Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poreznici promašili

Nitko još nije tražio obvezujuće mišljenje

02.02.2011., Zagreb - Ilustracija na temu prijave poreza na dohodak.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
25.08.2015.
u 13:02

O slabom početnom odzivu gospodarstvenika mjesec dana nakon stupanja na snagu pravilnika iz Porezne uprave nema komentara

U mjesec dana otkako je na snazi pravilnik o obvezujućem poreznom mišljenju nijedan gospodarstvenik nije pokrenuo postupak korištenja tog instituta koji poduzetnicima daje sigurnost od različitih naknadnih tumačenja pojedinih zakonskih odredbi.

Potvrđeno nam je to u Poreznoj upravi Ministarstva financija, kojemu zainteresirani poduzetnici prije službenog uručenja zahtjeva moraju uplatiti i naknadu za izdavanje obvezujućeg mišljenja u iznosu od pet do 30 tisuća kuna, u skladu s veličinom tvrtke i prihodima koje ostvaruje.

Poreznici će taj dokument, koji će zapravo biti obvezujući za njih, izdavati za utvrđivanje oporezivih isporuka u svrhu podjele pretporeza, za porezni tretman u slučajevima velikih investicijskih projekata čija vrijednost prelazi 20 milijuna kuna te za utvrđivanje porezne osnovice poreza na dobit pri spajanju, podjeli, prijenosu imovine i zamjeni dionica i udjela te za primjenu ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja kod poreza na dohodak i na dobit.

Činjenica da je taj institut u opći porezni zakon unesen u veljači, da se na definiranje pravila izdavanja obvezujućih mišljenja čekalo mjesecima i da su gospodarstvenici pokazivali veliko zanimanje za taj dokument, stvorili su dojam da će i, unatoč razdoblju godišnjih odmora, poreznicima stići prvi zahtjevi za obvezujuće porezno mišljenje.

O slabom početnom odzivu gospodarstvenika iz Porezne uprave nema komentara. Pozivaju ih da se o uvjetima podnošenja zahtjeva za obvezujuće mišljenje informiraju na njihovim internetskim stranicama.

Potencijalni se kandidati za zahtjev mogu obratiti na adresu: obvezujuca.misljenja@porezna-uprava.hr.

Komentara 1

NO
nojemalo
15:30 25.08.2015.

ma nisu gospodarstvenici ludi plaćat jedan papir tolike pare kad imaju svoje fin.savjetnike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije