Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Marić će prodati obveznice unatoč Moody’sovu rejtingu

Moody’s, jedna od tri agencije za ocjenu kreditnog rejtinga, nije popravila rejting RH, već je zadržala negativne izglede
13. siječnja 2017. u 09:00 4 komentara 611 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Pomalo kao hladni tuš dočekana je vijest da Moody’s jedna od tri agencije za ocjenu kreditnog rejtinga nije popravila rejting Hrvatske, već je zadržala negativne izglede. Očekivalo se da će slijediti trend koji je postavio Standard&Poor’s, ali u toj agenciji ipak su bili skloniji vjerovati Vladi Andreja Plenkovića da će provesti reforme.

Je li riječ o pljusci Hrvatskoj nakon što je Vlada odlučila malo odriješiti kesu i minimalno popraviti standard svojih zaposlenika ili općem nepovjerenju u političku stabilnost koalicije HDZ-a i Mosta, u Moody’su nisu precizno definirali.

kune UGLEDNA AGENCIJA Moody's: Pojačana politička neizvjesnost pritišće prognoze za kreditni rejting Hrvatske i Poljske Zdravko Marić DUGOROČNA STRATEGIJA Marić i Krstičević progovorili o nabavci novih borbenih zrakoplova

Hipoteka rejtinga koji je dvije ocjene ispod investicijske razine uteg je ministru financija Zdravku Mariću, koji je potvrdio da tijekom prvog tromjesečja izlazi na tržište kapitala.

U Americi kamate već rastu pa će se obveznica vjerojatno prodati u Europi. Prilike na tržištu zasad su za Hrvatsku relativno povoljne.

Desetogodišnja obveznica mogla se u četvrtak prodati uz kamatu od 3,1 posto, što sugerira zaduženje tek neznatno više od rasta BDP-a.

Likvidnost je na tržištu visoka, a koliko ćemo se odlučiti prodati u jednom potezu, ministar Marić nije objasnio.

Na naplatu 8. veljače stiže 5,5 milijardi kuna, a do kraja travnja još 1,5 milijarda dolara duga pa se iz najava ministra da će u prvom tromjesečju rješavati dug države, a drugom dug cestarskih tvrtki, može iščitati da će izdanje biti osjetno veće od nužnih 5,5 milijardi kuna koje treba ‘zatvoriti’.

U ovom trenutku prinosi na obveznice izrazito su niski, međutim, prema kraju 2017. okolnosti bi se mogle promijeniti i na europskom tržištu s obzirom na najave postupnog rasta referentne kamate na američkom tlu.

Takav scenarij najavljuje i Moody’s, koji predviđa da će se kamate na dugove zemalja regije, u koju svrstavaju Hrvatsku, povećavati. Hrvatska, podsjetimo, ima izuzetno zahtjevnu financijsku godinu u kojoj mora otplatiti čak 27 milijardi kuna, ali olakotne su okolnosti činjenica da je deficit osjetno smanjen i da se ubrzao rast BDP-a u posljednjoj godini.    

>> Marić najavio zaduženje države u prvom tromjesečju

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • sofisticated:

    Neće još dugo trajat ovaj k....n pir kad se iseli još 100 000 tisuća hrvata sustav će se raspast ko kula od karata. p.s. laku noć hrvatska

  • tolitol:

    Srušen je Orešković za čijeg se kratkog premijerskog mandata ova zemlja razdužila za 700 milijuna eura. Nije bio po volji ni HDZ-u ni SDP-u. Sad se "uspješno" vraćamo dobroj staroj politici trošenja iznad svih mogućnosti. I nastavku jalovih rasprava o ... prikaži još! pozdravima, drugom svjetskom ratu i sličnome.

  • sofisticated:

    k+ ministar nije ničja do zore sjala...