Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tesla banka

Tesla banka - prva banka sa srpskim kapitalom u Hrvatskoj

tanja radovčić
Jurica Galoić/Pixsell
11.05.2011.
u 19:31

Pristankom HNB-a na ulazak srpske banke propali su planovi Nove ljubljanske banke (NLB) da kao partner Spectator grupe uđe na hrvatsko bankarsko tržište

Savjet HNB-a dao je suglasnost Fondu za razvoj Autonomne pokrajine Vojvodine stjecanje 55 posto udjela u domaćoj A štednoj banci, a na taj način s radom će početi prva banka na domaćem bankarskom tržištu sa srpskim kapitalom. Priča je zanimljiva i s aspekta dosadašnjeg većinskog vlasnika A štedne banke, Spectator grupe koju je Optima leasing, inače povezana s Novom ljubljanskom bankom, optužila za dugovanja te su poručili da se zato dokapitalizacija banke ne bi smjela obaviti.

Sama A štedna banka osnovana je prije tri godine na inicijativu partnera iz NLB-a, poručuju u Spectator grupi. Putem A štedne banke Nova ljubljanska banka je navodno htjela doći na domaće tržište jer takvu mogućnost joj guverner Rohatinski godinama onemogućava.

– Napad Optime leasinga odnosio se na minoran broj dionica koje uopće nisu bile dio aranžmana s fondom. To je bio još jedan u nizu očajničkih pokušaja da nas se onemogući u utvrđivanju svih nepravilnosti i nezakonitosti koje je naš bivši partner učinio u Hrvatskoj – rekla je Tanja Radovčić iz Spectator grupe te poručuje da su zadovoljni ulaskom prvoklasnog institucionalnog ulagača.

– Uz već uloženih šest milijuna, plan nam je prikupiti dodatni kapital od 100 milijuna kuna do kraja godine – rekao nam je Zvonko Agičić, predsjednik nove banke koja će poslovati pod imenom Tesla banka. Kaže da će poslovanje između ostaloga biti usmjereno na financiranje razvoja nerazvijenih područja u zemlji, primjerice malih obiteljskih gospodarstva te, naravno, i srpskih povratnika i njihove lokalne uprave.

Komentara 88

DO
doktorica
09:16 12.05.2011.

zaista treba imati morala nakon nametnutog rata doći u zemlju kojoj su toliko zla nanjeli i otvoriti nekakvu srpsku banku.Čestitam!

DO
doktorica
15:57 12.05.2011.

pa valjda je jasno da se ponovno srbijanci utrpavaju u Hrvatsku da pomažu \"svoje\"pasivne krajeve od kuda su bježali,sve je to politika uz pomoć raznih Pupavaca i Pusića pod krinkom tobožnjeg razvoja i ek.ulaganja.Priče za malu djecu ,ali su zaboravilii da Hrvati nisu tako naivni .Neka se radije okrenu na Istok tamo i pripadaju.

DO
doktorica
08:30 12.05.2011.

Kaže da će poslovanje između ostaloga biti usmjereno na financiranje razvoja nerazvijenih područja u zemlji, primjerice malih obiteljskih gospodarstva te, naravno, i srpskih povratnika i njihove lokalne uprave........ovi čede nikako ne odustaju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije