Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprost kamate i 30% duga

Evo kome u Zagrebu jesu i nisu prihvaćene predstečajne nagodbe

Predstečajna nagodba
Foto: Pixsell
1/2
06.03.2014.
u 14:00

Dosad je kroz gradsko povjerenstvo za razmatranje nagodbi prošlo stotinjak prijedloga, od nekoliko tisuća do nekoliko stotina tisuća kuna - pomoć od Grada traži 309 poduzetnika, među kojima i Željko Kerum i Ivan Pripuz, te Jure Radić

Tržišna kriza u poslovne probleme gurnula je 300-tinjak poduzetnika koji Gradu Zagrebu duguju novac za zakup prostora, komunalnu naknadu i ostalo pa su zatražili oprost dijela dugova kroz predstečajne nagodbe. Od stotinjak molbi samo je jedna iznad milijun kuna, dok ostale iznose od nekoliko tisuća do nekoliko stotina tisuća kuna.

Većina do milijun kuna

– Grad nastoji izaći ususret svim svojim dužnicima koji imaju racionalne planove restrukturiranja i čiji je cilj očuvanje radnih mjesta i stabilizacija poslovanja – kažu u gradskoj upravi. Ističu da je od stupanja na snagu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (1. 10. 2012.) Grad prijavio tražbine prema 309 dužnika koji su pokrenuli postupak predstečajne nagodbe. Dosad je kroz gradsko povjerenstvo za razmatranje nagodbi prošlo stotinjak prijedloga, od kojih je prihvaćena polovica.

Grad je prihvatio planove restrukturiranja dužnika koji su ponudili podmirenje cjelokupne glavnice ili minimalno 70 posto, otpisano im je potraživanje za kamate

Grad Zagreb

– Grad je prihvatio planove restrukturiranja dužnika koji su u svojim nacrtima nagodbi ponudili podmirenje cjelokupne glavnice ili minimalno 70-postotnog dijela. U tim slučajevima, otpisano im je potraživanje za kamate – kazali su u Gradu i dodali da dužnicima izlaze ususret i omogućavanjem obročne otplate duga.

Foto: Instagram

Najveći zahtjev za predstečajnu nagodbu Grad je dobio od tvrtke Produkt u vlasništvu Marijana Žužula. Grad od njega potražuje 42 milijuna kuna, a prijedlog gradskog predstečajnog povjerenstva odbila je Gradska skupština.

Osim Produkta, otpis dugova zatražio je i Ivan Pripuz za svoj Eko-flor plus, Željko Kerum, IGH te brojni drugi mali i veliki poduzetnici. I dok su mnoge molbe odbijene, tvrtke i obrtnici koji su ponudili otplatu duga, dobili su od Grada zeleno svjetlo i oprost kamate.

Zahvalni na pomoći

Jedna od njih je i vlasnica frizerskog obrta “Dada”. Grad je od potraživao 110 tisuća kuna za neplaćenu zakupninu za poslovni prostor te neplaćenu komunalnu naknadu i spomeničku rentu. Oprošteno joj je 27 tisuća kuna kamata, a dug od 82 tisuće kuna otplaćivat će na rate.
– Zahvaljujući nagodbi i otpisu kamata neću staviti ključ u bravu. Pozdravljam da se dugovi otpisuju i malim obrtnicima kojih je zbog krize sve manje – kazala je vlasnica. Od nagodbe će kaže, koristi imati svi jer će dug vratiti te će i dalje poslovati i plaćati poreze.

Komentara 4

Avatar tajar
tajar
18:31 06.03.2014.

One2playu se oprašta dug od 3.8 tisuća??? Jeli to 3800 ili 38000 kuna?

MR
MrkiMedo
22:04 06.03.2014.

A nekom penzioneru ce radi 100 kuna duga poslati ovrhu i izvaditi zadnju kunu iz dzepa! Sramota!

SA
santos008
22:47 06.03.2014.

Oprastajte vi dugove lopovima,a branitelji nek se ubijaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije