Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi registar

Plaćamo namete za presađivanje organa, evidenciju stada, žigosanje...

pošta,računi,poštanski sandučić
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
10.09.2015.
u 19:26

Naplatom čak 161 parafiskalnog nameta država je prošle godine uprihodila 8,4 milijarde kuna

U Ministarstvu financija dovršen je novi registar neporeznih davanja koji je pokazao da postoji ukupno 161 parafiskalni namet na osnovi kojeg je lani prikupljeno 8,4 milijarde kuna. Ta opterećenja poduzetnika Vlada kani smanjiti za oko 330 milijuna kuna, nakon što ih je već srezala za 449,7 milijuna. No, još jedan predizborni poklon neće se uspjeti potpuno „provući" kroz saborsku proceduru u obliku zakona prije raspuštanja ovog saziva, iako će se dio riješiti pravilnicima i uredbama.

Dogovoreno s EU

– Prijedlog će ići iz Ministarstva financija prema Vladi. Rok za izmjenu propisa je 90 do 120 dana od donošenja odluke, ali ne i za stupanje na snagu. Većina izmjena stupit će na snagu 1. siječnja 2016., a najkasnije 1. siječnja 2017. – doznajemo iz Ministarstva financija, koje će registar svih nameta već danas staviti na svoju web-stranicu, čime poziva stručnu javnost na raspravu o tome što bi trebalo rezati i koliko.

Očigledno je ipak da će velik dio promjena morati potvrditi buduća vlada. Aktualna je u dogovoru s Bruxellesom utanačila da će iznos neporeznih davanja do kraja 2015. biti smanjen za 0,1% BDP-a iz 2014., a ukupan iznos smanjenja u 2015. i 2016. ne bi trebao biti manji od 0,2% BDP-a. Prema informacijama iz Ministarstva, ukupni bi rezovi mogli premašiti milijardu kuna.

Najviše nameta ima u ministarstvima poljoprivrede, prometa, kulture, gospodarstva i zaštite okoliša, a neke od najvećih naknada su one za poticanje proizvodnje obnovljive električne energije, za pravo uporabe radiofrekvencijskog spektra, uređenje voda, korištenje "općekorisnih funkcija" šuma, naknade nositeljima autorskih i srodnih prava, za korištenje voda i cestovnog zemljišta, gospodarenje elektroničkom opremom, RTV pristojbe, naknade za Hanfine nadzore... One će se vjerojatno prve naći na udaru.

No, u registru je i priličan broj neobičnih naknada kojih se prosječan građanin teško može domisliti, primjerice za žigosanje i ispitivanje predmeta od zlata, srebra i platine koju plaćaju trgovci ili vlasnici takvih predmeta, testovi za malignu hipertermiju, evidenciju osnovnog stada, izdavanje memorijskih kartica za digitalne tahografe, a naknada se plaća i za dobivanje odobrenja za presađivanje i uzimanje ljudskih organa te pohranjivanje ljudskih tkiva u svrhu liječenja...

Još i pristojbe, porezi...

Napose su popisana davanja poduzetnika i građana, a 20 najvećih nameta čine čak 91% ukupnog iznosa koji je plaćen u 2014. – 7,69 milijardi kuna. Od toga su 4,7 milijardi platili poduzetnici, a 2,98 milijardi građani. No, tu nisu i razne pristojbe, koncesije, naknade, porezi i komunalne naknade jer se po definiciji u parafiskalne namete ne ubrajaju oni koji za koje platitelj nešto dobiva zauzvrat.

U Ministarstvu financija priznaju kako bi im registar bio bolji da je izračun napravljen na temelju fakturiranih, a ne samo naplaćenih naknada, no za njih nemaju potpune podatke. Sa strane poduzetnika, kod ovih su nameta najproblematičniji njihova visina, nedobivanje protuusluge, prava ili dobra... ali i način naplate te nepredvidljivost promjena...

>> Vlada će smanjiti namete poduzetništvu u vrijednosti od 300 milijuna kuna

>> Smanjenjem parafiskalnih nameta uštede od 20 mil. kn u pomorstvu

Komentara 4

CH
chemica
22:56 10.09.2015.

Dođeš u katastar po katastarski plan. Ili "nešto slično". Potvrdu da je objekt izgrađen prije 1968. godine kako bi "legalizirao" šupu i garažu izgrađene po YU zakonima osamdesetih godina prošlog stoljeća jer rvacka birokracija nema pametnija posla nego da te u zdrav mozak. Daklem, prvo platiš xy kuna u pisarnici, kod predaje zahtjeva. Dođite za par tjedana po papire. Okej. Dođem. Službeniku koji mi predaje dokumente dajem još par desetaka kuna. Na vrijeme naglašava da to nije sve, već mi daje i uplatnicu da na njihovoj blagajni uplatim i drugi dio. Dva kata ispod. Dobro. E tada dolazi do vrhunca farse. To nije dosta! Moraš premarširati preko Vukovarske ( četverotračna prometnica u Zagrebu, za neupućene), jer se s druge strane ceste nalazi pošta u kojoj trebam platiti još jedan harač! O mamu vam balkanoidnu, koji je sad pak to vrag...Nekakav "prihod lokalne uprave"! U pošti me još traže i OIB ( kojeg naravno ne znam, moj problem, gljup ja), jer bez njega ne mogu platiti taj harač! Izlio sam takvu hrpu psovki da je zaštitar zbrisao iza, valjda očekujući da ću u najmanju ruku izvući kalašnjikov da ih sve pobijem. Eto, tako izgleda jedan dan u "nigdjezemskoj". Nije dovoljno platiti odjednom, već te još i dodatno ponižavaju naplaćujući ti jedno te isto u nekoliko navrata. Trebaš platiti katastru, trebaš platiti i državi, trebaš otrčati do Narodnih novina po biljege, trebaš platiti dio i Gradu Zagrebu...O majku vam uhljebljeničku.Bar da je sve na jednom računu, ali neeeee...Eto, zato smo iza Bangladeša.

HR
Hrabraja
23:02 10.09.2015.

Sve se vlade odnose prema poduzetnicima kao da su lopovi. Npr. izdavanje potvrde iz fine o stanju duga. fizicke osobe 10 kn po stranici firme 50 """"ZAŠTO"""

EU
eurobanana
19:55 10.09.2015.

Hm..i onda kazu da su Robovi zivleli lose od danasnjih Robova racuna....zelim Feudalizam i 10 % dajem Plemicu ..a on daje meni zemlju da zivim..a ne da ja danas kupim zemlju i UDBASIMA i MAFIJI dajem 70 % poreza a da mi zemlja nije niti rodila to...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije