Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Građevina

Nastavak dominacije ‘građevinskog trolista’

Građevina
Shutterstock
30.09.2020.
u 11:45

Kamgrad, Dalekovod i Strabag najbolje su građevinarske komapnije na ljestvici 505

Kamgrad, Dalekovod i Strabag – građevinski ‘trolist’ koji u sektoru graditeljstva ovim redom po kriteriju ukupnog prihoda u 2019. čine najbolje plasirane kompanije, zadržali su iste pozicije, ali promjene su ostvarene u kategoriji ukupnog prihoda. I dalje prvi Kamgrad, s ukupnim prihodima u iznosu od 1,1 mlrd kn, ponovio je uspjeh iz 2018. između prva tri top konkurenta. Ipak, u realizaciji je ostvario pad od 26%, što je slučaj i Strabaga u iznosu od 16%.

Zagrebački Dalekovod kao najveći izvoznik u sektoru graditeljstva, rastom od 6% u 2019., premašivši milijardu ukupnog prihoda, vratio se u klub ‘milijardera’. Tijekom 2019. i početkom 2020. zabilježili su dinamiku ugovaranja i nuđenja vezano uz projektne aktivnosti, a matična kompanija sudjelovala je na više od 60 tendera te je slična aktivnost i ostalih članica Grupe. Uz tradicionalno primarna tržišta Skandinavije, regije, Srednje i Istočne Europe te domaćeg tržišta planiraju pozicioniranje i na njemačkom tržištu. Dalekovod Grupa koja zasad u Njemačkoj nije bila prisutna uspješno se pretkvalificirala kod najvećeg njemačkog operatera prijenosnog sustava.

Takav iskorak s obzirom na najavljena ulaganja (30% svih ulaganja u Europi prema ENTSO-e) u obnovu prijenosne mreže predstavlja potencijal za dugogodišnju prisutnost u izvođenju projekata na tržištu Njemačke, ističe predsjednik Uprave Dalekovoda Tomislav Rosandić, dodajući da će aktivnosti u budućem razdoblju omogućiti značajan rast prihoda i profitabilnosti u srednjoročnom razdoblju.

Lanjski pad prihoda Kamgrada u odnosu na 2017. predstavlja rast oko 60%. Ključna su im obilježja konsolidacija poslovanja u dijelu rješavanja potraživanja I obveza između povezanih društava Kamgrad grupe, dodatno smanjenje zaduženosti i veći fokus na razvoj biznisa u Švedskoj gdje su aktivni na projektima stambenih zgrada. Realizacija Strabaga, tvrtke u vlasništvu istoimenog austrijskog koncerna, bilježi pad (na 713 mil kn), uvjetovan usporenom situacijom javnih natječaja s pripremljenim projektima, radi složenosti i dugotrajnosti postupaka žalbi na odabir, što planirane rokove pomiče od 6 mjeseci do jedne godine. Uzevši u obzir aktivnosti koje ovdje imaju ukupno tri članice ovog koncerna, lani je dosegnut zajednički povijesni rezultat koji iznosi blizu 1,7 mlrd kn.

Generalno, potražnja za građevinskim radovima u Hrvatskoj proteklih godina imala je uzlazne trendove - tržište se oporavljalo, pa je u tim okvirima veći broj građevinskih tvrtki u 2019. ostvario rast prihoda, pretežito dvoznamenkast. U skupini građevinara s rastom ukupnog prihoda, prema Bisnodeovoj ljestvici “505 najvećih”, uz GP Krk (686 mil kn, rast od 1,5%) koji i dalje drži 4. poziciju i zagrebačku podružnicu Strabag AG (649 mil kn, +35%) na 5. mjestu, prednjače još i ove tvrtke: Radnik (517 mi kn, +11%), Ing-Grad (516 mil kn , +70%), Zagreb-Montaža (371 mil kn, +10%) Pomgrad Inženjering (327 mil kn, +87%), Colas Hrvatska (266 mil kn, 1,5%) i VMD Standard (264 mil kn, +503%).

Prema predsjedniku Uprave križevačkog Radnika, ujedno predsjedniku HUP-Udruge za graditeljstvo Mirku Habijanecu, rast prihoda od 11% ocjenjuje se uspjehom, kao i ukupni prihod Grupe Radnik za 2019. od 614 mil. kuna, od čega 93% u RH te 7% u inozemstvu. Dijelom je to rezultat, kaže, i brojnih organizacijskih pomaka i povećanja efikasnosti rada na gradilištima, investicijama u tržište kroz akviziciju manjih građevinskih poduzeća – Bistra, Hidroing i Vodogradnja, te ove godine Hidroregulacije. Plaće radnika su im značajno porasle, te sve zajedno omogućilo je navedene pozitivne rezultate.

Pad potražnje za radovima na turističkim objektima je evidentan, iznosi, te konkretno ove godine nisu ni nudili niti ugovorili ni jednu građevinu hotela i slično, tako da bi se to moglo negativno odraziti na poslovanje u narednoj godini. Zbog te negativne okolnosti, navodi da je potrebno održati tržište kroz investicije u javne objekte i infrastrukturu, kako se ne bi smanjio obim građevinskih radova u Hrvatskoj.

“Zastoj investicija, koje su motor gospodarstva, izazvao bi veće gospodarske poremećaje u sektoru graditeljstva nego mjere sprečavanja širenja bolesti izazvane koronavirusom. Investicije se pripremaju godinama, a na temelju investicijskih planova priprema se i sektor graditeljstva. Pitanje održavanja stupnja investicijske aktivnosti usko je povezano s održavanjem ovog sektora u Hrvatskoj, te bi se graditeljstvu i građevinskoj struci restrikcijama investicija u javnom sektoru, mogla proizvesti velika šteta”, upozorava Habijanec.

U stanogradnji koja generira sve veće vrijednosti ističe se VMD Standard, članica developerske VMD grupe koja bilježi najveći rast prihoda u branši – 503%. Posljedica je to dovršetka dva projekta, Kraljevićeva i Vrbani, odnosno prodaje tih stanova i poslovnih prostora. Prema suvlasniku I direktoru VMD Grupe, preko ove tvrtke i VMD Modela trenutno rade na projektima radnog naziva Kvart Heinzelova - Darwinova te Park Kneževa i Medvedgradska, čiji je završetak planiran dogodine.

Među mnogima koji smatraju da će COVID-19 značajno smanjiti količinu građevinskog posla, posebno u privatnom sektoru, je i član uprave Osijek-Koteksa Marko Tadić. Nakon financijske krize, zbog koje su brojne tvrtke iz branše bankrotirale, uključujući pojedine tržišne lidere, njome također pogođeni osječki građevinar započeo je restrukturiranje te značajno smanjio svoje kapacitete i broj zaposlenih. Iz PSN-a je nedavno izašao zadnjom isplatom vjerovnika, i kako Tadić ističe, srećom su prije početka epidemije osigurali dovoljno posla na infrastrukturnim projektima u Istočnoj Hrvatskoj (nastavak izgradnje Koridora Vc, izgradnja nekoliko većih i manjih cesta, nekoliko aglomeracija) za ovu i narednu godinu.

“Godina 2019. nam nije bila dobra zbog nekoliko razloga. Kako smo za ovu godinu ugovorili više posla prije epidemije, a zasad nismo imali značajnijih problema ni zastoja projekata, vjerujemo da će nam 2020. biti bolja od prethodne godine”, kaže Tadić. I Strabagovo stanje ugovorenih poslova na kraju 2019. koje su prenijeli u 2020. bolje je u odnosu na ranije godine, što otvara mogućnost preokreta na pozitivan trend.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije