Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oživljavanje mrtvog kapitala

Vlasnici zemljišta pristali: Na zapuštenoj Prevlaci turistički resort

24.05.2016., Zagreb - Na veleucilistu Vern odrzan je panel na temu Kako privatizirati drzavnu imovinu u svrhu gospodarskog rasta. Tomislav Boban. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.06.2016.
u 19:40

Ovaj tjedan odluka o ulagaču za Petrokemiju i dogovor o visini otpisa duga Badelu

Nakon što je prošli tjedan uspješno prodan udjel u Končaru mirovinskim fondovima, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Tomislav Boban najavljuje skoru prodaju Badela i Petrokemije jer je njima zbog opstanka strateški partner nužan, zatim udjela u Croatia osiguranju, za što je pismo namjere stiglo od Adrisa, a zbog otkupa natječajne dokumentacije vjeruje da će biti dostavljene i obvezujuće ponude za kupnju državnog udjela u Imperialu i Maestralu. Ali, kaže, cilj je i oživiti mrtvi kapital od zapuštenih zemljišta do vojarni.

Za stan i energetski certifikat

Kako nam potvrđuje, imovinsko pravna kočnica državnog zemljišta na našem najjužnijem poluotoku Prevlaci više ne postoji, te će se ubrzo krenuti u realizaciju  gradnje turističkog kompleksa za što je ideja iznesena još u devedesetim godinama.

– Odvjetnik Vladimir Gredelj ima punomoć privatnih vlasnika koji su spremni surađivati i zajedno ući u projekt s RH. To može biti jako dobro priča, a od stručnjaka imam potvrdu da interesa za ulaganje neće nedostajati – kaže Boban. Oblik raspolaganja “mrtvog kapitala” će se utvrđivati pa će se negdje ići na pravo građenja, neka će se zemljišta prodati, a neka dati u koncesiju. Velik interes, kaže postoji i za bivše vojarne, Šepurine, Muzil i Saccorgianu. Kaže i da bi bio vrlo sretan da se brzo krene s prodajom državnih stanova i poslovnih prostora.

– U tijeku su razgovori s poslovnim bankama, preko kojih bi se obavljao otkup stanova od osoba koje su u njima u petogodišnjem najmu. Takvih je 3600 stanova, a procjena je da za njih možemo dobiti oko 1,2 milijardi kuna, a za poslovne prostore, kojih je oko 1000 i garaže oko 600 do 700 milijuna kuna. No prije moramo izraditi za svaki stan energetski certifikat, ali kako to košta, plan je, ako to bude u skladu sa zakonom o javnoj nabavi, ponuditi najmoprimcima da sami izrade certifikat, koji iznos bi onda odbili od cijene stana – kaže Boban.

Najavljuje kako će se u utorak sastati najvažniji vjerovnici Badela 1862, kako bi se postigao dogovor o visini otpisa duga i duga nastalog nakon što je otvorena predstečajna nagodba.

– Moramo definirati sve uvjete jer situacija prije nego što se objavi poziv za obvezujuće ponude mora biti čista – objašnjava Boban. Primjerice, nakon otvaranja predstečajne nagodbe, narastao je za 120 milijuna kuna dug Fondu za energetsku učinkovitost. Ukupan dug Badela je oko 800 mil. kuna. Za Badel ima četiri neobvezujuće ponude, a prednost će imati oni, kaže Boban, koji budu imali dogovor s bankama.

Portfelji tvrtki iz CERP-a

Ovaj će se tjedan pristupiti odluci o ulagaču u Petrokemiju, a obvezujuće ponude su predali PPD zajedno s Borealisom te Ina. – Država više ne može pomoći jer se to tretira kao potpora, a osim toga, Petrokemiji je potreban novi kapital strateškog ulagača. Ministar Tomislav Panenić i ja obišli smo već prije neke banke od kojih se može očekivati financijska potpora Petrokemiji, a gledamo i kreditiranje kroz HBOR – kaže Boban. Kaže i da postoji ideja da se 450 tvrtki u CERP-u podijele u nekoliko portfelja, a nakon čega bi se pristupilo njihovoj prodaji. U oko 350 tvrtki država ima udjele manje od 10% iako su neki, poput Peveca, atraktivni, a neki iznad 20% nisu. 

>>To je strašno! Prevlaka ja naša, Crna Gora nema nikakva prava

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije