Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Na vijest o izlasku države iz tvrtki porasle dionice

U udruzi Lipa smatraju da najvažniji učinak privatizacije neće biti financijski, nego u smanjenju utjecaja političke elite
14. svibnja 2016. u 19:08 1 komentara 903 prikaza
radnici
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Na smanjenje udjela države u vlasništvu tvrtki, pa tako i manji utjecaj države na upravljanje, ulagači pozitivno reagiraju, što se jučer i odrazilo na cijenu dionica. Nakon objave o prodaji 20-postotnog udjela u Končaru, cijena dionice porasla je oko tri posto, a Sunčanog Hvara oko osam posto.

Preniska proizvodnost

– Smatramo da najvažniji učinak privatizacije neće biti financijski, nego u smanjenju utjecaja političke elite i parazitske birokratske nomenklature kojoj upravljanje javnim tvrtkama daje golemu moć – kažu u udruzi Lipa. Pitaju se ima li smisla da javna poduzeća, unatoč golemoj imovini, imaju proizvodnost rada za trećinu manju u odnosu na privatne tvrtke, ali i prosječne neto plaće veće 40 posto u odnosu na privatne tvrtke. Kažu da ne dovode u pitanje uistinu strateške kompanije koje imaju monopol na infrastrukturu, ali da proizvodnja džemova i juha, hladnjaka i perilica te upravljanje vezovima za jahte ne može biti od strateškog značenja. Postoji i bojazan da će i nakon prodaje dijela udjela države u Končaru, uprava i dalje imati velik utjecaj na poslovanje. Mirovinski fondovi su ipak spremni povećati udjel u toj tvrtki, ali će i sigurno tražiti veća prava u upravljanju.

Za Croatia osiguranje situacija je čistija jer se država rješava cijelog udjela. No ionako već sada Adris tamo ima oko 60 posto, a preuzimanjem dodatnih 30 posto, za što, kako su nam potvrdili, postoji interes, samo će ojačati upravljanje. Prema najavama, prodaja Končara, CO, Sunčanog Hvara i Eutelsata trebala bi biti gotova za mjesec i pol dana, a dionice će biti ponuđene na Zagrebačkoj burzi, odnosno Eutelsat na Pariškoj burzi gdje dionice te tvrtke kotiraju. Do ljeta bi mogli biti prodani i udjeli države u hotelima Imperial, Maestral i HTP Korčuli, te bi se onda i prikupilo planiranih 1,6 milijardi kuna.

Ipak osnivanje holdinga?

Nakon što je osam tvrtki prebačeno s liste od posebnog interesa, DUUDI će raspisati novi natječaj za potrebe analize jer je sada broj tvrtki za koje će se analiza naručiti smanjen na oko 40. Kada se analiza bude obavljala, možda će uključiti i staru ideju HDZ-a o osnivanju holdinga za pojedine tvrtke. Govorilo se o onom energetskom, no moguće je da u holdingu budu zračne luke. 

>>DUUDI-ju rezidencija u Visokoj ulici, predsjednici Pantovčak. HAC-u odobrena nova zaduženja

VIP izdvaja za Vas

  • Avatar Ante-Portas
    Ante-Portas:

    sve to treba privatizirati, sve osim voda. I zatvore treba privatizirati. U sabor pustati samo one koji imaju minimalno milijun eura u gotovini. U vladu one sa milijardom najmanje. Umjesto policije neka Klemovi i Norcevi zastitari pisu kazne.