Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Milijarda dodatnih beskontaktnih transakcija Visa karticama pokazuje da potrošači prihvaćaju beskontaktnu trgovinu

Visa
12.04.2021.
u 15:52

Manje od godinu dana otkako su se u Europi povećali limiti na beskontaktna plaćanja, Visa je zabilježila milijardu dodatnih beskontaktnih transakcija, od kojih se 400 milijuna bilježi u Velikoj Britaniji.

Visa je objavila da je obradila milijardu dodatnih beskontaktnih transakcija. Prethodno je kod takvih transakcija bilo potrebno unijeti PIN, ali povjerenje potrošača u beskontaktno plaćanje i dalje raste. Ova prekretnica postignuta je za manje od godinu dana otkako su povećani limiti za beskontaktno plaćanje u 29 zemalja diljem Europe kao odgovor na pandemiju bolesti Covid-19.

Rast beskontaktnih platnih transakcija ključni je trend tijekom pandemije, jer su plaćanja bez dodira prerasla praktičnost i postala potreba za potrošače i trgovce. Istraživanje tvrtke Visa pokazuje da dvije trećine (65%) potrošača na globalnoj razini želi koristiti beskontaktna plaćanja onoliko koliko trenutno koriste, ili čak više nego što to čine trenutno.

Renata Vujasinović, menadžerica za hrvatsko tržište u tvrtki Visa, komentirala je: „Potražnja za beskontaktnim plaćanjem ukazuje na to da je beskontaktno plaćanje postalo norma za europske i hrvatske potrošače i trgovce. Beskontaktno plaćanje je popularno jer kombinira brzinu i praktičnost sa sigurnošću. Naime, beskontaktne kartice imaju najniže stope prijevara u usporedbi s drugim oblicima plaćanja, a u zemljama u kojima se beskontaktno plaćanje široko koristi prijevare na prodajnom mjestu su na povijesno niskim razinama.

„Današnja prekretnica pokazuje kako se potrošači i trgovci sada oslanjaju na digitalna rješenja za svakodnevno plaćanje. Omogućavanje beskontaktnih plaćanja bit će ključno za gospodarski oporavak Europe, ali i Hrvatske, a iako samo podizanje beskontaktnih ograničenja neće revitalizirati gospodarstvo, korak je u pravom smjeru, pružajući potrošačima povjerenje da troše, a trgovinama, restoranima i drugim trgovcima na malo dodatni poticaj baš kad im je najpotrebnije. "

Rastuća potražnja za beskontaktnim transakcijama vidljiva je diljem Europe s više od 80% plaćanja putem Visa kartica u trgovini sada je beskontaktno. U Francuskoj i Njemačkoj broj beskontaktnih transakcija povećao se za dvije trećine, odnosno gotovo za polovicu, na godišnjoj razini. Od milijardu transakcija, 400 milijuna je zabilježeno u Velikoj Britaniji, a može se očekivati daljnji rast s obzirom na najavu da će se beskontaktno ograničenje u Velikoj Britaniji povećati na 100 funti kasnije ove godine.

U Hrvatskoj je zabilježen 15-postotni rast udjela transakcija putem beskontaktnog plaćanja Visa karticama.

Popularnost e-trgovine također raste u Europi, a više od 15 zemalja bilježi porast transakcija e-trgovine od 40% ili više u prosincu 2020. u odnosu na godinu prije. U Hrvatskoj je zabilježen rast transakcija Visa karticama putem e-trgovine od 60 posto

Budući da mnoga poduzeća moraju raditi pod ograničenjima i pratiti promjenu ponašanja potrošača, trgovci sve više prelaze na online kanale prodaje i prihvaćaju digitalna i beskontaktna plaćanja. Visa usko surađuje sa klijentima i partnerima kako bi digitalno ojačala preko osam milijuna malih poduzeća širom Europe, pomažući im da se prilagode kako bi omogućili kupcima da kupuju onako kako žele.

Beskontaktno i dalje ostaje jedan od najpopularnijih i najsigurnijih načina plaćanja za klijente Vise i bit će presudno za gospodarski oporavak Europe kad se ukinu ograničenja i ponovno otvore trgovine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije