00 sati – Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
- Izložba peradi i pčela – nagrađivanje- Izložbeni prostor za izvorne pasmine peradi

12.00 sati – Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu

- Izložba goveda simentalske pasmine

  • Prikaz (dugovječne krave, familije krava)

  • Ocjena i nagrađivanje - Aukcijska dvorana, Paviljon 4

13.00 sati – Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i Pčelarski savez bjelovarsko-bilogorske županije

- Predavanja - Teme: „Laboratorijsko ispitivanje kvalitete meda“ „Aktualnosti iz pčelarstva“- Velika sajamska dvorana, Paviljon 1

KULTURNO-UMJETNIČKI PROGRAM

  • Svečani šator (glavni Sajamski ulaz; Ulaz 1), Polje 7d

12.00 sati – Nastup - Gradski orkestar Bjelovar
13.00 sati – Nastup - Mješoviti pjevački zbor KUD-a Čazma
13.20 sati – Nastup – KUD Veliko Trojstvo
13.50 sati – Nastup – Češka obec, Bjelovar

OSTALA DOGAĐANJA TIJEKOM DANA

  • Gradski muzej Bjelovar (korzo Bjelovar)

Izložba – 15.bjelovarski salon fotografije „Šuma okom šumara“

  • Grad Bjelovar (štand grada Bjelovara), Paviljon 1

Dani Bjelovarskog doručka

  • Bjelovarski sajam - Sajamski poligon (Polje 8K)

Poligon s devama

  • LD Šljuka Bjelovar (prostor LD Šljuka), Predavac

Otvoreno natjecanje u lovnom streljaštvu – disciplina TRAP

  • Udruga Mali uzgajatelj Bjelovar

Izložba malih životinja

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO IZMJENE PROGRAMA I SUDIONIKA.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije