Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČISTA ENERGIJA

NAPOKON LAKŠE DO VLASTITE ELEKTRIČNE ENERGIJE: 3 razloga za gradnju solarne elektrane u vašem domu

RWE
Foto: Promo
1/4
12.10.2019.
u 08:10

Put do vlastite solarne elektrane nikada nije bio jednostavniji

Ovo desetljeće će u povijesti ostati zabilježeno kao velika prekretnica u korištenju električne energije. Ne radi se samo o električnim automobilima i razvoju sve boljih baterija za električne uređaje, već i o čistom energentu koji polako postaje dominantan na svjetskom tržištu.

I dok u svijetu pojedinci i tvrtke teže prelasku na čistu energiju, kod nas je do sada situacija bila komplicirana te povezana s brojnim administrativnim postupcima i tehnološkim problemima. Srećom, uslijed svjetske energetske tranzicije, solarni paneli i njihovo korištenje postaju sve pristupačniji običnom čovjeku, po uzoru na najrazvijenije zemlje svijeta.

Put do vlastite solarne elektrane nikada nije bio jednostavniji, ali mnogi si i dalje postavljaju pitanje je li opravdano ulagati u solarnu energiju. Tri su glavna razloga za gradnju solarne elektrane na vlastitoj kući:

Foto: Shutterstock

1. Čista energija koja ne zagađuje

Tužna je činjenica da veći dio električne energije u svijetu dolaziiz konvencionalnih izvora (ugljen, nafta, plin). Vodeće ekonomske sile najveći dio proizvodnje električne energije još uvijek temelje na ugljenu što sektor energetike čini najvećim generatorom CO2. Nasuprot tome, solarne elektrane su u potpunosti ekološki prihvatljive, ne zagađuju okoliš i proizvode struju iz obnovljivih izvora energije, tj. sunčeve svjetlosti. Na taj način dugoročno pozitivno značajno doprinose klimatskim promjenama u odnosu na korištenje energije dobivene iz fosilnih goriva. Naravno, ne radi se samo o dugoročnim koristima, solarna energija ne emitira štetne plinove, ne proizvodi nusproizvode i ne šteti okolišu. Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora postaje jeftinija i dostupnija svima te je pravo vrijeme za korištenje energije Sunca u vlastitu korist.

2. Sigurno ulaganje i povrat uloženog

Ulaganje u solarnu elektranu u Hrvatskoj postala je održiva i sigurna investicija s vrlo niskim rizikom. Hrvatska zbog svog geografskog položaja ima visoku prosječnu godišnju osunčanost, pogotovo u priobalnom području. Budući da je potencijal korištenja solarne energije u cijeloj Hrvatskoj izuzetno velik, povrat investicije za prosječnu obiteljsku kuću kreće se od 6 do 8 godina, nakon čega se mogu ostvariti uštede i do sedam puta veće od primjerice prinosa na štednju u banci.

3. Napokon subvencije

Vladinom uredbom o priključenju na elektroenergetsku mrežu ubrzana je i pojednostavljena procedura izdavanja energetske suglasnosti za manje proizvođače, one koji proizvode do 100 kW električne energije godišnje. Između ostalih, najviše koristi od te uredbe imat će kućanstva i mali poduzetnici iz sektora turizma, ugostiteljstva i trgovine. Sukladno tome, nedavno je otvoren Natječaj za dobivanje bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Programom su obuhvaćeni sustavi priključeni na mrežu, ali i „off grid“ sustavi, a ovisno o lokaciji za sustav i stručni nadzor, moguće je dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna.

Foto: Shutterstock

Proizvodnja električne energije za vlastite potrebe

Ugradite solarnu elektranu na krov vašeg doma i proizvodite električnu energiju za vlastite potrebe. Okrenite energiju sunca u vlastitu korist i ne razmišljajte više o iznosima vaših računa za struju.

Tvrtka RWE vodeći je pružatelj suvremenih energetskih rješenja u Hrvatskoj. Uz opskrbni dio poslovanja električnom energijom i plinom, nudi niz inovativnih proizvoda i usluga, čime svojim kupcima smanjuje potrošnju energenata i iznose računa te direktno pozitivno utječe na okoliš. RWE od sada nudi i projekte izgradnje solarnih elektrana po principu “ključ u ruke”, s kompletnom dokumentacijom i optimalnim rješenjem za ugradnju na vaš krov te s uključenim financiranjem i višegodišnjom otplatom.

Više informacija o malim solarnim elektranama dostupno je na internetskim stranicama www.solarne-elektrane.hr i na www.rwe.hr

Zašto odabrati RWE solarne elektrane?

  • • do 75% manji trošak električne energije
  • • 6 do 8 godina prosječno vrijeme povrata investicije
  • • bar 7 puta veća ušteda od prinosa od štednje u banci
  • • 25 godina jamstvenog roka
  • • 10 godina osiguranja
  • • od ponude do ugradnje u samo 90 dana
  • • povećanje vrijednosti nekretnine

Sadržaj omogućio RWE.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije