Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
financijski savjetnik

Možemo li energetski certifikat platiti na rate i u koliko obroka?

energetski certifikat
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
19.02.2014.
u 12:00

Osim plaćanja na rate kod ugovorenih certifikatora, korisnicima Zabinih MasterCard kartica na raspolaganju je i brzi gotovinski kredit do 20.000 kuna, s rokom otplate do 24 mjeseca.

P: Prodajem kuću od 220 četvornih metara za koju po zakonu moram izraditi energetski certifikat. Zanima me koliki će mi to predstavljati trošak i može li se izrada platiti na rate ili kreditom banke s obzirom na to da prije prodaje neću imati financijskih sredstava da platim certificiranje?

O: Od 1. siječnja 2014. godine sve nekretnine koje se prodaju moraju imati energetski certifikat, a on može poslužiti i kao savjet i smjernica stručnjaka za poboljšanje energetske učinkovitosti stambenog objekta.Iako je energetski certifikat koristan i može povećati vrijednost nekretnine, prodavatelju stana ili kuće predstavlja dodatni trošak kad još ne raspolaže novcem od prodaje.

Cijena izrade energetskog certifikata utvrđuje se ovisno o površini i složenosti objekta te o tome je li riječ o novoj ili postojećoj nekretnini, a cijenu određuje Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Kad je riječ o objektima za stanovanje, maksimalna cijena izrade energetskog certifikata za stan iznosi 2700 kuna.

Cijena energetskog pregleda i certifikata za zgrade i kuće do 250 četvornih metara iznosi do 4750 kuna (s uključenim PDV-om), za one od 250 do 400 četvornih metara iznosi do 7400 kuna, a za poslovne objekte, poput hotela, cijena može iznositi i do 31.700 kuna. Inače, izrada certifikata može se zatražiti i za cijelu stambenu zgradu, a koristiti ga mogu svi suvlasnici stanova u zgradi.

Kako bi svojim klijentima učinili energetski certifikat što dostupnijim, Zagrebačka banka je osigurala mogućnost njegova plaćanja na rate. Ako ste korisnik kartica Zagrebačke banke (MasterCard, go!card, Visa Avenue Mall i Maestro uz ugovorenu Lepezu ili Platni asistent), kod ugovorenih certifikatora možete energetske certifikate platiti do 12 rata bez plaćanja kamata i naknada.

Dodatno, korisnicima MasterCard kartica (Standardne, Zlatne i Platinum) na raspolaganju je i brzi gotovinski kredit u kunama, maksimalnog iznosa do 20.000 kuna i s rokom otplate do 24 mjeseca. Brza realizacija, uz minimalnu dokumentaciju (dovoljna je osobna iskaznica) te bez dodatnih ovjera i naknada moguća je u bilo kojoj poslovnici Zagrebačke banke.

Detaljnije informacije o ovim pogodnostima možete pronaći na internetskim stranicama Zagrebačke banke ili u najbližoj poslovnici, a popis ugovorenih energetskih certifikatora potražite na www.zelenazona.hr ili www.domosfera.hr.

>>Još jedna potvrda! Nakon energetskog stiže i certifikat o CO2

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije