Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZGRADNJA

Novi projekt: HEP vrelovodom planira proširiti opskrbu na stari dio Siska

Sisak: Samoniklo cvijeće obojalo obalu rijeke Kupe u žutu boju
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
01.06.2020.
u 12:58

Ovime HEP Toplinarstvo planira preuzeti i neke postojeće plinske stanice na tom području, te toplinskom energijom opskrbljivati i velike potrošače, koji se sada griju na plin, poput zatvorenog bazena, doma umirovljenika, većih stambenih blokova u Meštrovićevoj ulici, itd.

HEP Toplinarstvo pokrenulo je projekt prelaska svoje toplinske mreže u Sisku na lijevu stranu Kupe. U tijeku je natječaj za idejni projekt magistralnog vrelovoda za Lađarsku ulicu i stari  dio Siska. HEP Toplinarstvo ima razvijenu toplinsku mrežu u industrijskom dijelu Siska, kao i naseljima na desnoj obali Kupe, no do sada nisu prelazili na lijevi, stari dio Siska gdje živi velik broj stanovnika. 

Prepreka je rijeka Kupa, a ovim projektom bi se trebalo, uz studije isplativosti, i prikazati opcije prelaska rijeke. Kako se navodi u materijalima opcija je da se ishodi suglasnost HŽ za prijelaz vrelovoda željezničkim mostom, ili potraži neka druga opcija, npr. bušenjem ispod rijeke uz jasnu procjenu troškova.

No, čini se da je glavni poticaj projektu izgradnja jednog kraka vrelovoda na desnoj strani rijeke, u Lađarskoj ulici, gdje Županija planira veliki projekt izgradnje novog Nastavno obrazovnog centra u objektu bivše domobranske vojarne. Tako bi se prvom fazom magistralni cjevovod doveo do objekta vojarne, a druga faza bi bio prijelaz preko Kupe.

Naime, izgradnjom  kogeneracijske elektrane na šumski otpad BE-TO-a Sisak HEP je dobio dodatne kapacitete toplinske energije koje će biti još povećane realizacijom projekta C.IO.S. grupe koja u industrijskoj zoni također planira gradnju većeg kogeneracijskog postrojenja za proizvodnju električne i toplinske energije iz neopasnog otpada i biomase. 

Tako da HEP toplinarstvo može tražiti nove konzumente izvan sada pokrivenih sisačkih kvartova. Na lijevoj strani Kupe prije 20-ak godina plinsku mrežu počeo je razvijati Montcogim, no nije se proširila na veće stambene objekte. Ovime HEP Toplinarstvo planira preuzeti i neke postojeće plinske stanice na tom području, te toplinskom energijom opskrbljivati i velike potrošače, koji se sada griju na plin, poput zatvorenog bazena, doma umirovljenika, većih stambenih blokova u Meštrovićevoj ulici, itd. 

Ključne riječi

Komentara 1

WE
westsouth
21:24 01.06.2020.

Mogli su cijeli Sisak grijat. Zašto ne prođu novim Siskom, tko hoće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije