Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručnjaci EY o javnoj nabavi:

'Najniža cijena ne smije biti važnija od kvalitete usluge'

Poslovni doručak kompanije Ernst & Young
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
14.05.2019.
u 09:10

Kao tri ključna kriterija pri evaluaciji ponuditelja u postupcima javne nabave usluga, Olju je naveo cijenu, iskustvo ali i organizaciju i metodologiju u pružanju usluga.

Zemlje Europske unije imaju različite sustave javne nabave, ali stručnjaci su složni u tome da kriterij najpovoljnije cijene u postupcima javne nabave ne bi trebao imati prednost pred kvalitetom usluge. Vodeći stručnjaci državnih agencija i čelnih ljudi državnih komisija za kontrolu postupaka javne nabave u Hrvatskoj i Sloveniji raspravljali su o kriterijima javne nabave na konferenciji u organizaciji revizorsko-konzultantske kuće EY i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

U prvom izlaganju Tauno Olju, partner u Odjelu savjetovanja u EY-u Hrvatska, prezentirao je rezultate neovisnog istraživanja te istaknuo kako različite prakse kontrolnih tijela u pojedinim zemljama nisu uvijek usklađene s praksom Europskog suda pravde i naručitelja u drugim zemljama članicama. Kao tri ključna kriterija pri evaluaciji ponuditelja u postupcima javne nabave usluga, Olju je naveo cijenu, iskustvo ali i organizaciju i metodologiju u pružanju usluga.

Poslovni doručak kompanije Ernst & Young
1/9

– Na raspolaganju iz fondova EU stoji nam osam milijardi eura te je na nama, i u interesu svih nas, da učinkovito iskoristimo sredstva. Nakon razdoblja intenzivnog pregovaranja i poslovanja te ujednačavanje procesa i aktivnosti u javnoj nabavi, nepravilnosti u postupanju smanjujemo na minimum i tako što uspješnije koristimo sredstva koja su nam dostupna – istaknula je Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

Goran Matešić predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Republike Hrvatske je istaknuo da bi i socijalni, gospodarski i kulturni segmenti trebali imati ulogu u procesu, a na konferenciji se moglo čuti i da je definiranje kriterija potrebno prilagođavati samom projektu te da su konstantna edukacija, racionalizacija i usklađenje sa zakonima osnovni preduvjeti uspješnih natječaja i pravilnih kriterija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije