Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEJASNOĆE U ZAKONU

Neće svi do pune plaće: Neki poslodavci provode ovrhe iako ne smiju

Zagreb: Dolazak ministara na sjednicu Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
07.05.2020.
u 11:16

Blokirani građani tri mjeseca oslobođeni su tereta, ali ipak neće svi do pune plaće

Prvi mjesec bez ovršenih računa u Hrvatskoj ipak neće za sve blokirane građane značiti da mogu do punih plaća. Osim što banke automatizmom novac povlače za pokrivanje minusa, aktivne trajne naloge, naknade i slične transakcije, ni svi poslodavci nisu shvatili da sljedeća tri mjeseca ne smiju provoditi ovrhe, osim onih koje se odnose na alimentacije i slične zakonske izuzetke. Događa se tako da i dalje ovršuju račune svojih zaposlenika, kako nam se žale blokirani građani, uglavnom za isplate agencijama za naplatu potraživanja. U Hrvatskoj udruzi poslodavaca priznaju da im je štošta nejasno kad je riječ o primjeni Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti kojim je Vlada prošli četvrtak deblokade računa proširila i na one koje provode poslodavci i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Ministarstvu po objašnjenje

Radi nejasnoća pojedinih odredaba Zakona, HUP je uputio službeni dopis Ministarstvu pravosuđa radi jasnijeg tumačenja, u svrhu pravilne isplate plaće radnicima. Svako dodatno tumačenje ažurno prosljeđujemo članovima – kažu u HUP-u, napominjući da nastavljaju prikupljati upite članova.

Iz Ministarstva pravosuđa odvraćaju da su, u povodu učestalih upita smije li poslodavac za vrijeme trajanja posebnih okolnosti nastaviti s ustezanjem rata kredita na plaći, istaknuli da poslodavac, odnosno drugi isplatitelj stalnog novčanog primanja, neće zastati s provedbom ovrhe ako se ona provodi radi namirenja budućih obroka po dospijeću. Navedeni izuzetak od zastoja ovrhe znači da poslodavac nastavlja i za vrijeme trajanja posebnih okolnosti sa zapljenom, osim u dijelu u kojem je to primanje izuzeto od ovrhe, ako se zapljena provodi dobrovoljno na temelju privatne isprave iz članka 202. Ovršnog zakona – ističu u Ministarstvu, u kojem očito smatraju da je to – sasvim dovoljno pojašnjenje.

‘Vlada je to loše predstavila’

Glavni tajnik Udruge Blokirani Mario Strinavić upozorava da je Vlada loše predstavila zakonske izmjene u javnosti.

– U četvrtak su bile ruke gore, zakon je odmah stupio na snagu, a nisu ništa pojasnili. Minimum bi bila konferencija za novinare koju bi organiziralo Ministarstvo financija i Ministarstvo pravosuđa s detaljima posljedica zakonskih izmjena i jasan naputak tvrtkama kako će to provoditi – kaže Strinavić.

Blokiranima je, u međuvremenu, na njihov upit, stigao i odgovor Hrvatske udruge banaka o problemima s deblokiranim računima gdje se objašnjava da je zbog brojnih zahtjeva za deblokadu moguće da je automatizirani sustav banaka u pojedinim slučajevima proveo naplatu s deblokiranih računa, ali rade na tome da se sustav prilagodi novim okolnostima. Bankama je cilj zaštiti klijente te ubrzano usklađuju sustav – odgovorili su iz HUB-a i pozvali građane da kontaktiraju s bankama kako bi dogovorili zadovoljavajuće rješenje.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar SusanEU95
SusanEU95
14:15 14.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

Avatar LauraEE79
LauraEE79
01:58 13.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

Avatar DorothyAL84
DorothyAL84
10:23 10.05.2020.

ww︆︅​w​​︆︅.​​ki​s︆︅​s​t​​o​k​.​c​o︆︅​​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije