Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osobni bankrot

Na plaće i imovinu prezaduženih građana sjest će skrbnici

bankrot
Davor Puklavec/Pixsell
20.04.2010.
u 19:19

Prema procjenama, čak bi 10.000 građana moglo proglasiti osobni bankrot, a o njihovim bi se financijama brinulo 300 upravitelja.

O tome da u Hrvatsku valja uvesti osobni bankrot govori se već godinama, postojali su neki nacrti zakona u ministarstvu pravosuđa, no dosad se tome nije ozbiljno pristupalo. Sad je pak premijerka među svoje gospodarske mjere uvrstila i bankrot, što bi trebalo značiti da bi sada ubrzo zaista trebao biti uveden. No, o tome, čini se, nisu obavijestili i Ministarstvo pravosuđa, u kojem još nisu pripremili ni nacrt zakona kojim bi bio uveden osobni bankrot, tako da prije jeseni vjerojatno neće biti ni zakona, a kamoli Hrvata u stečaju.

Kad ih bude, to će značiti da oni koji su prezaduženi ne mogu raspolagati ni svojom imovinom ni prihodima, da se većim dijelom plaće plaćaju dugovi, a o troškovima se brinu stečajni upravitelji. Prema procjenama stručnjaka, vjerojatno bi čak 10 tisuća građana moglo proglasiti osobni bankrot, a o njihovim financijama brigu bi moralo voditi najmanje 300 stečajnih upravitelja.

To je neka vrsta skrbnika koji bi pazili na troškove dužnika i sprečavali nova zaduživanja, a imovina dužnika išla bi na prodaju. Glavna svrha ovog instituta ipak je zaštita vjerovnika, osiguranje bankama, kartičarima i komunalcima da će neki dužnik svoje dugove i vratiti. Uvođenje osobnog bankrota značilo bi i zapošljavanje novih nekoliko stotina ljudi, koji bi možda radili i kao skrbnici u centrima socijalnog rada.

Komentara 19

Avatar dragovoljac91
dragovoljac91
23:27 20.04.2010.

\"informacije\" De majke ti skini se sa tim komentarima o zaradi na brzinu, napušili su se Hrvati već takvih priča. Nema zarade na brzinu osim ako nešto ukradeš, a da te pri tom\' nitko ne uhvati.

DU
Deleted user
20:02 20.04.2010.

J pa registracija za Beograd - ni činjenica je netko švorc ne može proći bez novog bremena na leđima poreznih obveznika odnosno zapazite kraj članka: \"Uvođenje osobnog bankrota značilo bi i zapošljavanje novih nekoliko stotina ljudi, koji bi možda radili i kao skrbnici u centrima socijalnog rada.\"

SV
svizac
22:42 20.04.2010.

Još \'Rvacka ni propala dok mi živimo, ali kako stvari stoje, neće ni dugo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije