Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjena vlasnika

Mogu li Pupovac i 
Repac biti članovi NO Tesla banke

boris vujčić (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
14.11.2013.
u 20:00

Novi Zakon o kreditnim institucijama propisuje da član NO-a mora imati odgovarajuća stručna znanja, sposobnost i iskustvo

Tesla štedna banka za sutra je sazvala izvanrednu Glavnu skupštinu čija je jedina točka dnevnog reda usvajanje “politike procjene primjerenosti” članova Nadzornog odbora. Premda je posrijedi standardna procedura koju provode sve banke, usklađujući se sa Zakonom o kreditnim institucijama (ZOKI), vrlo lako moglo bi se dogoditi da, u skladu s novom politikom, uistinu i promijeni sastav svog NO-a u kojem trenutačno sjede Milorad Pupovac i Snježana Repac. Naime, ZOKI propisuje da član NO-a mora imati odgovarajuća stručna znanja, sposobnost i iskustvo, ne biti u sukobu interesa u odnosu na banku, dioničare i nositelje ključnih funkcija te mora moći posvetiti dostatno vrijeme.

Pritiska nije bilo

No saborski zastupnik Milorad Pupovac je lingvist, a prema zakonu dužnosnici ne mogu biti članovi uprava i nadzornih odbora trgovačkih društava. Snježana Repac po struci je pak psihologinja. Predsjednik uprave Tesla banke Zvonko Agičić kaže da je procjena primjerenosti članova NO-a samo tehnička točka usklađivanja sa ZOKI-jem i ne otkriva hoće li biti promjene članova. Na insinuacije da su se krediti u banci pod pritiskom dodjeljivali Pupovčevim prijateljima Mili Horvatu i Jovi Vukoviću te Sisciji koja je završila u stečaju, uvjerava da Pupovac nikad nije utjecao na politiku kreditiranja i menadžmentu je dao odriješene ruke.

– Istina je da su klijenti Vuković Company i Siscia završili u predstečajnom postupku, kao i mnogi drugi, ali se nadamo da ćemo se kroz taj postupak i naplatiti. Treći kredit odobren je za kupnju vinograda i izgradnju vinoteke i podruma i, na žalost, ne servisira se uredno, ali još se vraća. Naše je poslovanje trebalo biti usmjereno kreditiranju razvojnih projekata koji će zapošljavati i ovi su krediti dio njih; banke kritiziraju kad ih ne odobravaju, a kad ih damo, onda nas optužuju da je po političkoj liniji – prosvjeduje Agičić.

Kaže da je osnovni problem banke što su, umjesto 120 milijuna, prikupili samo 37 mil. kuna kapitala, no nakon što je propalo preuzimanje od španjolske Bandenia Banca Privade, sad su u pregovorima s drugim investitorom. – U završnim smo pregovorima, za mjesec dana nadamo se da će investitori podnijeti i službeni zahtjev za preuzimanje. Potpisali smo pismo o povjerljivosti pa više ne mogu reći – otkriva Agičić.

Odustali u rujnu

Kontaktirali smo i s Miloradom Pupovcem, no bio je na aktualnom satu i zamolio za drugi termin razgovora na koji se nije odazvao. Iz Hrvatske narodne banke poručuju da ne raspolažu informacijama o potencijalnim ulagačima nakon što je u rujnu Bandenia odustala.

– Redovito pratimo i poslovanje Tesla štedne banke. No o uspješnosti poslovanja i kvaliteti rada uprave i Nadzornog odbora trebaju voditi računa ponajprije dioničari banke – zaključuju u HNB-u.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije