Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MRAK TARITAŠ NAJAVILA

Još jedna potvrda! Nakon energetskog stiže i certifikat o CO2

anka mrak taritaš
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/3
28.01.2014.
u 15:45

I dok ministrica najavljuje nove certifikate, građani muku muče i s energetskima koje je potrebno imati prodaje li se i oglašava prodaja zgrada veća od 50 četvornih metara

Nakon obveze energetskog certificiranja nekretnina vlasnike kuća, stanova i drugih objekata uskoro bi mogla pogoditi još jedna obveza. Kako je najavila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, vrlo brzo doći će i vrijeme da će nekretnine morati imati i certifikat koji će pokazivati koliko naša nekretnina ispušta ugljikova dioksida u atmosferu.

I dok ministrica najavljuje nove certifikate, građani muku muče i s energetskima koje je potrebno imati prodaje li se i oglašava prodaja zgrada veće od 50 četvornih metara, pa tako i stana bilo koje površine u takvoj zgradi. Certifikat nije potrebno imati jedino ako se prodaje zgrada manja od 50 četvornih metara korisne površine, a u pravilu to su kiosci, garaže, štale...

Nedovršena zgrada može se prodavati i bez certifikata, ali će vlasnik zgrade, nakon što je dovrši, a prije uporabne dozvole, certifikat nabaviti. Ministrica je podsjetila građane i da će svaka stambena i poslovna zgrada veća od 50 četvornih metara ili njen stan koji se iznajmljuje, daje u najam ili leasing od 1. siječnja 2016. godine također morati imati certifikat. Svaki certifikat koji se izda evidentiran je u Ministarstvu graditeljstva i ima svoj broj tako da nikakve "muljaže" nisu moguće.

Zanimljiv je i podatak da je sredinom siječnja ove godine u Ministarstvu evidentirano oko 17.500 certifikata, dok ih je krajem 2010. godine bilo izdano svega 60. Kod prodaje nekretnina obveza je svakog vlasnika svakom potencijalnom kupcu predočiti energetski certifikat. Ako vlasnik ili posrednik oglašava prodaju u oglasnicima koji nisu definirani kao medij, tada neće biti novčano kažnjen za oglašavanje.

No, svejedno ga potencijalni kupac može prijaviti nadležnoj inspekciji, a to je Ministarstvo gospodarstva, jer mu nije predočio energetski certifikat na uvid. Novčana kazna u tom slučaju je od 5000 do 10.000 kuna za fizičku osobu te 15.000 do 30.000 kuna za pravnu osobu.

>>Stanove i kuće prodaju dobra kvaliteta i lokacija, certifikat je sporedan

Komentara 55

Avatar mlijeko
mlijeko
16:12 28.01.2014.

Predlažem da se što hitnije uvede certifikat kojim bi se mjerilo ludilo ovih na vlasti pa da znamo tko nas to vodi ......

Avatar delminium
delminium
16:26 28.01.2014.

ova vlada ima jedinstven certifikat na idiotizam i budalštinu nisu normalni

CH
chemica
16:25 28.01.2014.

Ako nas žele izludjeti, ide im. Svaka čast. Ovakva besmislica...Rasprave radi, recimo da sustav grijanja ispušta određenu količinu ugljikovog dioksida u atmosferu. To će se izmjeriti pa da i "ovlašteni inženjer" ubaci pokoju tisućicu u novčanik. Kako domaćinstvo "proizvodi" CO2, ali isto tako ga i troši, znači smanjuje njegovu količinu u atmosferi. Kako će se to evidentirati? Mjerit će se koliko svaka biljka koju imate u tegli uzima CO2 iz atmosfere pa onaj tko ima više lončanica, bit će u boljem razredu? Da, sigurno. I ovdje je jedino bitno da se nekom namjesti pinka. Raznoraznim inženjerima. Legalizacijom šupa i garaža se namirilo geodete i arhitekte, energetski certifikatima nekakve treće inženjere, a ovu najnoviju besmislicu će naplaćivati bog te pitaj više tko. Bit će para ko blata za odabrane inženjerske"cehove", a narod sve to šutke plaća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije