Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davorin Posavac:

Očekujemo sklapanje mnogih međunarodnih ugovora i poslova te veću direktnu prodaju na sajmu

Bjelovarski sajam ​​​​
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
18.03.2019.
u 16:00

Osim gospodarske vrijednosti, sajam ima i veliki značaj za turističku promociju Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije

Davorin Posavac, direktor Bjelovarskog sajma govori o važnosti sajma za županiju, novitetima koji ove godine očekuju posjetitelje, a osvrnuo se i na povijest sajma. Otkrio nam je i što najviše privlači posjetitelje, koliko izlagača sajam očekuje ove godine i planove za daljnji razvoj.

Koliko je Bjelovarski sajam važan za promociju gospodarstva Hrvatske i vaše županije, te koliko je bitno da se ova poljoprivredna manifestacija odvija u kraju bogatom poljoprivredom, posebice stočarstvom?
Bjelovarsko-bilogorska županija prednjači u razvoju poljoprivrede u Hrvatskoj pa je samim time i važna okosnica za razvoj gospodarstva. Bjelovarski sajam, kao mjesto okupljanja velikog broja izlagača, ne samo iz poljoprivrednih djelatnosti već i iz drugih različitih grana/djelatnosti, sa svojim manifestacijama, odlična je podloga za prezentaciju svega što Bjelovarsko-bilogorski kraj posjeduje. Na sajamskim manifestacijama svake godine priliku za izlaganje ima sve veći broj stranih i domaćih izlagača, dok se posjetitelji mjere u desecima tisuća. Dolazak mnogobrojnih stranih delegacija, sklapanje međunarodnih poslova, poslovnih suradnji, ali i ugovaranje i potpisivanje mnogih važnih međunarodnih gospodarskih ugovora, podižu važnost sajamskih manifestacija na međunarodnom tržištu.

Koji su noviteti ove godine u programu/izložbenom prostoru?
Sajamski program će ove godine biti obogaćen Sajmom EU fondova na kojoj će poljoprivrednici, obrtnici i poduzetnici koji su povukli sredstva iz Eu fondova dobiti priliku da se predstave i svojim savjetima pomognu svim zainteresiranima da lakše dođu do novca iz Europske unije.

Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka-SSUUHH organizirat će licenciranje grla hladnokrvnjaka. Na Demo poligonu sajma predstavit će se najnovija i najmodernija poljoprivredna i šumarsko-drvna mehanizacija. Važno je za istaknuti kako će na 4. drvnom svijetu biti do sad najveća ponuda opreme za šumarstvo i drvnu tehnologiju.

Osim što su dodatno asfaltirani izložbeni prostori kako bi se podigla razina kvalitete izložbenih prostora te kako bi se zadovoljile potrebe naših izlagača, Paviljon 9 je pretvoren u restoran s vrhunskom ugostiteljskom ponudom koja će isto tako obogatiti i podići ponudu sajamskog ugostiteljstva

Koliko izlagača se očekuje?
Očekuje se na stotine izlagača iz inozemstva i Hrvatske

Što bi publici moglo biti posebno zanimljivo iz vaših dosadašnjih iskustava?
Publici su posebno zanimljive prezentacije različite poljoprivredne i šumarsko-drvne mehanizacije.

Bjelovarski sajam proširuje svoje sadržaje. Koji je cilj ovih popratnih manifestacija i kako su se one pokazale dosadašnjih godina?
Popratne manifestacije Proljetnog sajma su Sajam poljoprivredne mehanizacije te 4. drvni svijet. Cilj obje manifestacije je da se na jednom mjestu okupe i predstave poslovni subjekti vezani uz poljoprivrednu mehanizaciju, opremu za šumarstvo i drvnu tehnologiju, da sklope što više poslovnih suradnji, te da posjetiteljima prikažu sve novitete kojima raspolažu.

Važno je za istaknuti da iz godine u godinu bilježimo povećanje izlagača iz oba područja, a samim time i povećanje njihove ponude, te isto tako i povećanje zainteresiranosti posjetitelja za njihove proizvode i usluge.

Možete li nam dati brojke za prošlogodišnji sajam, koliko je bilo izlagača, koliki prostor, koliko posjetitelja i slično?
Na prošlogodišnjem sajmu bilo je oko 400-tinjak izlagača na prostoru od preko 80.000 kvadrata otvorenog, zatvorenog i poluzatvorenog izložbenog prostora; posjetilo nas je preko 40.000 posjetitelja.

Kako se sajam razvijao kroz godine? Možete li napraviti usporedbu početaka i današnjeg sajma?
Sredinom veljače 1998. godine donesena je odluka o pokretanju Proljetnog sajma. Iako su mnogi tada bili skeptični da će se u kratkom roku moći obaviti sve pripreme, Sajam je ipak, uz podršku županijskih i gradskih dužnosnika, održan 3. i 4. travnja. Tada je na sajmu nastupilo 57 izlagača, a održana je i aukcijska prodaja visoko kvalitetnih junica. S godinama, broj zainteresiranih izlagača za izlaganjem na Proljetnom sajmu se drastično povećavao pa su se time povećavali, odnosno proširivali i dodatni kapaciteti za izlaganje. Prepoznat je i od strane raznih inozemnih delegacija, izlagača i posjetitelja. Svojim rastom, Proljetni sajam je poprimio oblik međunarodnog, te se pozicionirao na prvo mjesto sajmova u Hrvatskoj.

Kakva su vaša očekivanja od ove godine?
S obzirom na to da smo dodatno uredili i proširili izložbeni prostor, odnosno podigli smo ga na veću razinu, ove godine očekujemo još veći broj izlagača i posjetitelja, veću i kvalitetniju ponudu izložaka i ponudu naših izlagača, povećanje direktne prodaje na sajmu, te još više dogovorenih poslovnih suradnji.

Bjelovarski sajam se profilira kao najveći u Hrvatskoj kada je riječ o poljoprivredi, stočarstvu. Izlažu li na sajmu izlažu najvažnije kompanije, udruge, proizvođači i iz kojih zemalja dolaze izlagači koji su izvan Hrvatske?
Na Proljetnom sajmu će ove godine izlagati kompanije, udruge i proizvođači koji su svojim poslovanjem zauzeli visoko mjesto u segmentu poljoprivrede, ali i u svim drugim granama u svojim zemljama. Najavili su se izlagači iz desetak stranih država: Litve, Švedske, Slovenije, Poljske, Italije, Srbije, Njemačke, Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine….

Koji su planovi kada je riječ o daljnjem razvoju sajma?
Svake godine se trudimo zadovoljiti zahtjeve naših standardnih izlagača. Trudimo se ispuniti njihove želje dodatnim uređenjem i proširenjem izložbenog prostora, odnosno podizanjem standarda izložbenog prostora i usluga isto tako nastojimo privući i neke nove izlagače. U tom tonu ćemo nastaviti i dalje raditi.

Možete li nam dati nekoliko financijskih pokazatelja Sajma za prošlu godinu?
Koliko smo bili uspješni prošle godine, dokazuje to da nam je dodijeljena bonitetna ocjena AAA i to već drugu godinu za redom. Poslovanje Bjelovarskog sajma dobilo je najviše ocjene, pozitivnu i sigurnu procjenu rada za narednih 12 mjeseci. Svrstani smo u sam vrh domaćeg gospodarstva, uz bok tvrtkama iz Europske unije. Svi financijski podaci su javno dostupni za sve zainteresirane.

Koliko je značaj Sajma za Bjelovar i županiju te kakva je suradnja sa županom, gradom? Koliko potporu daje županija i grad?
Sajam je sa svojim manifestacijama odlična prilika za turističku promociju Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije što dokazuje i to da su za skoro svi smještajni kapaciteti u Županiji popunjeni. Izlagači i posjetitelji Sajma, u vrijeme sajamskih manifestacija, ostaju i po nekoliko dana na našim prostorima. Posežu za dodatnim trošenjem vlastitih sredstava posjetom raznim obiteljskim izletištima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, te korištenjem različitih aktivnosti kojima se naša Županija diči.

Organiziranjem različitih događanja, aktivnosti, okruglih stolova, predavanja, stručnih skupova, Županija i Grad daju svoju potporu sajamskim manifestacijama. Svi zainteresirani proizvođači iz Županije i Grada, imaju priliku predstaviti svoje proizvode na njihovim izložbenim prostorima.

 Hoće li biti natjecanja i zabavnih sadržaja za posjetitelje?
Osim zabavnog parka za djecu, u suradnji s različitim izlagačima i Udrugama bit će organizirana razna natjecanja i zabavni sadržaji u kojima će se svi zainteresirani moći okušati. Posebno ćemo istaknuti natjecanje u popularnom „Gudosječi“ koje svake godine privlači sve veći broj natjecatelja, dok će za pripadnice ljepšeg spola biti organizirana revija Etno nakita.

Sadržaj omogućio Bjelovarski sajam

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije