Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

'Hrvati, porezi su vam ekonomsko samoubojstvo. Režite ih'

reforme Građani moraju stvoriti pritisak, moraju prozvati i smijeniti političare koji su odgovorni za neodgovornu potrošnju novca poreznih obveznika
07. svibnja 2015. u 11:45 9 komentara 2789 prikaza
27.04.2015., Zagreb - Na Ekonomskom fakultetu odrzana konferencija Free Market Road Show. Rijec je o medjunarodnoj konferenciji koju organizira The Austrian Economics Center u kooperaciji s 40 udruga i fakulteta. Matt Kibbe. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Matt Kibbe jedan je od najutjecajnijih zagovornika male države i slobodnog tržišta, a na američkom Capitol Hillu igra ulogu važnog lobista kao član moćne inicijative FreedomWorks. Koautor je "Tea Party Manifesta", bestsellera iz 2010. Razgovarali smo u Zagrebu, koji je posjetio u organizaciji Centra za obnovu kulture, domaćina Free Market Road Showa.

U Zagrebu ste otvorili pitanje moralnosti naplaćivanja poreza. Kako drugačije financirati državu?

Nisam protiv jednostavnog poreznog sustava kojim će se financirati osnovne funkcije države. Unatoč mnogim teorijama, vjerujem da visoki porezi i komplicirana porezna struktura najviše pogađaju siromašne i radničku klasu jer zaustavljaju rast i stvaranje novih radnih mjesta. Insajderi s dobrim političkim vezama uvijek će uspjeti izbjeći plaćanje visokih iznosa poreza pa tako najveći teret pada na radničku klasu i investitore, što rezultira manjim direktnim investicijama i manjim brojem novih radnih mjesta.

Hrvatska je podijeljena na skupinu koja radi u realnom sektoru i želi reforme te na one koji rade za državu i u interesu im je velika država. Vlade su uglavnom povećavale poreze kako bi namaknule sredstva za financiranje potonje skupine. Kako zaustaviti takav oblik ponašanja?

Državna kontrola i velika javna potrošnja nisu recept za uspjeh niti će potaknuti ekonomski rast u Hrvatskoj. Toga su svjesni svi, ali nažalost političari su pod utjecajem moćnih skupina koje inzistiraju na zadržavanju statusa quo. Jedini način da bi se prekinulo favoriziranje insajdera je da građani sami rade pritisak kroz medije, društvene mreže i prosvjede. Organizirajte se, informirajte, progovorite i tako ćete osigurati da se Hrvatska transformira u državu rasta i mogućnosti.

Za dvije godine javni dug Hrvatske bit će opasno blizu razini od 100 posto BDP-a. Mogu li građani države s takvim dugom biti ekonomski slobodni?

Veliki javni dug realna je prijetnja ekonomskoj budućnosti Hrvatske. Zbog financiranja duga bit će stavljen i veliki pritisak na povećanje poreznih stopa i sličnih odluka koje uništavaju ekonomski rast. Jedini način da Hrvatska napravi zaokret je involviranje građana u javnu diskusiju kako bi se stvorio pritisak. Treba prozvati i smijeniti političare koji su odgovorni za neodgovornu potrošnju novca poreznih obveznika.

Najbolji način kako država može poticati inovaciju i investicije je da stvori kvalitetan i siguran pravni okvir kako bi svi poduzetnici igrali prema istim pravilima

Stopa PDV-a od 25 posto, izdvajanja od bruto plaće veća od 45 posto i oporezivanje dividende, štednje i nekretnina realnost je koja čeka Hrvatsku. Ima li u takvom sustavu prostora za brzi ekonomski rast?

Porezi koje ste nabrojili kažnjavaju porezne obveznike, a uništavaju rast. Tim poreznim stopama propustit ćete sve prilike, a mlade ljude otjerati iz Hrvatske u države u kojima mogu raditi, stvarati i napredovati. Ti su porezi na neki način nacionalno ekonomsko samoubojstvo!

Kako komentirate činjenicu da Hrvatska ima 1,34 milijuna zaposlenih od kojih oko 400 tisuća radi za državu u širem smislu?

Država ne zna i ne smije stvarati zaposlenost. Njezina je uloga transferirati resurse i novac iz privatnog sektora u javni sektor. U najboljem slučaju riječ je o pozitivnoj nuli jer zaposlenici države imaju korist od poreza i naknada koje plaćaju porezni obveznici iz realnog sektora. U realnosti teret koji stvara javni sektor, zbog kojeg i nastaje javni dug, umanjuje potencijale jedne ekonomije i prostor za inovacije i razvoj.

Ne vjerujete u državni intervencionizam. Vjerujete li da država treba subvencijama poticati start-up tvrtke i nove sektore?

Najbolji način kako država može poticati inovaciju i investicije je da stvori kvalitetan i siguran pravni okvir kako bi svi poduzetnici igrali prema istim pravilima. To znači flat-rate porezni sustav s niskim stopama, jednostavna administracija i jako pravosuđe. Kada vlade biraju sektore pobjednike ili gubitnike, odluke su donesene na temelju političkih interesa, a na kraju rezultiraju pogreškama i manjim brojem inovacija.

Poznati ste lobist u Washingtonu, za što se borite?

Tehnički nisam lobist, nego zagovornik državnih reformi kako bi se političke uhljebe ostavilo bez pristupa novcu poreznih obveznika. Moć FreedomWorksu daju glasovi naših aktivista kojih je više od sedam milijuna i koji na dnevnoj razini rade protiv korupcije, za bolju društvenu infrastrukturu... Time zajedno stvaramo društvo boljih mogućnosti za našu djecu i unuke.

>> Ekonomisti: Što je država manja i jeftinija to je ekonomija bogatija

Građani moraju postaviti granice

Možete li čitateljima objasniti što je Tea Party pokret i koje su mu osnovne ideje?

Tea Party je pokret za osobne slobode, fiskalnu odgovornost i povratak ustavnih ograničenja moći državnog aparata. Zajednica je to koja se poziva na liberalne te libertarijanske političke ideje i, na sreću, ima stvarni utjecaj na američku političku scenu.  Ipak, više od biranja kongresnika mi smo koncentrirani na zagovaranje osobne odgovornosti svakog građanina da sudjeluje u politici te sprečava prirodnu tendenciju političara i administracije da povećavaju svoju moć na račun građana koji ih plaćaju.

Isprobajte!
Stručnjakinja podijelila nekoliko odličnih trikova za pranje kade i tuš-kabine: 'Bit će besprijekorno čisto!'
Automobil, vožnja
Oduzeli su mu vozačku i automobil
Hrvata na autocesti u Njemačkoj zaustavila policija. Odmah su shvatili da nešto nije u redu
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • R00kie:

  ali kako ce se onda isfinancirati 500 tisuca parazita i uhljeba koji rade za drzavu i drzavne firme i 500 tisuca branitelja od kojih je dobar dio laznih?

 • R00kie:

  ali kako ce se onda isfinancirati 500 tisuca parazita i uhljeba koji rade za drzavu i drzavne firme i 500 tisuca branitelja od kojih je dobar dio laznih?

 • zato:

  Porezi nisu problem? Kome nisu? Naravno da ste zaboravili penzionere koji bi se vratili iz dijaspore da ih nebi ogulili razni progresivni porezi pa i socijalno osiguranje a o porezu na imovinu da i ne govorimo. Zaboravljamo da bi povratnici ... prikaži još!i ipak trosili svoje novce u domovini a tako ostaju gdje jesu.