Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

'Očekivali smo da će Hrvatska biti bolja, sada smo zabrinuti'

Europska banka za obnovu i razvoj u 2014. godini očekuje lagani oporavak u regiji, ali ne ocjenjuju ga pozitivnim
12. svibnja 2014. u 11:30 58 komentara 19506 prikaza
Peter Sanfey
Foto: Tatjana Radić/ PIXSELL

Sredinom tjedna Europska banka za obnovu i razvoj objavit će novo izvješće o regiji. Za razliku od većine ostalih država, ono će pokazati da su nade o oporavku ove godine uzaludne. “Još ne mogu iznijeti brojeve za 2014., hoće li biti lagano u minusu ili u plusu, no jasno je da neće biti značajnog oporavka”, najavio je Peter Sanfey, zamjenik direktora za strategiju i politiku i vodeći ekonomist EBRD-a za regiju, posebno za zapadni Balkan u razgovoru s novinarima iz regije u londonskom sjedištu banke.

Očekivali smo bolje

Prosječan rast u regiji u 2014. iznosit će između dva i tri posto, što u banci ocjenjuju pozitivnim, no daleko od potencijala zato najnovije izvješće nosi naziv “Zapeli u tranziciji”.

Na pitanje kako ocjenjuje gospodarsku situaciju u najnovijoj članici Europske unije, Sanfey odgovara: “Očekivali bismo da će Hrvatska biti bolja uzme li se u obzir opća razina prosperiteta i to što je članica EU. No, zemlja dosad nije imala opipljivih koristi od članstva u Uniji”. Ta razvojna banka zabrinuta je jer je Hrvatska u recesiju ušla 2009., ali iz nje još nije izašla, za razliku od većine ostalih.

Dašak optimizma investitori vide u ulasku Hrvatske u proceduru prekomjernog deficita, u kojoj je završila poput brojnih drugih europskih zemalja koje su probile maastriške kriterije proračunskog deficita i javnog duga.

“Problemi u Hrvatskoj svode se općenito na manjak povjerenja potrošača, ali i tvrtki. Investicije su na vrlo niskoj razini od početka krize uz dugotrajne probleme administracije, reforme pravosuđa i ukupnog poslovnog okruženja”, kaže Sanfey dodajući da je smanjenje deficita moguće provesti, što se vidi na primjeru još jedne članice Unije – Rumunjske.

Nedostaje žurnost

“Pod uvjetom da se eurozona oporavi, rast će se vratiti u Hrvatsku. Ako ne ove godine, onda iduće. Ono što zasad u Hrvatskoj ne osjećam jest osjećaj žurnosti da se riješe problemi i provedu reforme. To je ono što najviše nedostaje”, naglašava Sanfey. Unatoč negativnom utjecaju na rast u kratkom roku, Vladi bi preporučio da najprije smanji fiskalni deficit smanjenjem državne potrošnje umjesto traženja novih poreza. Potom na red hitnih mjera treba doći poboljšavanje poslovne klime, posebno izdavanje dozvola, sporost pravosuđa i birokracija.

Nepoznanica za zemlje regije, posebno one opterećene visokim dugom, sljedećih mjeseci bit će zatezanje američke monetarne politike koje će tržištima u nastajanju donijeti rast kamatnih stopa.

Budući da je smanjivanje ponude novca u opticaju dosad bilo vrlo nježno, EBRD ne očekuje značajan udar na regiju. Upravo je nedavni izlazak Rumunjske na tržište obveznica i dobra cijena duga pokazala da još uvijek postoji apetit za rizikom ako zemlja ima dobre pokazatelje, no za druge zemlje to bi moglo biti malo teže, kaže Sanfey.

>> 'Svaki novi dan ove Vlade jedan je dan manje razvoja za Hrvatsku'

Investitore ne zanimaju brojevi nego upravljanje dugom

Javni dug u Hrvatskoj sada je veći od 60 posto, a na jesen prema standardima ESA 2010 ekonomisti očekuju da će se pokazati da je oko 80 posto. "Bi li u tom slučaju Hrvatska trebala biti zabrinuta", pitali smo Sanfeya. “To mi je novost, moram priznati. Moram pogledati kako će ‘tehnikalije’ utjecati na mjerenje javnog duga u drugim zemljama. U svakom slučaju, bila bi to dramatična promjena, skok sa 60 na 80 posto BDP-a javnog duga. Važno je objasniti ljudima kako je došlo do toga da dug preko noći toliko naraste. Nema čarobnog broja kada je javni dug pretjeran, prema kriteriju iz Maastrichta povučena je crta na 60%, no neke su zemlje iznad toga. Investitore ne zanimaju brojevi, oni žele vidjeti što će se događati i kako će se dugom upravljati”, kaže Sanfey.

Zagreb: Atmosfera u centru grada
OBJAVILI I UVJETE
Prilika koja se ne propušta: Nude stan u Zagrebu, plaću do 15.000 kn, auto i mobitel
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
 • gismund:

  mi koji ovdje živimo na žalost smo nakon 2 mjeseca kukuriku vlasti vidjeli da bolje neće biti, nego samo gore. treba izdržati još godinu i pol ove štetne vlasti i onda na izborima birati pametnije

 • Avatar puky
  puky:

  ... bit će bolja kad bude svoja, Hrvatska Hrvatima ... što je ovo što sada imamo ? ... ne moš' naći ni jedno zrnce hrvatske krvi u Vladi Republike Hrvatske ... i ne bi ih tražili da tuđini dobro vode ... prikaži još!e Domovinu ali kad je to i gdje bilo ? ... strava ...

 • cavecanem:

  a i mi smo očekivali da će biti bolje i još smo zabrinutiji, za razliku od gospodina mi živimo ovdje