Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Njemačko gospodarstvo raste slabije od očekivanog

Razlozi za očekivani pad također se tiču i političkih nestabilnosti, posebno trgovinskih ratova koje protiv Kine i Europske unije vodi Washington, te Brexita.
03. listopada 2019. u 10:18 1 komentara 251 prikaza
Njemačka
Foto: Ralph Orlowski/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Njemačko će gospodarstvo u 2019. godini rasti manje nego što se ranije očekivalo, zaključak je vodećih ekonomskih instituta u toj zemlji koja se sve više suočava s mogućnošću nadolazeće recesije. Glasoviti Ifo institut objavio je u srijedu da očekuje da će ekonomija zemlje rasti 0,5 posto, dok je ranije očekivao rast od 0,8 posto BDP-a.

Ilustracija nova struktura proizvodnje Industrijska proizvodnja pala: Brodogradnja je krahirala, ali proizveli smo više hrane i pića

Kao razloge naveli su pad svjetske potražnje za dobrima što je posebno važno za Njemačku čije je gospodarstvo itekako ovisno o izvozu. Razlozi za očekivani pad također se tiču i političkih nestabilnosti, posebno trgovinskih ratova koje protiv Kine i Europske unije vodi Washington, te Brexita.

- Njemačka je industrija u recesiji, a to sad također utječe i na pružatelje usluga koji su dobavljači tim kompanijama. Činjenica da gospodarstvo uopće raste tiče se primarno nastavka potrošnje privatnih kućanstava koja su ohrabrena dobrim sporazumima o plaćama, poreznim olakšicama i vladinim transferima - prenosi portal američke televizije CNBC riječi Clausa Michelsena iz Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja koji se nalazi u Berlinu.

I drugi su instituti također smanjili ekonomski rast za 2020. godinu: s 1,8 na 1,1 posto BDP-a.

Radovi na rotoru KLJUČNA GODINA Preporuke svjetskih stručnjaka protiv krize: Ove poteze Vlada mora povući u 2020. godini

- Rizici od eskalacije trgovinskog rata posebno su veliki. Ali i neuredan Brexit imao bi posljedice: uzrokovao bi da BDP bude 0,4 posto niži nego u slučaju urednog izlaska - dodao je Michelsen.

Ekonomisti očekuju da će se u iduće dvije godine smanjiti i trend rasta zaposlenosti. Instituti procjenjuju da će se ove godine u Njemačkoj otvoriti 380 tisuća novih radnih mjesta, ali već sljedeće očekuju pad te brojke na tek 120 tisuća novih radnih mjesta. Također očekuju da će nezaposlenost blago porasti, s točno 5 na 5,1 posto sljedeće godine.

Video: Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Djevojka
OVO SE RIJETKO VIĐA
Polugola djevojka utrčala na utrku s Hrvatima, a onda se dogodila komična scena
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • debelikonj:

    Nisu im pomogli inženjeri i ostali stručnjaci koji su se nedavno doselili? Samo su povećali pritisak na socijalne izdatke. Da su dotična gospoda htjeli raditi, ostali bi u matičnim zemljama.