Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Free Market Road Show

Ekonomisti: Što je država manja i jeftinija to je ekonomija bogatija

Free Market Road Show
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/7
27.04.2015.
u 18:05

Inicijativa Free Market Road Show u regiju pred studente dovodi mislioce koji zastupaju opciju slobodnog tržišta.

Što je država manja i jeftinija to je ekonomija bogatija, zaključili su ekonomisti okupljeni oko inicijative Free Market Road Show koja u regiju pred studente dovodi mislioce koji zastupaju opciju slobodnog tržišta.

Izračunali su tako da je  razlika u standardu između ekonomija slobodnog tržišta i prereguliranih  ekonomija 30.000 dolara per capita. Vlada u Texasu sastaje se jednom u dvije godine jer se bave samo osnovnim funkcijama a građani Texasa imaju tri puta bolji standard od građana West Virginie koja ima ogroman javni sektor.

- Hrvatska može potaknuti rast rezanjem poreza, ukidanjem nepotrebne procedure jer će se time smanjiti potreba za brojem zaposlenih u državi koja mora postati manja - mišljenja je Kate Sheehan. A procedure i propisi osnova su sustava Europske Unije koju inicijativa doživljava kao vrhunac birokracije. Podatak kojeg komuniciraju je da EU propisi godišnje uzrokuju dvije tisuće milijardi eur troškova za poduzetnike i građane.

Zato se slažu s mišljenjem Velimira Šonje koji je ponovio da se masa plaća i materijalni troškovi javnog sektora moraju za početak srezati za 10 posto. Šonje upozorava da država troši oko 47 posto BDP-a, ali da državna poduzeća potroše i više što je poseban problem. Zato su članovi inicijative pozvali na hitnu privatizaciju više od 1400 tvrtki u kojima država ima suvlasništvo.

- Ne biste krali od susjeda niti s njegovog bankovnog računa jer znate da je to neprihvatljivo ali kad to država radi onda se takvo ponašanje opravdava podjelom između onih koji imaju i onih koji nemaju. To je laž jer država uzima svoj dio a kao posrednik vrlo često stvara sustav i dio ekonomije u kojem se poduzetnici bliski posredniku bogate na vaš račun. To nije u redu- zaključio je Matt Kibbe istaknuti libertarijanac poznat kao autor knjige Tea Party Manifesto.

>> Država iz bruto plaće od 9458 kuna uzme 3800

Komentara 2

DU
Deleted user
19:20 27.04.2015.

.....a narod siromasniji.....

RE
rexor99
23:31 27.04.2015.

nije istina. u SADu je privatizirano sto nama nikada ne bi palo na pamet pa su svejedno socijalno dubiozne zastite i puno je primjera neefikasnog upravljanja privatiziranim javnim servisima. prirodni monopoli su prirodni s razlogom. inace se na ekonomiji uci da su u povijesti, a i nedavno, efikasno upravljani javni radovi svojevrstan motor cijelog gospodarstva. mada je cijela ekonomija touch and go, a ne egzaktna znanost. vise pulls and levers suatav ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije