Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Nakon predstečajne nagodbe bankari ne daju zajmove

Poduzetnici od HNB-a očekuju da intervenira i stimulira banke na kreditiranje
15. ožujka 2014. u 17:00 1 komentara 1681 prikaza
Goran Prgin
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Kad su tvrtke poput Badela 1862, Dalekovoda, Instituta IGH ili Varteksa ulazile u predstečajne nagodbe, učinile su to prije svega da se spase od stečaja, no i zbog prilike za ‘novi početak’.

Danas, kada su završile svoje predstečajne nagodbe, suočavaju se s položajem ‘tvrtki drugog reda’ kod financijskih institucija.

Prvi je o problemu otvoreno progovorio čelnik HUP-a Dalmacije, Goran Prgin iz tvrtke NCP u Šibeniku koji je istaknuo da unatoč dobrom poslovanju koje njegova tvrtka ima nema pristup bankama ni njihovu kapitalu nakon što je prošao kroz predstečajni postupak.

Banke ne zanima ni to što izvozim ni što imam 60 posto rasta i 250 zaposlenih. Čim spomenem riječ predstečaj, odmah mi zatvore vrata

Goran Prgin, tvrtka NCP

– Banke ne zanima ni činjenica da sam izvoznik ni što imam rast od 60 posto, a naročito ne mojih 250 zaposlenih. Čim spomenem predstečajnu nagodbu, zatvore mi vrata – požalio se Prgin na HUP-ovu ručku guverneru Hrvatske narodne banke Borisu Vujčiću zatraživši pomoć HNB-a za poduzetnike.

Inače, HNB je kredite tvrtki u predstečajnoj nagodbi svrstavao u skupinu najvećeg rizika pa su banke, objašnjavaju nam u bankarskim krugovima, bile vrlo skeptične prema daljnjim aktivnostima u takvim tvrtkama.

Iako je jasno zašto tvrtke koje su prošle predstečajnu nagodbu nisu najpoželjniji klijenti bankama, pristup kapitalu nasušna je potreba za opstanak tih tvrtki.

– Ako ne dobijemo dodatni kapital za financiranje svojih projekata, sav novac koji je uložen kroz otpise i reprograme će propasti, a mi ćemo svi otići u stečaj u roku od godinu dana – zavapio je Prgin.

Jose Manuel barroso preporuka EK članicama: Hrvatski model predstečajnih nagodbi je dobar. Ugradite ga i vi! Predstečajna nagodba oprost kamate i 30% duga Evo kome u Zagrebu jesu i nisu prihvaćene predstečajne nagodbe   'Pravi vjerovnik' Mladi HSLS-a provjedovali protiv predstečajnih nagodbi

Problema je svjesna i država koja je uz donošenje zakona paralelno pokušavala osnovati fond iz kojeg bi se dokapitalizirale i poticale tvrtke koje su prošle proces. Osnivanje fonda koji je trebao imati oko 150 milijuna eura kapitala je zapelo, a HNB pere ruke pa tako guverner upozorava da je njegov posao regulirati tržište, a ne miješati se u politiku banaka.

A politika je suzdržana jer se teško mijenjaju uprave i zato što u tvrtke nakon predstečajnih nagodbi ne dolaze novi vlasnici sa svježim kapitalom.

– Ako u tvrtkama nema dubinskog restrukturiranja, bankama je to ograničavajući faktor za aktivnost – objasnio je analitičar Zdeslav Šantić iz Splitske banke.

795

tvrtki izašlo je iz predstečajne nagodbe. To su tvrtke čije su planove restrukturiranja i poslovanja za idućih pet godina potvrdili i sudovi

3281

stečajeva pokrenuto je nakon što su nagodbena vijeća odbila plan nagodbe za jedan dio tvrtki. U njima je radilo više od 4000 zaposlenika koji će na burzu

24.500

radnih mjesta spašeno je u predstečajnim nagodbama koje su omogućile i da se u pet godina naplati 26,4 milijarde kuna dugova u 1550 tvrtki

Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • bubimima:

    Sve je jasno. Banke nemaju moć jednog Linića koji teret predstečajnih nagodbi svojim pijateljima svaljuje na narod preko enormnih poreza.