Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Njemačka za dlaku izbjegla recesiju, gospodarstvo stagnira

Njemačko gospodarstvo zabilježilo je u posljednjem lanjskom tromjesečju stagnaciju u odnosu na prethodni kvartal
14. veljače 2019. u 09:54 1 komentara 354 prikaza
recesija
Foto: Shutterstock

Njemačko gospodarstvo zabilježilo je u posljednjem lanjskom tromjesečju stagnaciju u odnosu na prethodni kvartal, čime je izbjeglo recesiju, no zabrinutosti u vezi najvećeg europskog gospodarstva i dalje ostaju.U četvrtom kvartalu prošle godine rast njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosio je 0,0 posto u odnosu na treće tromjesečje, izvijestio je u četvrtak njemački statistički ured Destatis.

Velimir Šonje Izvoz i investicije daju zdravije temelje rasta od zaduživanja Bude li nove krize, njezine posljedice za Hrvatsku bit će blaže nego 2008.

Analitičari u anketi Reutersa očekivali su, pak, blagi rast, od 0,1 posto. Premda rast nije zabilježen, gospodarstvo je izbjeglo recesiju, koje mu je prijetila nakon što je u trećem tromjesečju palo 0,2 posto, što je bio prvi pad BDP-a od 2015. godine.

„Nakon dinamičnog početka prošle godine, u drugom dijelu godine zabilježen je blagi pad. U cijeloj prošloj godini gospodarstvo je poraslo 1,4 posto”, navodi se u izvješću Destatisa.

Mirovinski fondovi Za ulaganje spremno 30 milijardi kuna, ali uz nadzor

Ured je izvijestio i da je u posljednjem lanjskom tromjesečju utjecaj domaće potražnje bio pozitivan, no da situacija u vanjskoj trgovini nije imala pozitivan doprinos rastu BDP-a. Carsten Brzeski, glavni ekonomist u ING Germany, kaže da je 2018. godina počela s očekivanjima da će gospodarstvo porasti po najvišim stopama od 2011., no godina je završila s razočaranjem. „Njemačko gospodarstvo izbjeglo je tehničku recesiju s najmanjim mogućim pomakom”, kaže Brzeski.

Njemačko je gospodarstvo posljednjih mjeseci pod pritiskom zbog strukturnih promjena u automobilskoj industriji, trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, uvođenja carina i usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

>>Italija u recesiji: Komentar Silvija Tomaševića

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • miyamoto:

    Clanice G8 ne mogu propasti iz jednostavnog razloga. Imaju svjetske resurse, trziste, energiju, zajedno surađuju, dijele dobra. Biće da je ova prognoza za neku od balkanskih zemalja.