Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvenik godine

Mladi inovatori osmislili uređaj koji pomaže pacijentima

Poduzetnik Filip Sironić i njegov tim osmislili su uređaj koji pomaže u procesu rehabilitacije bolnog kuka, i sa svojom su inovacijom pobijedili na Zabinom natječaju
27. studenoga 2018. u 16:47 268 prikaza
Moj Zaba Start
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/2

Na koji način u isto vrijeme olakšati fizioterapeutima i osobama s bolnim stanjem kuka? Rješenje su pronašli Filip Sironić i njegov tim, pobjednici natječaja Moj Zaba Start za inovacije u poduzetništvu. Žiri Zagrebačke banke nagradio ih je sa 120 tisuća kuna za realizaciju projekta Hip rehabilitation device (HRD) koji automatizira proces ručne fizioterapijske tehnike i omogućuje digitalno praćenje rehabilitacijskog procesa u osoba s bolnim stanjem kuka.

Zahvaljujući njemu, fizioterapeuti će moći digitalnim putem pratiti pacijentov rehabilitacijski napredak. Terapije će biti produktivnije i učinkovitije, a istovremeno fizioterapeuti će uštedjeti vrijeme. Upotrebom ovog uređaja potiče se inovativan i suvremeni pristup fizioterapijskoj profesiji i menadžmentu bola u osoba s bolnim stanjem zgloba kuka.

„Podupiranjem našeg projekta potiče se razvoj kvalitetnije zdravstvene usluge, a time i brži oporavak ljudi koji pate od bolova u kuku. HRD doprinosi razvoju multidisciplinarnosti i znanosti te napuštanju konvencionalnih zastarjelih metoda u fizioterapiji i medicini “, kaže Filip Sironić kojem ovo nije prvi poduzetnički korak.

Moj Zaba Start | Autor : PROMO Foto: PROMO

Ovaj mladi inovator zajedno je s kolegicom Petrom Josipović te kolegom Filipom Nikolićem tijekom studiranja osmislio projekt FizioTech koji je namijenjen osobama koje imaju problema s hodom, no projekt je tada zahtijevao velika financijska sredstva koja kao studenti nisu imali zbog čega nije zaživio. Ipak, odlučili su se na osnivanje istoimenoga startupa, sudjelovali su na raznim natjecanjima kao što su Smart up i Start up camp, a Hrvatsko-njemačka gospodarska komora proglasila ih je najboljim startupom. U poduzetničke vode Filip Sironić krenuo je u suradnji s prijateljima i kolegama istraživačkog duha kojima je cilj razvijati tehnološka rješenja u zdravstvu.

„Zabina potpora stigla je u najboljem trenutku omogućavajući nam da dovršimo konačni prototip te krenemo sa procesom certificiranja i planom komercijalizacije. U budućnosti su nam u planu i razvoj drugih projekata koje već imamo na umu te razvoj vlastite proizvodnje“, objašnjava Filip Sironić.

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?