Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKONOMSKI INSTITUTI ZABRINUTI

Njemačko gospodarstvo raste slabije od očekivanog

Njemačka
Foto: Ralph Orlowski/REUTERS/PIXSELL
1/3
03.10.2019.
u 10:18

Razlozi za očekivani pad također se tiču i političkih nestabilnosti, posebno trgovinskih ratova koje protiv Kine i Europske unije vodi Washington, te Brexita.

Njemačko će gospodarstvo u 2019. godini rasti manje nego što se ranije očekivalo, zaključak je vodećih ekonomskih instituta u toj zemlji koja se sve više suočava s mogućnošću nadolazeće recesije. Glasoviti Ifo institut objavio je u srijedu da očekuje da će ekonomija zemlje rasti 0,5 posto, dok je ranije očekivao rast od 0,8 posto BDP-a.

Kao razloge naveli su pad svjetske potražnje za dobrima što je posebno važno za Njemačku čije je gospodarstvo itekako ovisno o izvozu. Razlozi za očekivani pad također se tiču i političkih nestabilnosti, posebno trgovinskih ratova koje protiv Kine i Europske unije vodi Washington, te Brexita.

- Njemačka je industrija u recesiji, a to sad također utječe i na pružatelje usluga koji su dobavljači tim kompanijama. Činjenica da gospodarstvo uopće raste tiče se primarno nastavka potrošnje privatnih kućanstava koja su ohrabrena dobrim sporazumima o plaćama, poreznim olakšicama i vladinim transferima - prenosi portal američke televizije CNBC riječi Clausa Michelsena iz Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja koji se nalazi u Berlinu.

I drugi su instituti također smanjili ekonomski rast za 2020. godinu: s 1,8 na 1,1 posto BDP-a.

- Rizici od eskalacije trgovinskog rata posebno su veliki. Ali i neuredan Brexit imao bi posljedice: uzrokovao bi da BDP bude 0,4 posto niži nego u slučaju urednog izlaska - dodao je Michelsen.

Ekonomisti očekuju da će se u iduće dvije godine smanjiti i trend rasta zaposlenosti. Instituti procjenjuju da će se ove godine u Njemačkoj otvoriti 380 tisuća novih radnih mjesta, ali već sljedeće očekuju pad te brojke na tek 120 tisuća novih radnih mjesta. Također očekuju da će nezaposlenost blago porasti, s točno 5 na 5,1 posto sljedeće godine.

Video: Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Komentara 1

LN
lotrscak_nije_iz_ZG
15:27 03.10.2019.

Nisu im pomogli inženjeri i ostali stručnjaci koji su se nedavno doselili? Samo su povećali pritisak na socijalne izdatke. Da su dotična gospoda htjeli raditi, ostali bi u matičnim zemljama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije