Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Neće svi do pune plaće: Neki poslodavci provode ovrhe iako ne smiju

Blokirani građani tri mjeseca oslobođeni su tereta, ali ipak neće svi do pune plaće
07. svibnja 2020. u 11:16 5 komentara 4217 prikaza
Zagreb: Dolazak ministara na sjednicu Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prvi mjesec bez ovršenih računa u Hrvatskoj ipak neće za sve blokirane građane značiti da mogu do punih plaća. Osim što banke automatizmom novac povlače za pokrivanje minusa, aktivne trajne naloge, naknade i slične transakcije, ni svi poslodavci nisu shvatili da sljedeća tri mjeseca ne smiju provoditi ovrhe, osim onih koje se odnose na alimentacije i slične zakonske izuzetke. Događa se tako da i dalje ovršuju račune svojih zaposlenika, kako nam se žale blokirani građani, uglavnom za isplate agencijama za naplatu potraživanja. U Hrvatskoj udruzi poslodavaca priznaju da im je štošta nejasno kad je riječ o primjeni Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti kojim je Vlada prošli četvrtak deblokade računa proširila i na one koje provode poslodavci i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Podizanje novca s bankomata Udruga Blokirani upozorava: Računi su odblokirani, ali banke povlače novac za pokrivanje minusa

Ministarstvu po objašnjenje

Radi nejasnoća pojedinih odredaba Zakona, HUP je uputio službeni dopis Ministarstvu pravosuđa radi jasnijeg tumačenja, u svrhu pravilne isplate plaće radnicima. Svako dodatno tumačenje ažurno prosljeđujemo članovima – kažu u HUP-u, napominjući da nastavljaju prikupljati upite članova.

Iz Ministarstva pravosuđa odvraćaju da su, u povodu učestalih upita smije li poslodavac za vrijeme trajanja posebnih okolnosti nastaviti s ustezanjem rata kredita na plaći, istaknuli da poslodavac, odnosno drugi isplatitelj stalnog novčanog primanja, neće zastati s provedbom ovrhe ako se ona provodi radi namirenja budućih obroka po dospijeću. Navedeni izuzetak od zastoja ovrhe znači da poslodavac nastavlja i za vrijeme trajanja posebnih okolnosti sa zapljenom, osim u dijelu u kojem je to primanje izuzeto od ovrhe, ako se zapljena provodi dobrovoljno na temelju privatne isprave iz članka 202. Ovršnog zakona – ističu u Ministarstvu, u kojem očito smatraju da je to – sasvim dovoljno pojašnjenje.

Gradska plinara Zagreb IZVAN ZAKONA Galović: Agencije za naplatu ovršuju umirovljenike unatoč mjerama

‘Vlada je to loše predstavila’

Glavni tajnik Udruge Blokirani Mario Strinavić upozorava da je Vlada loše predstavila zakonske izmjene u javnosti.

– U četvrtak su bile ruke gore, zakon je odmah stupio na snagu, a nisu ništa pojasnili. Minimum bi bila konferencija za novinare koju bi organiziralo Ministarstvo financija i Ministarstvo pravosuđa s detaljima posljedica zakonskih izmjena i jasan naputak tvrtkama kako će to provoditi – kaže Strinavić.

Blokiranima je, u međuvremenu, na njihov upit, stigao i odgovor Hrvatske udruge banaka o problemima s deblokiranim računima gdje se objašnjava da je zbog brojnih zahtjeva za deblokadu moguće da je automatizirani sustav banaka u pojedinim slučajevima proveo naplatu s deblokiranih računa, ali rade na tome da se sustav prilagodi novim okolnostima. Bankama je cilj zaštiti klijente te ubrzano usklađuju sustav – odgovorili su iz HUB-a i pozvali građane da kontaktiraju s bankama kako bi dogovorili zadovoljavajuće rješenje.

PROBLEM S ISPORUKOM
Nastavlja se rat oko cjepiva: EU dala ultimatum AstraZeneci, ključnu ulogu ima Hrvatica
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
 • Avatar SusanEU95
  SusanEU95:

  w​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

 • Avatar LauraEE79
  LauraEE79:

  w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

 • Avatar DorothyAL84
  DorothyAL84:

  ww︆︅​w​​︆︅.​​ki​s︆︅​s​t​​o​k​.​c​o︆︅​​m