Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORIS VUJČIĆ:

'Novca ima dovoljno za sve. Čuvat ćemo stabilan tečaj kune i nisku inflaciju'

boris vujčić (1)
31.12.2013.
u 19:00

Vlada mora provesti fiskalnu konsolidaciju, odgađanje bi samo značilo veće troškove u budućnosti

Fiskalna je konsolidacija nužna i njeno bi daljnje odgađanje samo značilo potrebu većih prilagodbi i troškova u budućnosti, izjavio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u siječanjskom intervjuu za magazin Banka.

Bez inflacije

– Konsolidacija je zapravo debelo zakasnjela, s njom je trebalo početi odmah na početku krize. Svaka godina kašnjenja povećava potrebnu prilagodbu, javni dug i troškove servisiranja tog duga – istakao je guverner.

Njegovo je mišljenje da je kontrakcijski efekt fiskalne konsolidacije moguće nadoknaditi snažnijim rastom investicija i izvoza. Dug je to put i ovisi o brzini strukturnih reformi u svim segmentima društva, od gospodarstva, obrazovanja, zdravstva do pravosuđa, kao i o tome koliko će duboke i efikasne te reforme biti da Hrvatsku učine modernom i efikasnom državom u kojoj poduzeća iz cijelog svijeta žele poslovati. Monetarna će vlast, dodaje, i 2014. godine održati nisku stopu inflacije i stabilan tečaj.

– Nastojat ćemo ekspanzivnom monetarnom politikom osiguravati najpoticajnije moguće uvjete za kreditni rast. Kao što pečenjarnica živi od prodaje ćevapa, tako banke žive od prodaje kredita. U njihovim se financijskim rezultatima već osjeća posljedica loše prodaje – naveo je guverner. Razmatra se i osnivanje garantnog fonda pri HBOR-u koji bi se financirao iz strukturnih fondova EU, a Vujčić kaže da je to vrlo koristan projekt te vjeruje da smo blizu njegove realizacije tog projekta, koja bi omogućila korištenje dijela strukturnih fondova za djelomičnu garanciju kredita malim i srednjim poduzećima.

Zaštita potrošača

Guverner ističe da će izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju smanjiti kamatne prihode banaka gotovo 600 milijuna kuna.

– Zaštita potrošača zadaća je banaka, dok smo mi samo korektiv koji prati jesu li one negdje to propustile učiniti. Razvoj situacije sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju, ali i sa sporom udruge „Potrošač“ protiv banaka, jasno pokazuje posljedice plasmana proizvoda koji nije dovoljno dobro osmišljen. Dobro je da je na kraju došlo do rješenja koje je HNB od početka predlagao, a to je smanjenje kamatnih stopa na kredite u švicarskim francima, dok je tečaj ovako visok. Mi smo bankama već bili govorili da unilateralno povuku takav potez kako bi umanjile teret otplate tih dugova za stanovništvo te kako bi se izbjegla naknadna zakonska intervencija u već sklopljene ugovore, koja ne mijenja samo ugovorni odnos dviju poslovno sposobnih osoba nego šalje i signal da su moguće buduće takve intervencije. Na žalost, to nije urodilo plodom te je bilo potrebno proći cijeli proces sa ZPK-om, a koji podrazumijeva i navedene rizike, da bi se došlo do rješenja – istakao je guverner u intervjuu Banci.

Što se euribora, odnosno libora tiče, od početka su, kaže, upozoravali na neprimjerenost korištenja te referentne kamatne stope jer ne odražava na adekvatan način trošak financiranja u Hrvatskoj. – Na to smo upozorili i predlagača Zakona i banke i udrugu Franak. Na kraju smo u listopadu i javno objavili svoje mišljenje. No izgleda da, kao i 2005. kad sam upozoravao na rizike kredita u švicarskim francima, opet nije bilo dovoljno sluha za ta upozorenja – istaknuo je Vujčić u intervjuu što ga je dao magazinu Banka.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar @veNLO
@veNLO
19:39 31.12.2013.

"Kao što pečenjarnica živi od prodaje ćevapa, tako banke žive od prodaje kredita." - kaže gospodin koji je ljetovao sa šz Milanovićem i Tedeschijem na Hvaru,u tjednu u kojem je smijenjen Rohatinski. Točno je ovo za čevape. S tim daa ćevabdžija mora kupiti meso,mora imati fiskalnu kasu, mora osigurati mušterijama posuđe,grijani prostor, mora kupiti ugotiteljsku opremu. Što banka mora platiti za "svoj proizvod"? Ništa.Nikomu. Iz tog ništa stvara novac kao kredit. Kao dug. Ono što u optjecaj uđe kao dug, ne može se vratiti do novim dugom.Tj,neotplativo je. Zašto suverena država ne bi sama stvarala svoj novac, nego to umjesto nje čine privatne banke? Zašto novac u optjecaj mora ulaziti kao dug? Ne mora.Ali tad nas banke ne bi držale za jaja.Pod "nas" mislim na državu i sve u njoj.

EV
evropljanin
11:27 01.01.2014.

Ako ima novaca za sve cemu ova zaduzivanja?

RA
razer
20:25 01.01.2014.

Guverner zeli reci da postoji novac za realni sektor, u bankama, ali ga nemaju gdje plasirati. Jedan problem je taj sto su kamate i dalje prevelike, pa je uzimanje kredita neisplativo, a drugi je sto se novac nema gdje plasirati. Vecina firmi nema nikakav bonitet, proizvodnej vise nemamo, izvoz je u kolapsu, potraznja na trzistu pada u svim segmentima. Perspektiva nam je nikakva. Uz ovakvu katastrofalnu demografiju, emigraciju, jako nisku produktivnost i tehnolosku razinu gotovo na nuli, uz potpunu ovisnost o turizmu, sansa za neki rast je nula. Mi necemo deseci ni razinu iz 2007. jos iznimno dugo, dalje da ne govorimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije